Jalbum - del bildene dine på Internett

Kjempeenkelt å dele bildene fra høstferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes en rekke måter å dele bildene dine med andre på Internett, for eksempel gjennom tjenester som Google Picasa og Flickr. Nettsiden Jalbum.net er også en slik tjeneste, der all organisering og administrasjon av bilder og album kan gjøres direkte i nettleseren. Tjenesten er gratis, men lagringsgrensen er på beskjedne 30 MB. Trenger du mer plass, koster det penger.

Enkelt verktøy

De svenske utviklerne bak tjenesten har imidlertid laget et glimrende klientprogram som kan lastes ned og installeres på PC-en. Det åpner for langt flere muligheter, blant annet kommer det med en egen webserver for å dele bildene med omverdenen. Da slipper du å forholde deg til andre lagringsgrenser enn ledig plass på PC-ens harddisk.

Løsningen er enkel. Du starter administrasjonsprogrammet, og drar og slipper bilder du vil dele i hovedvinduet. Deretter kan du for eksempel snu og redigere på bildene, legge til bildetekster og ordne rekkefølgen:

image: Jalbum - del bildene dine på Internett

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

image: Jalbum - del bildene dine på Internett


Du kan også velge mellom forskjellige maler som definerer utseendet på webalbumet, og via valget Innstillinger på Verktøy-menyen kan du skreddersy grensesnittet ytterligere.

Når du er fornøyd, trykker du ganske enkelt på "Lag album"-knappen, og deretter på "Publish". Registrerer du deg som bruker hos Jalbum.net får du en egen nettside med adresseformat http://brukernavn.jalbum.net/albumnavn.

Du får også muligheten til å laste opp til andre adresser, for eksempel hvis du allerede bruker et webhotell eller lignende.

Kjør webserveren selv!

Hvis du ønsker at delingen skal skje lokalt på PC-en din, velger du ganske enkelt "Del..." på Verktøy-menyen. Programmet har nemlig en innebygd webserver:

image: Jalbum - del bildene dine på Internett


Men for at bildene skal bli tilgjengelig for andre fra Internett, kan det hende du må gjøre noen grep i brannmuren/ruteren din, men her får du grei hjelp underveis.

Albumene er oversiktlige og brukervennlige, og besøkende kan hoppe mellom bildene manuelt eller kjøre slideshow med myke overganger:

image: Jalbum - del bildene dine på Internett


Gratis og brukervennlig

Jalbum finnes i utgaver for Windows, MacOS, Linux og flere andre systemer. Det er gratis, og du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden (Windows-versjonen veier 13 MB).

(Artikkelen er bearbeidet og republisert i forbindelse med høstferien, 10.10.2010.)