<strong><B>ENDELIG FRAMME</B>:</strong> Etter fem år og en reise på ufattelige 2,8 milliarder kilometer, er romsonden Juno endelig framme og går nå i bane rundt Jupiter. Foto: NASA
ENDELIG FRAMME: Etter fem år og en reise på ufattelige 2,8 milliarder kilometer, er romsonden Juno endelig framme og går nå i bane rundt Jupiter. Foto: NASA Vis mer

Juno skal avsløre Jupiters hemmeligheter

Romsonden skal gå i bane rundt Jupiters polpunkter de neste 20 månedene.

Publisert
Sist oppdatert

Jupiter er det blant de aller mest lyssterke objektene på himmelhvelvingen, og den gigantiske planeten har opptatt stjernekikkere i tusenvis av år. Men det var først da Galileo Galilei rettet teleskopet sitt mot planeten for 400 år siden og oppdaget fargerike skyer og måner som gikk i bane, at fascinasjonen for den desidert største planeten i vårt solsystem virkelig skjøt fart.

LES OGSÅ: Se verdens første turistromskip

Håper på mange svar

Selv med dagens kraftige teleskoper og avanserte teknikker, har vitenskapen fortsatt svært mange ubesvarte spørsmål om Jupiter. Bare det faktum at det meste av planetens overflate er dekket av et tykt skylag, gjør det svært vanskelig å vite noe sikkert om planetens atmosfære og overflate - når man befinner seg hundrevis av millioner kilometer unna.

LES OGSÅ: Fire snarveier til stjernene

Planetens mange hemmeligheter kan imidlertid være i ferd med å bli avslørt, takket være romsonden Juno, som nettopp har startet å gå i bane rundt planetens polpunkter. I løpet av de neste 20 månedene skal sonden fullføre 37 runder, før den til slutt faller ned i Jupiters atmosfære og brenner opp.

<strong><B>FORSKERJUBEL</B>:</strong> Her har forskerne ved NASA akkurat fått bekreftelsen på at Juno hadde greid strabasene og var på vei inn i bane rundt Jupiter. Foto: NASA
FORSKERJUBEL: Her har forskerne ved NASA akkurat fått bekreftelsen på at Juno hadde greid strabasene og var på vei inn i bane rundt Jupiter. Foto: NASA Vis mer


Vet mye mer i august

I løpet av denne perioden håper romforskerne å få svar på mange essensielle spørsmålet om planetens atmosfære og kjerne. Hvor mye vann befinner seg i atomsfæren? Hva er temperaturene? Hvordan er gravitasjonen? Denne nye kunnskapen kan kanskje også skape nye forståelser av vår egen planet og dannelsen av solsystemet vårt.

De første prøveresultatene ventes å komme i august i år, men Juno har allerede sendt en rekke spektakulære bilder til jorden, blant annet fra Jupiters nord- og sørlys, som er mer enn 1.000 ganger sterkere enn dem vi ser på jorden.

LES OGSÅ: Juno har sendt sine første bilder av Jupiter

Slik var det mulig

Eventyret Juno startet imidlertid allerede for fem år siden, nærmere bestemt 5. august 2011. Da stod planetene riktig i forhold til hverandre, slik at reisen til Jupiter kunne bli en realitet. Først ble Juno ført ut i rommet av en Atlas V-rakett. Da den gikk tom for drivstoff, sørget Junos egne motorer for å føre sonden tilbake mot jorden. Da den nærmet seg 500 km over jordoverflaten, sørget jordens gravitasjonskraft for å slynge Juno mot Jupiter i en voldsom fart.

Fem år og 2,8 milliarder kilometer senere, var Juno framme 4. juli i år. Nå måtte sonden bruke raketter for å bremse hastigheten med nesten 2.000 km i timen, slik at den kunne starte sin reise i bane rundt planeten. Og til tross for de ekstremt mange og særs avanserte matematiske beregningene som lå bak ferden, skjedde ankomsten nøyaktig på det tidspunktet forskerne hadde forutsett.

<strong><B>37 RUNDER</B>:</strong> Illustrasjonen viser hvordan forskerne forventer at Juno vil gå i bane rundt Jupiter. Foto: NASA
37 RUNDER: Illustrasjonen viser hvordan forskerne forventer at Juno vil gå i bane rundt Jupiter. Foto: NASA Vis mer


Her er noen flere fun facts om Juno:

  • Juno går i en elliptisk bane rundt Jupiters polpunkter. På den måten håper forskerne å kunne kartlegge mye mer av planeten enn hvis den gikk i en enklere bane rundt ekvator.
  • Et pansret hvelv av titan sørger for å beskytte all den sensitive elektronikken i sonden. På utsiden av hvelvet er strålingen 100 millioner ganger sterkere enn et røntgen hos tannlegen.
  • Juno er første romfartøy av sin type som drives kun av solenergi. Den har 18.000 solceller festet på tre massive matriser som stikker ut fra selve sonden.
  • Et signal fra Juno bruker 45 minutter på å nå jorden. Derfor er sanntidskontroll av sonden en umulighet. Heldigvis er Juno programmert til å kunne løse mange problemer selv. Hvis den støter på et problem som den ikke klarer å løse selv, sender den et alarmsignal til jorden, før den går i dvale og venter på nye instrukser.
Du kan selv følge Junos videre ferd på www.missionjuno.swri.edu.

Kilder: All About Space, NASA, Dagbladet

Her er noen andre spennende sider for deg som er interessert i romfart og verdensrommet:

Google Sky : Utforsk verdensrommet, planeter og stjerner.
en.spaceengine.org : Et gratis program som lar deg undersøke verdensrommet i 3 dimensjoner.
Nasas egne Juno-sider

LES OGSÅ:
KLM satser på romturisme
Boeing satser på romturisme
Turistromskipet er klart for testtur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer