JVC DVX 44

Testens minste og letteste DV-kamera er også blant de dyreste. Men det er også rikt på funksjoner.

JVC DVX 44
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

DVX44 fra JVC er det eneste kameraet vi har testet i denne omgang som er av ”stående” format. Vi synes ikke er fullt så komfortabelt å holde som andre, mer avlange produkter. Til gjengjeld veier kameraet kun 542 gram med kassett og batteri. Stort er det heller ikke; DVX 44 er knapt større enn en lommelerke.

LES OGSÅ:

Noe firkantet

Kameraets format har sine begrensninger når det gjelder plassering av knapper, derfor er det ikke alltid lett å komme til alle funksjonene.

Av/på-bryteren, zoom-betjeningen, menykontrollen og fokus- og stillbildeknappene befinner seg innen tommelens rekkevidde bak på kameraet. Men plasseringen er ikke helt optimal. De med korte fingre kan blant annet få problemer med å nå zoomen, og kan være nødt til å bruke den andre hånden for å operere denne.

Øverst finner du knapper som styrer avspillingen av kassetter, og knapper for å aktivere nattbilde-funksjonen og eksponeringsfunksjonene.

Som vi har nevnt, er ikke dette kameraet det mest komfortable vi har sett på, og det kan føles litt kantete. Men det er spesielt tilgangen til de forskjellige knappene som kan være mest problematisk. Av/på-bryteren er heller ikke den mest komfortable, du må ta i ganske hardt for å flytte på den.

Vil du bruke manuell fokus, må du benytte det samme hjulet du styrer menyene med, og tilgangen blir derfor ikke av de enkleste vi har vært borti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblingsmulighetene er noe begrenset, det eneste du får er DV- og AV-utganger. Disse finner du under to lokk foran på kameraene. Kameraet er ikke utstyrt med minnekort.

Praktisk bruk

Kameraets menyer er svært enkle å betjene - alle valgene kontrolleres med et hjul som også kan trykkes inn for å akseptere det aktuelle valget. De medfølgende spesialeffektene er ganske alminnelige, med strobe, klassisk film, svart-hvitt, og diverse eksponeringsalternativer som benyttes under spesielle lysforhold. Som DV-kamereaer flest, håndterer også dette de fleste lysforholdene utmerket, og det er sjeldent nødvendig å vike fra standardinnstillingene.

Er det spesielt mørkt, er det bare å skru på Night-Scope-funksjonen. Denne fungerer annerledes enn det infrarøde lyset hos Panasonic og Sony. JVC endrer lukkerhastigheten betraktelig, noe som gjør at bildet blir uklart, men beholder fargene. Vi synes at det er bedre å se på et svart-hvitt bilde som faktisk ligner på en film og ikke en lysbildefremvisning.

Zoom-funksjonaliteten er som hos DV-kameraer flest. 10x-zoom gir bra bilde, men går du opp til 200x digitalt, blir det temmelig uklart. Forholdene er imidlertid ikke så ekstreme som 600x-forstørrelsen hos Panasonic, som er helt ubrukelig.

Konklusjon

DVX 44 er blant de dyreste kameraene i testen, og koster 12.990 kroner inkludert mva. Det er størrelsen du betaler for, og du får den samme funksjonaliteten (pluss noen flere finesser) til en lavere pris hvis du kjøper den andre JVC-modellen vi har testet – DVL 157. Men er du ute etter et lite og lett kamera og ikke har behov for minnekort eller DV-inngang, er DVX 44 et godt valg.