Jensen Air:Link LongRange 802.11n

Bare formaliteter står igjen før neste generasjon trådløst er offisielt godkjent. Vi har testet Jensens nyeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Air:Link er den nye serien med trådløse nettverksprodukter fra Jensen. Den består av en ruter/aksesspunkt Air:Link 89300 og forskjellge klientløsninger i form av PC-Card, ExpressCard, PCI eller USB-løsninger. Vi har testet ruteren sammen med USB-enheten.

Ut av eskene

De fleste trådløse rutere som selges i dag fungerer rett ut av esken for mange brukere. I noen tilfeller må brukeren sette i en CD-plate og kjøre et installasjonsprogram, men det er ikke uvanlig at det bare fungerer.

Vi koblet opp Jensen-ruteren til vårt rutermodem fra Telenor, og installerte driveren til USB-klienten i vår bærbare. Det fungerte uten videre, og vi var på Internett i løpet av få minutter.

Men i en del tilfeller dukker det opp problemer. Grunnen til det er at de aller fleste boksene som Internetttilbyderne plasserer rundt i de tusen hjem også er rutere. Da får du to rutere etter hverandre, og det er ikke alltid optimalt. Ikke minst hvis ruteren du allerede bruker har flere porter som er koblet til andre PCer og kanskje en nettverksskriver. Da havner gjerne det eksisterende utstyret og de som er koblet til den trådløse ruteren på hvert sitt IP-område, og kan ikke utveksle data med hverandre.

Det enkleste hadde jo vært om du kunne sette opp boksene med brytere. Da kunne man velge hvilken boks som skulle være ruter med DHCP og hvilken som skulle være bridge.

Jensen Air:Link 89300 koblet vi etter vår ruter og USB-enheten ble installert og koblet til vår bærbare. Og vi kom på nett med default-innstillingene uten inngrep i det hele tatt.

image: Jensen Air:Link LongRange 802.11n


Maskinvaren

Selve ruteren er en nett liten plast-sak med tre antenner, 4 LAN-porter og en WAN-port. Resetknappen har også en WPS-funksjon (WiFI Protected setup) og er til en forandring plassert utvendig og lett tilgjengelig, og det kreves derfor ikke noen utbrettet binders for å resette ruteren. Ikke at det er noe man normalt eller ofte har behov for, men når man eksperimenterer med innstillinger er det kjekt.

WPS fungerer slik at du aktiverer dette enten ved å trykke en knapp som her på ruteren, i kombinasjon med et valg i oppsettsmenyen for enheten som skal ha kontakt med ruteren. Etter en liten stund vil de ha etablert en sikker kontakt, uten at brukeren må velge protokol, sette passord osv.

image: Jensen Air:Link LongRange 802.11n


USB-enheten Air:Link 85300 kan enten plugges rett i en av portene på PCen, men det er ofte mer gunstig å bruke en USB-skjøteledning. Da kan du plassere den der du får best dekning. Forskjellen på forskjellige plasseringer kan være stor, vi fikk bare halvparten av hastigheten da vi hadde plugget den rett i USB-kontakten bak på PCen.

Målinger

Hastigheten var meget bra, ytelsen ligger helt i toppsjiktet av de ruterne vi har testet.

image: Jensen Air:Link LongRange 802.11n


Forskjellene var ikke store mellom avstandene, selv plassert nede i kjelleren med ruteren stående oppunder mønet, var ikke hastigheten stort lavere enn når den bærbare var plassert i etasjen rett under ruteren.

Sammenligner vi med D-Links toppmodell, så ligger den litt under, men sammenlignet med Apple Airport Extreme så ligger den et stykke over.

image: Jensen Air:Link LongRange 802.11n


Kompatibilitet?

Stikkpøver med forskellige trådløse klientløsninger ga inntrykk av god kompatibilitet. Også MacBookPro koblet seg på uten problemer, men et av nettverkskortene til D-Link var mer kranglete.

Flere andre rutere som støtter draft 2.0 av 802.11n er på vei inn til test, så vi kommer tilbake til testing av krysskompatibilitet i løpet av kort tid.

Ruteren har en listepris på 999 kroner, mens USB-enheten ligger på 599 kroner, som også er prisen på PCI og PCCard-utgavene.