Joost - fremtidens TV?

TV på nett - fremtidens TV eller døgnflue? Joost slippes snart til massene, og vi har prøvekjørt.

TV står overfor en revolusjon; det er sikkert. Snart får vi digitalt bakkenett og HD-oppløsning på TV-bildene, som vil øke kvaliteten betraktlig.

Les mer:
Joost i bilder

Samtidig ser vi også en tendens rundt TV på nett. Nettstedet YouTube har vokst seg til å bli blant de største i verden, og nå kommer også P2PTV-tjenestene for fullt.

Bittorrent-prinsippet

P2PTV står for "peer-to-peer-television" og betegner en nettjeneste der brukerne ser på TV som de laster ned fra hverandre. Som regel brukes samme teknologi som BitTorrent, som du kan lese om i denne artikkelen. Kort fortalt går det ut på at du laster ned fra noen samtidig som du laster opp til andre. Alle som ser et gitt program bidrar derfor til å spre det videre til de andre som ser på det samme programmet. I bunnen står det servere fra Joost som serverer TV-programmene i utgangspunktet.

Joost - fremtidens TV?


Joost er en av P2PTV-tjenestene det er høyest forventning til. Grunnen til det er ganske enkelt at skaperne, Niklas Zennström og Janus Friis, også har laget Kazaa og Skype, som nærmest er synonyme med henholdsvis filnedlasting og IP-telefoni.

Joost (som uttales likt det engelske ordet "juiced") har vært under utvikling et års tid nå, og ble tidligere kalt The Venice Project. Foreløpig er programmet i betafasen, og det er i utgangspunktet kun tilgjengelig for de som har fått en invitasjon av andre registrerte brukere. Det ser imidlertid ut som om det åpnes for massene i disse dager, siden betaversjonen er tilgjengelig og utilgjengelig litt om hverandre. Sjekk denne siden, som tar deg rett til nedlastingen av Joost beta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Suksess eller ikke?

Joosts suksess avhenger av om skaperne får med seg TV-kanalene på det eller ikke. Foreløpig har de fått med seg både Warner music, CBS og Viacom, som blant annet eier MTV Networks og Paramount Pictures. Foreløpig er programutvalget noe begrenset, men liker du poker, slossing, dataspill, musikkvideoer, fine fotballmål og den slags er det gode muligheter for å bli underholdt.

Siden programmet er i betafasen går det heller ikke 100% knirkefritt. Gjennom vår testing på en middels rask PC har vi opplevd litt hakking omtrent hvert 10.-15. sekund både i bilde og lyd, men det håper vi er problemer som kan renskes før programmet slippes offisielt. Kvaliteten på innspilt video er ganske god og kan sammenlignes med DivX-materiale; langt bedre enn YouTube, men ikke like god som DVD.

Etter våre beregninger sier 7 bilder mer enn 7.000 ord, så klikk på lenken under for å se bilder av hvordan Joost fungerer i praksis:

>>> Les mer: Joost i bilder