Justere volum i MP3-filer

Dagens spørsmål:

Hei,

Jeg har en del MP3-filer som jeg har satt sammen til min egen ”party-mix” som jeg skal bruke i festlige anledninger. Problemet er bare at sangene har forskjellig lydstyrke, noe som gjør at jeg må justere volumet hele tiden. Hvordan kan jeg unngå dette?

Roy Skulstad

Datadoktoren svarer:

Det finnes flere forskjellige løsninger på problemet ditt, og de kan deles inn i to hovedgrupper:

1. Du kan redigere MP3-filene dine, og justere lydstyrken til ønsket nivå.
2. Du kan bruke et verktøy som justerer volumet under avspilling.

Førstnevnte løsning innebærer vanligvis at MP3-filen først må dekomprimeres til WAV-format, før justeringen (normaliseringen) kan foretas. Deretter må WAV-filen komprimeres til MP3 igjen. Teoretisk sett kan dette føre til redusert lydkvalitet, men som regel er det ikke merkbart for et normalt øre.

Fordelen med denne løsningen er at filene for alltid vil ha ”riktig” lydnivå, uansett hvilken avspiller du velger å bruke.

MP3Trim er et frittstående program som er svært raskt og enkelt å bruke
MP3Trim er et frittstående program som er svært raskt og enkelt å bruke Vis mer

Det finnes mange programmer som kan hjelpe deg med dette, for eksempel Cool Edit 2000 fra Syntrillium, som du kan laste ned gratis fra denne adressen. Cool Edit 2000 gir deg i tillegg en rekke andre redigeringsmuligheter før du foretar komprimering tilbake til MP3.

Det finnes også et verktøy som justerer lydnivået uten å dekomprimere til WAV først, og som påstås å ikke redusere kvaliteten på MP3-filene. Du kan for eksempel justere lyden i mange MP3-filer automatisk. Programmet heter MP3Trim (170 Kb), og kan lanstes ned fra denne adressen. Der finner du også mer informasjon om hvordan programmet skal brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justering under avspilling

Audiostocker er et nyttig plug-in til WinAmp
Audiostocker er et nyttig plug-in til WinAmp Vis mer

Den andre løsningen går ut på at du bruker et såkalt plug-in til MP3-avspilleren din, som automatisk justerer volumet til det nivået som du på forhånd har definert som passe. Dette innebærer ingen inngrep i MP3-filen, og er en smart og rask løsning.

Dersom du bruker den populære avspilleren WinAmp, finnes det et glimrende plug-in kalt Audiostocker som gjør jobben for deg. Du finner mer informasjon og kan laste det ned fra denne adressen.

Husk også at de fleste rippeprogrammene har innebygget støtte for såkalt normalisering, dvs at den justerer volumet i alle MP3-filene i det de lages, til et forhåndsdefinert nivå.

Lykke til!

Har du datarelaterte spørsmål? Send det til datadoktoren@dinside.no!

Flere spørsmål og svar