Just Audio - brenn egne musikk-CDer

En CD-brenner er grei å ha, og kan brukes til så mangt. Ett av salgsargumentene for å få deg til å kjøpe egen brenner, er at du kan brenne egne musikk-CDer. For at dette skal kunne gjøres av hvem som helst i familien, og ikke bare av husets nerd, leverer fabrikantene enkle og brukervennlige programmer for denne oppgaven. Vi har tidligere testet Adaptec's CD Spin Doctor og denne gangen er det Just Audio fra Traxdata som ligger "klart for hugg".

Egentlig er det CeQuadrat, et tysk firma, som har laget denne programvaren, men den selges under Traxdatas navn. Bak alle de andre produktene fra Traxdata gjemmer det seg også produkter fra kjente leverandører, som Advansys, Adaptec, Philips, Teac og Yamaha. Traxdata skreddersyr så pakkeløsninger og produktserier som de markedsfører over hele verden. CeQuadrat utvikler også WinOnCd som leveres med de fleste CD-brennere.

Just Audio håndterer alle typer musikkmateriale som skal brennes på en CD. Dette kan være vinylplater, kassett- eller båndopptak eller CD-plater. Forutsetningen for at du skal kunne brenne musikk fra andre lydmedia, er at du først må ta opp musikken på harddisken i PCen og lagre den som en wav-fil. Dette forutsetter selvfølgelig et lydkort med innspillingsmuligheter, og sluttresultatet blir selvfølgelig også avhengig av hvor bra lydkort du har i PCen din.

Ledninger følger med

Traxdata har vært så omtenksomme at de har lagt ved ekstra ledninger i pakken. Der finner du en ledning som har minijack i den ene enden og phono-plugger i den andre. Denne brukes til å koble til for eksempel et stereoanlegg eller en kassettspiller. For å koble til en Walkman eller et annet apparat med minijack-utgang, finner du en ledning med minijack i begge ender. I tillegg er det en overgangsplugg for minijack til vanlig stereojack. Denne er grei å ha hvis du må koble deg til for eksempel en hodetelefonutgang.

Husk forforsterker for vinyl-spiller

Hvis du skal ta opp lyd fra en platespiller for vinylplater, må du koble denne til en egen forforsterker først. Dette kan være et vanlig stereoanlegg eller en DJ-mikser. Grunnen til at dette er nødvendig, er at signalet fra platespillere er veldig svakt, har masse diskant og nesten ikke noen bass. (Vinylplater er spilt inn slik av tekniske og praktiske grunner. Lite bass gir bedre plass på platen fordi utsvinget i sporet blir lite, og ved å heve diskanten under innspillingen kan den dempes ved avspilling og samtidig dempe høyfrekvent sus og støy.) For at det skal låte riktig må lydsignalet ved avspilling gjennom et såkalt RIAA-trinn, som retter opp frekvensgangen.

Bruker du kassettspiller eller båndopptaker, trenger du ikke gå gjennom en forforsterker først. Her har alle fabrikanter bygget inn elektronikken som retter opp signalet fra lydhodet som leser av båndet, og alle slike apparater har en vanlig linjeutgang som kan kobles rett til lydkortet.

Innspilling i praksis

For opptak av lydfiler velger du "sample" i panelet. Før selve innspillingen bør du også sjekke at de sterkeste partiene i musikken ikke overstyrer inngangen på lydkortet. Dette er som ved vanlige kassettopptak, men det er enda viktigere at du ikke overstyrer når du skal ta opp lyd digitalt. Det låter nemlig helt forferdelig.

Du trykker på knappene for å starte og stoppe opptaket, og trykker på "apply"-knappen får å legge lydfilen inn i listen over musikk som skal brennes på CDen.

Du kan også plukke låter fra forskjellige CDer og samle alle favorittene på en plate. Just Audio leser selv lyddataene fra CDen og mellomlagrer disse på harddisken. Da velger du "CD-ROM" i stedet for "sample". Dette syntes vi var litt litt forvirrende til å begynne med, siden CD-ROM faktisk er noe annet enn lyd-CD. Men vi fant jo ut av dette etter litt prøving og feiling.

Det er selvfølgelig også mulig å kombinere opptak fra vinyl, CD og kassett og brenne hele favorittsamlingen til en ny CD.

Brukerveiledningen er et lite hefte på fem språk, men den er på ingen måte detaljert og grundig. Derfor er det lurt å eksperimentere litt først.

Riktig oppsett av Windows er viktig!

Vi hadde noen problemer med å lese fra CD-ROM for brenning til CD-R. Prosesson så ut til å gå normalt en stund, men så dukket det opp feilmeldinger, og prosjektet måtte avbrytes. CD-R-platen var da ubrukelig, det var ikke mulig å brenne videre og heller ikke mulig å fortsette på en annen fornuftig måte. Vi prøvde både 2x og 4x brennehastighet, men med samme begredelige resultat.

Etter at vi gikk inn i Kontrollpanel/System/Enhetsbehandling /CD-ROM/Egenskaper/Innstillinger og slo av "Automatisk varsling ved innsetting" ble problemet borte.

Denne innstillingen er svært viktig for alt som har med tidskritisk dataoverføring å gjøre. Selv om vi testet både på en 200 MHz Pentium MMX og en 400 MHz Pentium II var resultatet det samme, uten å endre disse innstillingene virket ikke brenningen. Windows (eller de som har programmert denne delen av Windows) er nemlig så dustet at det fortsetter å sjekke om det er en CD i spilleren selv etter at operativsystemet har registrert at joda, der er det en CD. Derfor avbrytes datastrømmene mellom CD-leseren, harddisken og CD-brenneren (som også er en leser!) og det hele går "i dass".

Hvordan ble resultatet?

Vi valgte å lage en CD med lydfiler som vi har tatt opp tidligere fra vinylplater. Just Audio tilbyr tre typer prosessering av lydfiler i forbindelse med brenning: "Declick" som fjerner knitring og sus, "trim" som fjerner uønsket stillhet før og etter musikken og "max volume" som justerer volumet på opptakene til full styrke. Alle disse prosessene kan velges individuelt for hver låt.

Vi valgte å kjøre bare "declick" siden vi allerede hadde trimmet og justert volumet på lydfilene.

Resultatet var ikke helt etter vår smak. Knitringen var erstattet med surkling og det var tydelig mindre diskant i musikken. Som vi har erfart med andre programmer, er det svært vanskelig å utføre innstillinger automatisk. Det kreves spesialbehandling av hvert parti i musikken for å få et optimalt resultat, og det finnes kraftige verktøy som lar deg justere viktige parametre under avspilling. Dermed kan du hele tiden høre resultatet. Problemet med disse verktøyene er at prisene er like kraftige som ytelsen. Det er snakk om titusener av kroner for bare programvaren, eller nærmere hundre tusen for apparater som faktisk klarer å restaurere eldre lydmateriale på en brukbar måte.

Just Audio brukte ikke lang tid på brenning og prosessering -- under et kvarter, i motsetning til Spin Doctor fra Adaptec som brukte en hel kveld. Spin Doctor har likevel en ekstra finesse, siden den kan dele opp et opptak av en hel plateside i de enkelte låtene. Eller retter sagt prøve å gjøre det -- vi var ikke alltid like heldige med resultatene. Just Audio overlater dette til brukeren, noe som vi anbefaler som den beste løsningen uansett.

Konklusjon

Å lage egne CDer basert på vinyl eller bånd/kassettopptak er helt klart beregnet for entusiasten. Prosessen er for komplisert for de som bare er interessert i resultatet, du må synes at det er gøy å holde på med innspilling og like å fikle litt hvis det skal være noe vits i.

Å sette sammen musikk fra flere CD-plater er vesentlig enklere, men da trenger du egentlig ikke dette programmet. På nettet finnes de mange "rippe"-programmer for å lagre låter fra CDer som wav-filer.De vanlige brenne-programmene som følger med alle CD-brennerne som selges, kan også brenne musikk-CDer fra wav-filer på en like enkel måte som Just Audio.

For oss faller programmet mellom to stoler, men det er også spørsmål om hvor mye du er villig til å betale.

Til en pris på 499.- inkludert moms kan vi ikke forvente mirakler.