Kabinett og PSUKabinetter kommer i en rekke former, størrelser og materialer, og spør du fem personer om valg av kabinett vil du få minst ti forskjellige svar. Det sikreste og mest vanlige er å gå for et såkalt "midi tower" eller midi-kabinett. Fordelene med disse er at de får plass til de aller fleste hovedkort og ekspansjonskort, er relativt rimelige, enkle å plassere og greie å bygge i.

Kabinett og PSU


Av krav til et godt kabinett er at det bør være solid og bruke så store vifter som mulig, helst 120mm (store vifter gir mindre støy). Ellers er det vanskelig å si noe bestemt uten å gå på personlige preferanser.

I vårt tilfelle er vi spesielt interessert i støysvake kabinetter, og Antec har lenge vært populær blant entusiastene mot støy. De kommer fra billige til dyre, og vi skal spesielt nevne tre modeller. SKL3000B for budsjettklassen, Solo for mellomklassen og P180 for viderekomne. Antec Solo er den nyeste av de tre og er et spennende valg med en pris på 700 kroner uten strømforsyning. Det følger også med en 120mm regulerbar vifte i bakkant og er plass til to 92mm vifter foran for kjøling av harddiskene.

Av andre merker som utmerker seg har vi Nexus Breeze som vi testet for et par år siden. Chieftec, CoolerMaster, Lian Li, In-Win og Thermaltake er andre eksempler på populære merker som har modeller med godt potensiale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PSU (Power Supply Unit)

Alle strømforsyninger oppgis med antall Watt den skal klare, og med et normalt oppsett vil du klare deg fint med en god og stabil PSU på 350W. Fordelen med å velge en som takler mer enn dette er naturlig nok muligheten for å gå amok med ekstra mye stæsj i maskinen, men en bedre grunn er at en mer effektiv strømforsyning utvikler mindre varme for å drive det samme systemet.

Kabinett og PSU


Watt er for øvrig ikke watt, og desibel (dBA) er ikke desibel. Med dette mener vi at flere fabrikanters oppgitte watt ikke kan sammenlignes med andres (ettersom de gjerne måler under andre rammebetingelser), og støymålingene kan du dessverre heller ikke stole på.

Kjente aktører i klassen for stille PCer og solide strømforsyninger finner vi blant annet Antec, Mist, Nesteq (tidligere ElanVital) og Seasonic.

Vårt valg denne gangen faller på Mist 500W, som har vunnet mange tester. Nesteq har en spennende hybridløsning (dvs. at viften kun går ved behov) som fungerer meget bra, og passiv strømforsyning er for mange drømmen, men vifta i Misten er uovertruffen og hjelper på luftgjennomstrømningen i kabinettet. Vi har jo planer om passivt kjølt grafikkort, og det krever at kabinettet har god lufting.

Noen vil selvsagt steile over å bruke såpass mye penger på en skarve strømforsyning, og det er selvsagt en prioriteringssak. Det fine med å velge deler selv er jo at du står fritt til å plukke ut akkurat det som passer deg i forhold til kvalitet og lommebok, så det er ikke noe galt i å velge et billigere (eller dyrere) alternativ dersom det passer deg bedre. Men når det er sagt vil vi anbefale å ikke være så altfor gjerrig på kvaliteten.

Viftestyring og disker coming up --->