jazPiper - bærbar MP3-spiller

Det dukker stadig opp nye bærbare MP3-spillere, med flere funksjoner og lavere pris. Vi har testet jazPiper, som har litt mer å by på en bare MP3-avspilling.

jazPiper har selvfølgelig svært mye til felles med Rio, som vi har testet tidligere. Den gjør det samme, og er omtrent like stor. De viktigste forskjellene er at den er billigere, at den også kan brukes som diktafon og at den har en huskeliste for telefonnumre.

Tilkobling

Du kobler jazPiper til parallellporten på PCen med en spesialkabel. Kabelen har en helt vanlig kontakt for parallellporten, så du må plugge ut kabelen til en eventuell skriver når du skal overføre data til jazPiper. Her har Rio en smartere løsning, hvor du plugger inn spesialkabelen på ”ryggen” av mellomstykket, som kan stå i hele tiden.

jazPiper - bærbar MP3-spiller

Vi var litt uheldige med kontakten til jazPiper, og brakk av en bit av plastholderen som løser ut festeklemmene. Det skjedde aller første gang vi skulle ta ut pluggen, uten at vi brukte kraft. Antagelig et rent uhell i produksjonen, men kabelen kan fremdeles brukes bare man trykker litt ekstra.

Overføring av data

For å overføre data fra PC til spiller, brukes programmet jazPiper Desk som ligger på CD-ROM-platen som følger med. Dette har et Utforsker/Explorer-vindu, og et vindu for minnet i jazPiper. Du overfører MP3-filer enten ved dra-og-slipp-metoden fra utforskervinduet til internminne-vinduet, eller med kommandoer fra menyen.

jazPiper - bærbar MP3-spiller

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vi savner er muligheten til å slippe valgte filer rett på jazPiper Desk-ikonet. Dette var heller ikke mulig i programvaren til Rio, og vi ser frem til at noen programmerere oppdager denne grunnleggende funksjonen i Windows. Slik som det er nå, blir det ofte litt ekstra manøvrering for å finne filene du vil overføre.

Hastighet og kapasitet

Overføringen er fremdeles en flaskehals. Til det interne minnet gikk overføringen med 1 200 kbit/sek, men vi fikk ikke mer enn 574 kbit/sek når vi lastet opp til et SmartMedia-kort i maskinen. Dette skyldes begrensninger i SmartMedia-formatet, og her er det rom for forbedringer.Dette vil komme etter hvert som minneteknologien utvikler seg videre, men det er stadig bare fremtidsmusikk. Med dagens hastighet tar det omtrent et minutt å overføre en låt til spilleren.

jazPiper - bærbar MP3-spiller

Kapasiteten til jazPiper er den samme som Rio, med 32 MB internminne og opptil 32 MB på et SmartMedia-kort. Det er derfor nødvendig å ha et ekstra minnekort hvis du vil ha en hel CD i spilleren.

Det hadde også vært en stor fordel om bransjen kunne bli enige om et felles format, fysisk og logisk, på flash-baserte lagringsmedia. Sony har alvorlige planer med sin Memory Stick, som vil dukke opp i en mengde forbrukerorienterte apparater etter hvert. Dette kan bli en utmerket løsning, hvis den vinner aksept og Sony ikke er for grådige når det gjelder lisensavgifter.

Lytting

Lydkvaliteten er helt ok. Vi forventer ikke at en bærbar MP3-spiller er en suveren HiFi-enhet, men finner ingen store svakheter i lydkvaliteten.

For tonekontroll (EQ) finnes det forskjellige innstillinger som du velger med DSP-knappen. Valgene heter Normal, Pop, Rock og Classic, og det er ganske dramatisk forskjell mellom disse. Det er ikke mulig å justere noen av disse, du kan bare velge mellom dem.

Diktafon og telefonliste

En artig tilleggsfunksjon er diktafonen. jazPiper har innebygd mikrofon, og du starter opptaket ved å trykke på en egen Rec-knapp. Kapasiteten er opptil to timer hvis du bruker hele det interne minnet. Kompresjonsformatet er ADPCM, som gir dårligere kvalitet enn MP3, men det mer enn godt nok til dette bruket.

Telefonlisten er en funksjon i jazPiper Desk som ligger PCen, og du overfører denne til jazPiper på samme måte som MP3-filer.

Du kan også overføre diktafon-filene og telefonlisten til PCen.

Oppsummering

Spilleren er rimeligere enn Rio, har litt flere funksjoner og er ellers ganske lik. Den har også de samme begrensningene når det gjelder minnekapasitet og overføringshastighet.

MP3-spillere er fremdeles en ”kjekt-å-ha” dings, og litt i dyreste laget sammenlignet med bærbare CD-spillere.

Men de er praktiske for de som er i voldsom fysisk aktivitet mens de hører på musikk – eller omvendt.

Norsk distributør er Norek og du kan også kjøpe spilleren fra Komplett Data på nettet.

Prisen er 1 695 inkludert mva.

JazPiper har også en egen hjemmeside.