Jpegcrops gjør fremkalling til en lek

Dette smarte gratisprogrammet gjør det lett som en lek å gjøre klar feriebildene for bildeutskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fellesferien er over, og tusenvis av nordmenn er tilbake på jobb igjen.

For de fleste er ferietid ekvivalent med fototid - sommerferien er tiden på året der det tas flest bilder, og muligens ligger det nå flere hundre bilder på harddisken din som ikke lå der for en måned siden.

Det blir allikevel aldri like sjarmerende å bla igjennom bildekatalogen på PCen, som det er å bla i et album. I albumet trenger du heller ikke å ha tolv bilder av samme motiv - du kan heller plukke ut høydepunktene som beskriver hvordan den regnfulle sommeren var på hytta i 2007.

image: Jpegcrops gjør fremkalling til en lek


Billig nettfremkalling

Å fremkalle bilder på nett har blitt veldig billig, og DinSide har mang en gang testet hvem av aktørene som gir mest valuta for pengene. Den siste testen av nettbutikker for fremkalling finner du i denne artikkelen.

Et lite problem er dog at noen butikker fremkaller i 10x13cm-format, mens andre fremkaller i 10x15cm. Muligens vil du også ha et par i 13x18cm, og kanskje har du tenkt til å smekke opp ett i 70x100cm på veggen? Hvis du laster opp et bilde du har tatt uten å foreta et utsnitt først, vil fotobutikken bli nødt til å ta en avgjørelse om hvordan bildet skal beskjæres.

>> LES OGSÅ: Hvordan regner jeg ut aspektet?

Noen legger på hvite kanter slik at du får med hele bildet, andre blåser det opp sånn at det forsvinner litt i sidekantene, mens noen kanskje klipper vekk tante Olga i bakgrunnen, som var det eneste bildet som ble tatt av henne i bryllupet.

Du skjønner hvor dette bærer - det beste er å gjøre jobben selv, og det er her dagens program, Jpegcrops, kommer inn i bildet.

Svært enkel beskjæring

Jpegcrops byr i bunn og grunn på én ting, og det er at du lett kan beskjære bilder og lagre dem igjen; enten over det gamle eller som en ny fil. Det som er ekstra smart, er at lagringen er tapsfri - du komprimerer altså ikke en ny gang (som ville ha redusert bildekvaliteten), men beholder kvaliteten du hadde på bildet.

image: Jpegcrops gjør fremkalling til en lek


Du kan selv velge hva slags aspekt du vil beskjære bildet til. Programmet kommer med en lang rekke vanlige aspekter, inkludert 10x15cm, A4 og så videre, og det er heller ingenting i veien for at du kan legge til nye maler selv. Med et trykk snur du også utsnittet 90 grader, hvis du heller ville ha et stående bilde enn et liggende. Når du holder på, får du også en indikasjon i form av en farget sirkel, som viser hvor god kvalitet sluttresultatet vil holde.


Det første du må gjøre er å åpne en bildekatalog, og du kan også velge om du rekursivt skal ta med alle bildene, eller at underkatalogene også skal tas med, for å bruke et litt mer folkelig uttrykk. Samtlige bilder blir så presentert i et tabellarisk format, og du kan raskt foreta utsnitt eller fjerne de uinteressante bildene. Til slutt kan du velge crop all images, og vips, så er alle klare for opplasting til din favorittfremkaller.

>> LES OGSÅ: Test av digital fremkalling

Kjekke ekstrafunksjoner

Programmet kommer også med noen ekstrafunksjoner. Blant annet kan du vise det gylne snitt, og programmet støtter også egne scripts som du i så fall kan lage via ImageMagick. Dette kan du blant annet bruke for å sette på vannmerke, sette på datostempel, valgfri tekst, lage kant og andre ting.

Jpegcrops er gratis og kan lastes ned fra http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/.