Juniorleksikon

Juniorleksikon på CD-ROM er en fargerik sak, med filmer, tale og korte artikler. Leksikonet er laget for barn fra 6 til 12 år, men er etter vår mening godt nok til å brukes også av voksne.

Juniorleksikon
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kunnskap for barn på CD-ROM gir både muligheter og utfordringer. Mediet er ideelt for å skape spennende interaktivitet, men informasjonen kan også forsvinne mellom morsomme effekter og multimedia. Juniorleksikon fra Kunnskapsforlaget er et seriøst forsøk på å finne balansen mellom lek og lærdom.

LES OGSÅ:

Innhold

Juniorleksikon består av 5000 oppslagsord, 40 videoer av god kvalitet, 90 animasjoner og 650 biografier. Leksikonet har dessuten et enkelt verdensatlas, en grei ordliste og et kunnskapsspill.

Innholdet er tilgjengelig gjennom en alfabetisk artikkelliste, middels avanserte søkefunksjoner og presentasjoner organisert etter tema.

I tillegg lover Kunnskapsforlaget deg Internett, men har foreløpig ikke laget noe som helst.

Annerledes utseende

Juniorleksikon har ikke flere måter å presentere stoffet på enn det vi har sett i andre CD- leksikoner. Du kan bevege deg gjennom temaer, bla i lister over artikler, se på bestemte typer multimedia, eller reise rundt i verden med et atlas. Omtrent som i Encarta Encyclopedia, altså.

Juniorleksikon har likevel en lavere terskel: I artikkellista er det ikke bare alfabetiserte søkeord – ofte finner du nøkkelord som "De første menneskene" og "Årstidsvariasjoner".

Med knapper som er formet som sukkertøy, smilende soler og fargerike terninger, blir skjermbildet i Juniorleksikon overveldende. Det er kanskje litt mye å trykke på, men for barn er dette trolig bare spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt inne i alt det morsomme, er det en orden. Du finner fort frem til søkefunksjoner og spørreleker. En tanngard av knapper øverst leder frem til temaer. Skal du utforske et tema i dybden, finner du knappene du trenger samlet til høyre.

Dybde og bredde

Tekst og tale i artikler og filmer er holdt i et enkelt språk, selv om man ikke har kommet utenom begreper som "parlamentarisk demokrati" og "førstesekretær".

Artiklene er jevnt over svært korte, kortere enn andre leksika. Men selv med bare 5000 oppslagsord, fikk vi overraskende mange treff på en del uvanlige oppslagsord innen botanikk, religion og geografi da vi brukte fritekstsøk.

Kvaliteten på innholdet er stort sett bra. Men det virker som om litt perifer informasjon noen ganger har sluppet unna kvalitetskontrollen – Marokko presenteres f.eks. som "parlamentarisk demokrati", mens det egentlig er et eneveldig kongedømme.

Atlaset i Juniorleksikon er pent, men ikke spesielt detaljert. Det er f.eks. ikke mye å lære fra et kart over USA som bare dekker en firedel av skjermen. Det er heller ikke mulig å zoome inn for å øke detaljgraden.

Bare for barn?

Vi er litt usikre på om den erklærte målgruppen på 6 til 12 år er helt riktig for Juniorleksikon. Språket og ordene kan være litt vanskelig for mange barn, og trolig vil det være bra med en voksen i nærheten.

Og kanskje den voksne blir sittende etter at barnet har mistet interessen? Juniorleksikon inneholder nemlig mye som de fleste voksne sannsynligvis har glemt eller aldri visst. Dessuten er presentasjonsformen alt annet enn barnslig.

Konklusjon

Juniorleksikon holder høy standard, og det er morsomt å bruke. Om det klarer å konkurrere med kabel-tv og Nintendo, vil trolig variere fra barn til barn. Vi synes imidlertid at Juniorleksikon smaker mer av "familieleksikon" enn "barneleksikon".

Det er ingenting å utsette på prisen. Juniorleksikon er absolutt verdt 498 kroner (inkl. mva).