Kald Celeron på 721 MHz

Vi har testet enda en PC med nedkjølt prosessor, denne gangen basert på VapoChill, en løsning fra det danske firmaet Asetek. Prosessoren er normalt en Celeron 466, men her har den altså blitt presset til å yte langt mer.

Kjøling av datamaskiner er ikke noe eksotisk. Alle PCer har en eller annen form for kjøling, det er bare snakk om i hvilken grad. Når det blir snakk om minusgrader blir teknikken litt annerledes, men vi kjenner den godt fra kjøleskap og frysere.

Poenget med nedkjøling er enten å gjøre systemet mer stabilt og driftsikkert eller å øke ytelsen. Maskinen vi har testet er et klart eksempel på det siste, siden klokkehastigheten er øket fra 466 til over 700 MHz.

Fleksibel løsning

Det danske formaet Asetek leverer VapoChill, som består av kabinettet og kjøleaggregatet. Dette er en såkalt "barebone" som er et utgangspunkt for selvbygging/spesialtilpasning. Brukeren, eller en spesialistforhandler, bygger så opp maskinen videre med de komponentene som ønskes.

I motsetning til maskinen fra Kryotec, er dette i mye større grad en "gjør-det-selv" løsning. Brukeren, eller eventuelt spesialistforhandleren, må nemlig selv montere kjøleløsningen rundt prosessoren.

Dette innebærer at det er mulig å oppgradere prosessoren og hovedkortet til raskere utgaver, eller bytte fra Intel Celeron til Pentium III eller AMD Athlon. Ved å bare bytte ut selve boksen rundt prosessoren kan du likevel benytte det samme kabinettet. Levetiden på systemet vil derfor i prinsippet være lengre.

VapoChill er også en langt rimeligere løsning enn Kryotech.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke for alle

Å bygge og videreutvikle en slik maskin er ikke for alle. Løsningen er helt klart beregnet på de som har en interesse for maskinvare langt over gjennomsnittet. Her snakker vi om rene entusiaster, som både er fingerferdige og tolerante i forhold til varierende stabilitet.

Det er først og fremst avanserte gamers som er målgruppen, ved å bruke VapoChill kan prosessoren overklokkes til å yte langt mer enn ordinært.

Et annet bruksområde er maskiner som skal være i kontinuerlig drift, hvor kjøling av prosessoren er et alternativ til et kjøleaggregat som kjøler ned hele rommet hvor PCene står.

Dette er spesielt gunstig for filtjenere (servere), og Asetek har nye systemer under utvikling, som også støtter løsninger med flere prosessorer.

I litteraturen fra Asetek gis det ingen garanti for overklokkede systemer, det er helt opp til brukeren å ta risikoen som er forbundet med dette.

Vår test

Vi kjørte to tester på maskinen, SysMark og ReBirth. Den første testen tester forskjellige programvare, både vanlig kontorprogrammer og programvare for utvikling av kreativt innhold.

Sysmark98


SYSmark® 98 Rating 225
Office Productivity 210
Content Creation 247

ReBirth ytelse

ReBirthMark 1385

Dette tallet viser hvor rask prosessoren er til å beregne kompliserte algoritmer for lydgenerering. Programmet ReBirth fra Propellerhead Software simulerer kretsene i to analoge synther og to trommemaskiner.

En 500 MHz Pentium III oppnår 1114 på den samme testen, mens AMD Athlon på 800 MHz i Kryotech-utgave oppnådde 1866.

Stabil?

Vi hadde noen problemer med stabiliteten. Noen ganger ville ikke systemet starte av seg selv, men måtte først stå å kjøle seg ned en stund. Så måtte vi slå maskinen av og på igjen etter noen sekunder for at den ville starte.

Noen ganger låste maskinen seg under testing, og vi fikk ikke kjørt installasjonsprogrammet for ReBirth på annet enn normal prosessorhastighet på 466 MHz.

Når maskinen hadde gått en stund virket den mer stabil. Dette ser ikke ut til å ha med temperaturen å gjøre, siden den faktisk steg litt underveis. Det var ikke mye, vi snakker om fra -16 til -13 grader.

Nærmere opplysninger får du hos den norske distributøren SoftControl.