Synkronisering av mapper på tvers av datamaskiner over nettet er i vinden. Nå er også den norske aktøren Jottacloud på banen med en slik løsning, og den imponerer stort på hastighet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Synkronisering av mapper på tvers av datamaskiner over nettet er i vinden. Nå er også den norske aktøren Jottacloud på banen med en slik løsning, og den imponerer stort på hastighet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

Jottacloud lanserer Dropbox-konkurrent

Vi har allerede testet tjenesten, her er våre inntrykk.

Jottacloud er navnet på en norsk nettlagringstjeneste, basert på et enkelt konsept: Du velger ut mapper på harddisken din som du ønsker å lage sikkerhetskopier av. Deretter kopieres disse via Internett til et kryptert område på Jottaclouds servere, som ligger på Økern i Oslo.

Hver gang det skjer en endring i mappene, for eksempel hvis du legger til nye filer eller oppdaterer dem som allerede ligger der, speiles endringene automatisk.

Skulle harddisken din ta kvelden eller hvis PC-en skulle havne på avveie, har du med andre ord en sikkerhetskopi av dataene dine "i nettskyen", som enkelt kan lastes ned til ny harddisk eller ny PC.

Les også:

Utvider funksjonaliteten

Daglig leder i Jotta AS, Roland Rabben, foran ett av serverskapene på Økern i Oslo. Foto: Jotta
Daglig leder i Jotta AS, Roland Rabben, foran ett av serverskapene på Økern i Oslo. Foto: Jotta Vis mer


I dag utvider Jottacloud tjenesten til også å omfatte synkronisering og deling av mapper, i tillegg til tradisjonell backup. Synkronisering betyr at innholdet i én spesiell mappe på PC-en din synkroniseres mot Jottacloud og mot eventuelle andre PC-er du måtte disponere. Dermed vil mappen med innhold være tilgjengelig overalt, noe som er gunstig når du for eksempel jobber med et dokument på jobben, og vil fortsette på hjemme-PC-en når du kommer hjem.

Synkroniseringen skjer umerket og umiddelbart i bakgrunnen, som du snart skal få se.

Dele mappe med andre

Den andre nyheten er Deling av mapper. Du kan for eksempel opprette en undermappe til den synkroniserte mappa, som flere Jottacloud-brukere kan få tilgang til. Denne vil da synkroniseres mellom alle brukerne, som vil kunne legge til og redigere filer i mappa. Jottacloud tar alltid vare på de fem siste revisjonene av mapper og filer, slik at uønskede endringer kan rulles tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge konseptene er allerede velkjent, og konkurransen er hard. I dag domineres den blant annet av sterke aktører som Microsoft (SkyDrive), Google (Disk) og Dropbox.

Våre førsteinntrykk

DinSide Data har prøvd de nye funksjonene i forkant av lanseringen, og kan bekrefte at de minner sterkt om de nevnte åpenbare konkurrentene. Det opprettes en mappe kalt Jottacloud under brukerprofilen din i Windows/Mac, og når innholdet er synkronisert vil mapper og filer bli merket med en hake. Delte mapper blir også tydelig merket med symbol:

Jottacloud lanserer Dropbox-konkurrent


Funksjonalitetsmessig er den imidlertid ikke helt på høyde med de beste, det mangler for eksempel støtte for selektiv synkronisering (der du kan velge bort undermapper og filer som ikke skal synkroniseres), webgrensesnittet støtter for eksempel ikke dra&slipp av filer ennå, og mobil-appene er ikke helt oppdaterte til å vise innholdet i synkroniserte mapper. Men det kommer:

– Alt står på utviklingsplanen og vil komme på plass i løpet av året. Først kommer nye mobil-apper, og det vil skje innen 2-4 uker, sier daglig leder i Jotta AS, Roland Rabben til Dinside Data.

Overføringshastigheten ble kun begrenset av kapasiteten på bredbåndet vårt. Man kan enkelt justere hastigheten ned hvis dette medfører problemer for andre internettbrukere i heimen.
Overføringshastigheten ble kun begrenset av kapasiteten på bredbåndet vårt. Man kan enkelt justere hastigheten ned hvis dette medfører problemer for andre internettbrukere i heimen. Vis mer


Det som imidlertid imponerte oss stort under testen, er hastigheten.

I vårt testmiljø har vi en 40/10 Mbit-linje, som er en temmelig vanlig bredbåndshastighet i mange hjem i dag. Så snart vi hadde lagt en fil til i Jottacloud-mappa, ble den lastet opp og synkronisert, og våre målinger viser at den eneste begrensningen i hastighet var vår egen båndbredde.

En mappe bestående av 1,07 GB med diverse filer var for eksempel lastet opp og synkronisert på 14 minutter og 18 sekunder. Nedlastingen av innholdet til en annen PC var unnagjort på under fire minutter - altså helt oppunder maksgrensen for bredbåndet vårt.

Parkerer konkurrentene på hastighet

Etter å ha brukt en rekke andre synkroniseringsløsninger over lang tid vet vi at dette er sjelden kost. Vi gjorde derfor en kjapp test mot Dropbox, SkyDrive og Google Disk. Denne gangen synkroniserte vi en mappe med 135 filer, totalt 82 MB. Hver av tjenestene ble naturligvis målt isolert og individuelt:

Jottacloud lanserer Dropbox-konkurrent


Her vil altså Jottacloud-brukere ha en vesentlig fordel kontra brukere av de andre tjenestene, spesielt dersom man jobber med mange og store filer, og gjør store og hyppige endringer i den synkroniserte mappen.

– Ja, vi har ekstremt gode opp- og nedlastingshastigheter, sier Rabben. – Synkronisering skal skje umiddelbart, og overføring av filer må være lynraskt. For mange er også godt personvern et viktig poeng, avslutter han.

Du kan få tilgang til sikkerhetskopiene og de synkroniserte mappene via dette webgrensesnittet.
Du kan få tilgang til sikkerhetskopiene og de synkroniserte mappene via dette webgrensesnittet. Vis mer


Microsoft og Google billigere

Prismessig er imidlertid ikke Jottacloud blant de rimeligste, men heller ikke dyrest. Hvis du klarer deg med 5 GB er tjenesten gratis. Du får imidlertid 5 GB ekstra gratis for hver venn du verver til tjenesten (maks 100 GB). I tabellen under har vi sammenlignet prisene på noen av de mest aktuelle abonnementene hos Jottacloud mot de nevnte konkurrentene:

Priser pr mnd (4.4.2013)
 JottacloudGoogle DiskDropboxSkyDrive
Gratis5 GB5 GB2 GB7 GB
20 GB10,-  4,90*
25 GB 14,50  
50 GB20,-  12,25*
100 GB35,-29,-58,-24,50*
* Krever betaling for et helt år av gangen


For mer informasjon om produktet og de forskjellige abonnementene, se Jottacloud.no.

Flere ferske saker om nettskyen