J. River Media Center 11.1

For 250 kroner kan du gjøre PCen din om til en Media Center-maskin, velegnet for TV og stuebruk. Men vi snakker ikke om Microsofts Media Center.

J. River Media Center 11.1

  1. Skjermbilder fra J. River Media Center


Det er mye snakk om stue-PCer om dagen, ikke minst etter at Intel lanserte sin ViiV-plattform har temaet fått fornyet tiltro og interesse. Microsoft har vært på banene med en programvareløsning for stue-PCer ganske lenge, i fjor kom som kjent deres Windows XP Media Center Edition også i norsk språkdrakt for første gang.

TV-vennlig

Kort oppsummert er Media Center et programtillegg til Windows XP som gir en TV-vennlig innfallsvinkel til musikk, filmer og bilder du har liggende på PCen din, men det er også en portal mot diverse multimedia online-tjenester. Programmet styrer også visning og organisering av TV-kanaler, opptak, time-shift, alt knyttet mot en elektronisk programguide som hentes fra Internett. En Media Center-godkjent PC skal nemlig være utstyrt med et kompatibelt TV-kort. Les mer om Windows XP Media Center Edition i denne artikkelen.

Nå har det seg imidlertid slik at Microsoft slett ikke var først ute med et "Media Center", og derfor finnes det andre produkter som benytter samme navn. Et av de mest kjente er J. River Media Center, som har svært mye mer enn bare navnet til felles med løsningen fra Microsoft.

Velkomstskjermen i Theater-modus. Den store og tydelige teksten gjør det enkelt å manøvrere, med mus, tastatur eller fjernkontroll, selv når du sitter noen meter fra skjermen. Se flere bilder her
Velkomstskjermen i Theater-modus. Den store og tydelige teksten gjør det enkelt å manøvrere, med mus, tastatur eller fjernkontroll, selv når du sitter noen meter fra skjermen. Se flere bilder her Vis mer


Den største forskjellen er imidlertid at J. River Media Center kan installeres på alle PCer som kjører Windows 98 eller nyere, og det koster 40 dollar, eller rundt 250 kroner med dagens kurser. Og spesielle krav til maskinvare er det dessuten ikke, men skal du dra nytte av den innebygde TV-støtten, må du ha et kompatibelt TV-kort. Vår USB-løsning fra Hauppage støttes , men i praksis ble vi ikke veldig imponert. Vi opplevde stadige heng og problemer med lyden, blant annet. Det er imidlertid vår erfaring fra tidligere at PCI-baserte TV-kort fungerer bedre til denne typen programvare.

Media Center kan enten styres med tastatur og mus, eller ved hjelp av fjernkontroll. En rekke forskjellige fjernkontroller for PC støttes.

Støtter det meste

Støtten for forskjellige filformater er også god, og inkluderer blant annet MP3, AAC, Ogg Vorbis, RealMedia (krever Realplayer installert) og kryptert WMA. Og når det kommer til portable spillere, støtter den både Windows Media-baserte Playsforsure-enheter, og iPoder. Dessuten finnes en lang rekke plugins som kan lastes ned og installeres, ikke bare for å støtte flere formater - men også for å endre utseendet på programvinduet (skins).

J. River Media Center 11.1


Programmet har flere forskjellige modi, avhengig av bruken. Sitter du foran PCen er standardmodusen mest aktuell, der du kan bla deg gjennom biblioteket, lage spillelister, rippe CDer etc. Det er også et minimodus, samt det omtalte theater-moduset beregnet for TV-bruk. Sistnevnte fungerer meget bra, med sine store og tydelige symboler.

Se flere skjermbilder her

Stabilt

I motsetning til tidligere versjoner av J. River Media Center, opplevde vi svært få problemer med versjon 11.1. Med unntak av TV-problemene, har programmet oppført seg eksemplarisk i testperioden. Det starter relativt kjapt, og vi opplever lite eller ingen forsinkelse når vi blar gjennom biblioteket vårt, som omfatter noen tusen sanger, filmklipp og bilder.

I følge utviklerne skal det ikke være noe problem å indeksere så mye som 100.000 filer.

Skulle vi være kritiske til noe, måtte det være at antall funksjoner kan virke overveldende, og det kan være litt vrient å få full oversikt over mulighetene. Vi kan imidlertid love mange smarte og fikse detaljer til deg som har tålmodighet til å utforske.

For nærmere beskrivelse av programmet og funksjonaliteten, se vårt fotoalbum.

J. River Media Center kan lastes ned (13 MB) og brukes fritt i 30 dager. Dersom du velger å bruke programmet etter testperioden, koster det altså 40 dollar for en lisens. Du finner mer informasjon på denne siden.

Her er en annen Media Center-klone