All tekst plasseres i rammer som flyter fritt. Hvis teksten er mer enn en spalte, kan den kobles til en annen ramme. Foto: Torvald Kvamme
All tekst plasseres i rammer som flyter fritt. Hvis teksten er mer enn en spalte, kan den kobles til en annen ramme. Foto: Torvald KvammeVis mer

Jobbe med tekst og bilder

I Publisher plasseres all tekst i rammer som fritt kan skaleres og plasseres på siden. Rammene kan kobles med andre rammer (f.eks. flere spalter på en avisside).

Fremgangsmåten er helt identisk med PageMaker: Du bruker tekstsymbolet og strekker ut en ramme som siden fylles med ønsket tekst. Hvis teksten er lenger enn spalten, strekker du en ny og kobler sammen med den første. Her fant vi ikke noe spesielt å sette fingeren på og er godt fornøyd med tekstfunksjonene i Publisher

Publisher kan bare importere fra et begrenset antall programmer, og det er en klar svakhet. For eksempel er alle programmene fra Microsofts konkurrent Lotus utelatt, og det betyr at du må bruke klipp-og-lim for å hente fra eksempelvis Lotus WordPro.

Bilder

Når du skal sette inn bilder i publikasjonen, blir det tydelig at dette ikke er et program tiltenkt proffene. Når du setter inn et bilde, lagres det internt i publikasjonen, og det er ingen mulighet for å koble mot en ekstern fil. I PageMaker kobler du mot eksterne filer for å unngå at publikasjonsfilen blir for stor. Da vil PageMaker vise frem en forenklet utgave når du jobber, men bruke den eksterne utgaven ved utskrift. Dette gir en mye mindre fil underveis i arbeidet.

Da vi jobbet med vår publikasjon for NFF, ble filen raskt over 20 MB. Dette er småtterier for proffene, men for vår testmaskin med 166 MHz MMX-prosessor, gikk navigering og filoperasjoner merkbart tregere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Publisher har støtte for alle de viktigste bildeformatene, og vi opplevde ikke noen problemer med å sette inn bilder av ulike slag. Publisher har også grunnleggende verktøyer for å beskjære og skalere bilder, men ingen justering av lysstyrke/kontrast eller annen bildebehandling.

Konklusjonen er at tekst som er på plass er lett å håndtere, men at det er graverende mangler når det gjelder import av andre formater. Bildehåndteringen holder såvidt mål. Har du en kraftig maskin vil det fungere, men vi anbefaler Microsoft å legge inn muligheter for å koble mot eksterne filer på en god måte.