Jevn lydstyrke på MP3-filer?

Spørsmål:

Når jeg lytter til MP3-musikk som jeg har laget fra ulike CDer, er volumet på de ulike sangene svært ujevnt, og jeg må skru opp og ned hele tiden. Hva kan jeg gjøre med dette?

Datadoktoren svarer:

Mesteparten av den moderne, dansevennlige musikken er ganske kraftig komprimert, som betyr at den er lite dynamisk, som betyr at det ikke er store forskjellen på sterkt og svakt.

På andre mer sarte musikkformer, er det helt annerledes. Klassisk musikk er selvfølgelig det mest typiske eksempelet, men det finnes også ofte i andre musikkformer: Dynamikken en del av lytteopplevelsen!

Med andre ord - "det skal være sånn". Skal du gjøre noe med dette, må du komprimere lydfilene i lydredigeringsprogrammer, eller kjøpe deg en kompressor i form av en egen boks, beregnet på hjemmestudiobruk. Da kan du få all musikk til å bli nøyaktig like sterk hele tiden. Men jeg tror ikke du vil like det...

Hva du kan gjøre

Likevel kan du til en viss grad redusere forskjeller i nivå ved å bruke funksjonen Normalize som du finner i de fleste rippe-programmer.

Det som skjer er at rippe-programmet finner det sterkeste partiet i en fil. La oss si at dette bare er 94 prosent av full utstyring (full utstyring betyr at alle 16 bitene i formatet er 1-ere). Programmet prosesserer så alle dataene i filen med 6 prosent økning til full utstyring, eller til for eksempel 99 prosent, hvis du velger denne verdien. Resultatet er at hele filen blir litt sterkere, og de sterke partiene akkurat så sterke som de kan bli, eller opp til det du har satt som maksimumsverdi.

Hvis du gjør dette rutinemessig når du ripper CD-ene dine, vil de sterkeste partiene på all musikken alltid bli like sterke.

Det hjelper i hvert fall et stykke på vei.

Alternativt er at du rett og slett kjøper et anlegg med fjernkontroll. Det er jo denne type problemer de er laget for å håndtere...

Flere spørsmål og svar