Jing Project

Ta bilder eller film hva som skjer på skjermen din. Del det med dine venner. Gratis - enn så lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen få av dere vil kanskje programvare-firmaet TechSmith virke kjent, og det med god grunn. Hver gang vi snakker om "screen capture" - altså ta bilder eller ta opp "film" av det som skjer på skjermen vår - kommer vi som regel ikke utenom SnagIt.

SnagIt er i versjon 8 nå og gjør nesten alt du trenger - det har bare en ulempe, og det er at det koster penger. Riktigok bare 40 daler, men noen er jo prinsippfaste...

Gutta (og minst ei jente) i TechSmith holder for tiden på med et nytt prosjekt kalt Jing Project, og her finner vi igjen en del av funksjonaliteten som har gjort SnagIt så populært. Faktisk virker det enda enklere, sånn at til og med Far enkelt kan lære å bruke det. Selve programvaren - som utvikles i tråd med erfraringer og tilbakemeldinger fra brukerne - er fri å laste ned, og finnes for både Mac og PC.

Enkelt, men ikke simpelt

Det er relativt enkelt å lære seg å bruke Jing. Her er det ikke rad på rad med kompliserte menyer som må skummes gjennom for å få gjort det du vil.

"Solen" ved mouseover
"Solen" ved mouseover Vis mer


Etter at Jing har startet opp legger det seg en liten "sol" - snarvei formet som en halv gul disk - på toppen av skjermen. Denne gjør at vi raskt får tilgang på funksjonene, men selv om vi kunne flytte den ned eller til en av sidene i stedet, skulle om ikke annet også ønske oss en mer konvensjonell måte å gjøre dette på... et ikon på oppgavelinjen for eksempel.

Peker vi på "solen" med muspekeren får den tre armer. En som hovedsaklig gir deg tilgang på innstillinger, en som gir deg en oversikt over prosjekter - altså bilder og opptak gjort med Jing - og til slutt den viktige "capture". Klikker du sistnevnte går du rett i en modus der du enkelt kan velge hele skrivebordet, et vindu eller en egendefinert del av skjermen.

image: Jing ProjectLett å plukke ut den delen du vil ha.

Etter å ha valgt ut den delen av skjermen som er interessant er det bare å velge om du skal ta et enkeltbilde eller vil spille inn. Er det et enkeltbilde det er snakk om vil du straks få muligheten til å legge ting til bildet, som tekst og piler pluss at du kan markere eller ramme inn deler av bildet.

For opptak har du stopp- og pauseknapp. Den kan dessuten opp lyd fra mikrofonen, slik at du kan bable i vei hvis du for eksempel må demonstrere oppsett av flere epost-kontoer for din gamle mor.

image: Jing Project


Til slutt presenteres du med en en "share"-knapp som enkelt kan la deg dele det du har fanget med Jing. Bildet eller "filmen" lastes opp til en server, og du får tilbake en URL du kan melde eller maile venner og kjente. Og nå aner du kanskje en liten hake ved hele herligheten.

Screencast.com?

Jing lar deg altså med et museklikk laste opp skjermfangsten din til Nettet - men kun til Screencast.com. Som kanskje ikke helt uventet også eies og drives av (jadda) TechSmith.

Det er egentlig ikke noe galt i og for seg med Screencast, de krymper nemlig ikke opptakene dine og du kan bestemme hvem som skal få lov til å se hva du har lastet opp. Men du må altså registrere deg. Dessuten koster det penger etter en 60 dagers gratis prøveperiode, fra 7 - 25 dollar i måneden avhengig av trafikk og lagringskapasitet.

image: Jing Project


Men enn så lenge er enga grønn, for utviklerne av Jing har bestemt at så lenge prosjektet pågår - det stresses på at det er et prosjekt og ikke et produkt - vil Screencast-abonnementet være gratis.

Problemet er altså at ingen helt vet hvor lenge det vil være et prosjekt, og hva som skjer når det eventuelt blir et produkt.

Lagre lokalt

Men joda, Jing lar deg også lagre rett til datamaskinen din. Det er likevel en liten catch også her... bilder kan kun lagres i .png (Portable Network Graphics)-format. Dette er egentlig ingen krise, for det er nok av programmer som kan konvertere dette til hva enn du lyster.

"Opptak" er også begrenset til kun flash-format (.swf). Plassbesparende og flimrende for å spille av i nettleseren, men det er kanskje ikke hva alle er ute etter. Men også her finnes det verktøy som kanskje kan hjelpe deg, swf >> avi Converter kan for eksempel prøves ut.

Artig likevel

På tross av Screencast og begrensningen på filformater (lov å håpe på utvidet støtte i fremtiden) er Jing et artig produkt - relativt enkelt og intuitivt å bruke. Hvis du som vi savner en "undo"-knapp i bildemodus så fant vi ut at Ctrl-Z som vanlig gjør samme nytten.

Enn så lenge er Jing altså gratis, og så lenge det er tilfelle er det så avgjort verd en nærmere titt.
Du finner det på www.jingproject.com.

En annen ting som er verd å merke seg er at installasjonen i Windows krever .NET Framework 3.0, og selv om dette skal legge seg inn automatisk før Jing har noen brukere rapportert om problemer. Derfor kan det være kanskje være nødvendig å hente ned .NET 3.0 før Jing installeres.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!