Justere viftehastigheten på CPU


Hei

Jeg lurer på om hvordan det er mulig å justere viftehastigheten på cpu-viften min?

Mvh
Halvor

Datadoktoren svarer

Hei!

Du har tre muligheter, litt avhengig av hva slags datamaskin du har.
Den første, og med sikret resultat, er å bruke en spenningsregulator for å senke/øke spenningen (og dermed hastigheten) til vifta. Et eksempel er denne vi har testet her. Ellers får du også slike viftekontrollere for flere vifter, både med og uten tilhørende temperaturmålere, noen også med ekstra discolys. :-)

Løsning nummer to er å bruke viftestyringsfunksjonen i BIOS. Dessverre er ikke alltid dette med i BIOSen, så du må nesten gå inn i den og se, eller sjekke manualen til hovedkortet. Der bør forresten også bruken være forklart. Generelt fungere den slik at datamaskinen overvåker hvor varm prosessoren blir og setter opp viftehastigheten når den kommer over en bestemt temperatur (som du kan forandre på).

Det siste alternativet jeg har tenkt å nevne er å bruke et tredjeparts program. Når det fungerer (det virker nemlig ikke like bra med alle hovekort/vifter), er det på samme måte som i forrige løsning: temperaturen overvåkes og du bestemmer når viftehastigheten skal senkes/økes (dersom du ønsker dette selvsagt). Et populært slikt program er SpeedFan, men det finnes også flere alternativ.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar