Kabler og kontakter

Når det gjelder interne kabler er det bare to typer du støter på i dag. Den ene typen er en standard 50-leders flatkabel. Den støtter inntil 7 enheter (pluss host-adapteret) og er vanlig sammen med rimelige harddisker, CD-ROM-lesere, CD-brennere og interne SCSI Zip-stasjoner.

En tommelfinger- regel er at du kan koble sammen det meste av SCSI-utstyr så lenge kabelen passer. Likevel er det en rekke ting som må passes på før alt virker som det skal.

Interne kabler

Bildet til høyre viser de to vanligste SCSI-kabeltypene. EIDE er tatt med for sammenligningens skyld. Et litt morsom observasjon er at den smale kabelen nedert kalles "wide" (engelsk for bred) og den brede kabelen øverst kalles "narrow" (engelsk for smal). Grunnen er selvfølgelig at 68-pins-kabelen er mye tettere og dessverre også dyrere enn vanlig 50-leders kabel.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Du kan blande smale og brede enheter på samme SCSI-buss. Det beste er å benytte en kontroller med uttak for både 50-pinners og 68-pinners flatkabel. I dette tilfellet vil kontrolleren plasseres i midten og knytte de to kablene sammen. En enhet i enden av hver kabel må derfor termineres.

Kontrolleren vil faktisk ha en halv terminator. Det skyldes at 68-pinners-kabelen har 16 dataledere og 50-pinners-kabelen har bare åtte dataledere. De åtte øverste datalederne på 68-pinners-kabelen termineres av kontrolleren, mens de nederste åtte fremføres til 50-pinners-kabelen.

Hvis kontrolleren bare har uttak for 68-pinners kabel, kan du fortsatt bruke "smale" enheter ved hjelp av overganger. Vi anbefaler da at SCSI-bussen termineres med kontrolleren i den ene enden og en wide-enhet i andre enden. De smale enhetene kan da plasseres uterminert med hver sin overgang på midten. Hvis en smal enhet terminerer SCSI-bussen, kan du risikere at wide-enhetene får problemer siden bare halve bussen termineres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at disse overgangene ofte er så dyre at det er rimeligere å kjøpe en enkel ekstra kontroller til de smale enhetene. Vi anbefaler likevel at du minst skaffer deg en SCSI-kontroller for PCI-bussen og ikke ISA-bussen. Denne kontrolleren trenger ikke å ha noen BIOS siden du med stor sansynlighet ikke skal starte fra enheten tilknyttet denne kontrolleren.

Eksterne enheter

Her er forvirringen mye større og det finnes et stort utvalg av kontakter. Den mest standardiserte og etter vår mening mest praktiske er FastSCSI-2-kontakten som også kalles MiniDSUB. Det er en kompakt 50-pinners kontakt som støtter inntil UltraSCSI hastigheter på en smal SCSI-buss. Det er meget sjelden at du får behov for brede eksterne enheter, men hvis du trenger det, finnes det også en litt større utgave med 68-pinner.

Husk at hvis du bruker både 50-pinners og 68-pinners kontaktene internt i PCen, kan du ikke koble til eksterne enheter samtidig. Det ville medført en Y-formet forgrenet SCSI-buss som ikke ville fungere.

Andre kjente SCSI-kontakter er den svært upraktiske 25-pinners DSUB-kontakten som oftest benyttes med eksterne SCSI Zip-stasjoner. Denne kontakten støtter bare SCSI-1 med 5 MB/s og er veldig lett å forveksle med parallell-porten.

Den offisielle eksterne SCSI-1-kontakten er 50-pinners Centronics. Den ser ut som en bredere utgave av den 36-pinners Centronics-kontakten som er bak på skriverne (andre enden av skriverkabelen). Den er veldig stor og klumpete, men er fortsatt utbredt på en del scannere.

Ultra2SCSI LVD har introdusert en ny ekstern tilknytning som er enda mer kompakt enn de andre. Foreløpig er den ubrukelig siden eksternt LVD-utstyr er meget sjeldent.

Pass på å ikke overstige total kabellengde. Spesielt med eksternt utstyr er det lett å glemme dette. Maksimallengden for UltraSCSI er bare 1,5 meter. For FastSCSI er den hele tre meter og for gode gamle SCSI-1 er den hele seks meter. LVD er likevel best med tolv meter. Dessverre finnes det ikke noe særlig eksternt LVD-utstyr. Husk å legge sammen lengden til både interne og eksterne kabler når du skal sjekke lengden.

Med eksterne som interne enheter, gjelder det samme rådet: Når kablene og overgangene blir dyre, er det ofte rimeligere å kjøpe ekstra kontrollere med riktig kontakt bak. Det løser også problemet med kabellengde.

Vår erfaring er ofte at leverandørene ofte har høye marginer på slike spesialkabler. Vi har faktisk meget god erfaring med å prute på SCSI-kabler.