Jotta - superenkel norsk lagring på nett

Rask og brukervennlig tjeneste.

Mange spår at i fremtiden vil lokal lagring forsvinne, og at dokumenter, bilder og andre personlige filer vil ligge lagret et sted i nettskyen - alltid tilgjengelig, uansett hvor du befinner deg, og hvilken dings eller datamaskin du er tilkoblet med.

Men selv om teknologiene allerede er på plass, foretrekker fortsatt de fleste å lagre dokumentene sine i Mine Dokumenter på harddisken. Og derfor har tusenvis av datateknikere i dette landet sin fylle hyre med å gjenopprette filer som har gått tapt som følge av utilsiktet sletting, virusangrep, harddisker som tar kvelden som følge av at PC-er mistes i bakken, og så videre.

Er nettstedet trygt? Ta en rask sjekk!

Ja takk, begge deler

Inntil videre kan en mellomløsning være smart. Altså at man lagrer filene lokalt som før, og så kopieres de videre til nettskyen. Automatisk, og helt uten at du behøver å legge om vanene dine.

Det er her Jotta kommer inn i bildet.

Jotta (av Yottabyte = en kvadrillion bytes = usannsynlig mye data) heter en ny norsk tjeneste som henvender seg til forbrukere som deg og meg. Det er i praksis et lite dataprogram som surrer og går i bakgrunnen på PC-en din, som kopierer brukerfilene dine, og lagrer dem til et kryptert datasenter på Økern i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike løsninger finnes det riktig nok mange av, og enkelte internettleverandører tilbyr online backupavtaler til brukerne sine, men Jotta fungerer uavhengig av hvilken nettilgang du benytter deg av, og er helt klart blant de mest brukervennlige løsningene vi har prøvd.

Slik fungerer det

Jotta er svært enkel å komme i gang med. Du registrerer deg først som bruker på jotta.no, laster ned og installerer det lille klientprogrammet, angir hvilke mapper som skal overvåkes, og deretter sørger Jotta for resten.

Jotta - superenkel norsk lagring på nett


Hvis du gjør endringer i én fil, tar Jotta vare på de fem siste revisjonene, slik at du kan gjenopprette en tidligere versjon om det skulle være ønskelig. Sletter du en fil, lagres den i papirkurven på Jotta-serveren i 30 dager, slik at du kan gjenopprette den hvis du skulle angre deg.

Jotta - superenkel norsk lagring på nett


Hver gang det skjer noe i overvåkede mapper, sørger Jotta for å ta speile dette til Jotta-serverne automatisk i bakgrunnen.

Alle dataene krypteres, og sikkherheten skal i følge Jotta være den samme som brukes av nettbankene. Hver fil lagres på forskjellige servere for å sørge for best mulig trygghet, og for at filene alltid er tilgjengelige når du trenger dem. Samtidig understreker Jotta at det er norske personvern-lover som gjelder, derfor kan du være sikker på at ingen uvedkommende sniker i filene dine. Kun du har tilgang, hvis du ikke har delt passordet ditt med flere, da.

Les også: Microsoft ba Morten om å slette bilde fra nettlager

Og tilgang får du gjennom nettleseren. Alt lagres i samme struktur som på datamaskinen din, og du kan også søke etter filer hvis du kjenner filnavnet eller deler av det.

Jotta - superenkel norsk lagring på nett


Du klikker ganske enkelt på filer du vil laste ned. Velger du flere eller en hel mappe, lager Jotta en ZIP-fil for deg, slik at alt blir lastet ned i én operasjon.

Jotta - superenkel norsk lagring på nett


Begrensningene

Som registrert bruker får du lagre inntil 2 GB gratis, og du kan godt kjøre Jotta på flere datamaskiner, så lenge datamengden totalt sett ikke overstiger 2 GB. Det er jo ikke mye, men alle som sitter med ADSL-linjer eller mobilt bredbånd vet at å sende store datamengder fra deg, et tidkrevende.

Slike tilkoblinger er derfor en stor begrensende faktor i seg selv, for slike tjenester. Forhåpentligvis, og mest trolig, er dette et problem som snart er historie.

Verst er det imidlertid første gangen dataene skal kopieres, og derfor kan det være smart å starte prosessen for eksempel før du legger deg om kvelden. Siden er det kun endringene som speiles, og derfor blir hastigheten normalt mindre kritisk.

Med god forbindelse går overføringen imidlertid lynkjapt, det var ikke noe problem for oss å oppnå hastigheter på flere MB i sekundet med fibertilkobling.

Les også: Her er det ingen som snoker i bildene dine

Mer koster penger

Så hvordan har Jotta tenkt å tjene penger, når løsningen er gratis? Selvfølgelig ved å tilby mer enn 2 GB lagringsplass for de som skulle trenge det. I skrivende stund kan du velge 10 GB for 25 kroner i måneden, eller ubegrenset for 49 kroner i måneden.

Jotta fungerer kun i Windows, men en Mac-versjon skal være under utarbeidelse. For mer informasjon, se www.jotta.no.

Sjekk også de andre nettlagringsalternativene vi har omtalt i det siste:

SkyDrive
LiveDrive
NetDrive
Live Mesh
DropBox
ZumoDrive