iTunes Store vs. Platekompaniet - runde 2

Her ser du hvor du finner musikken din billigst og laster den ned enklest!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Platekompaniet lanserte i mai sin nye MP3-butikk, i et forsøk på å ta opp kampen mot den ubestridte ener på dette markedet, iTunes Store.

Vi gjorde en test av utvalg og priser den gang, noe som, noe overraskende kanskje, førte til seier til Platekompaniet. Det lå imidlertid litt i kortene at Platekompaniet kjørte en del åpningstilbud, med ekstra lave priser de første ukene.

Derfor har vi nå gjentatt - og utvidet testen. Sammen med TV2 Hjelper deg har vi tatt for oss begge butikkløsningene, og vurdert følgende:

1. Utvalg
2. Priser
3. Brukervennlighet

Utvalg

At iTunes Store har et fyldigere bibliotek enn Platekompaniet burde ikke komme som noen overraskelse, ettersom de har eksistert i mange år allerede. Men hvor store er forskjellene på relevante utgivelser?

For å kunne vurdere dette utvalget, bestemte vi oss for å ta utgangspunkt i magasinet Rolling Stone sin rangering av de 500 beste album gjennom tidene, samt VG-listene (både album og singler for uke 37 2009). Vedrørende Rolling Stone-lista begrenset vi utvalget til de 100 mest solgte.

Tabellen under viser alle detaljer vedrørende utvalg og priser i de to butikkene fra testen vår. Grønne felter angir priser der den ene er vesentlig billigere enn den andre (mer enn et par kroner). Klikk under tabellen for å se den i sin helhet (åpner i eget vindu):

image:  iTunes Store vs. Platekompaniet - runde 2


Samtlige søk ble gjort i uke 39 2009

Med unntak av Beatles og AC/DC, som i skrivende stund ikke er tilgjengelig i lovlig, nedlastbar form, var utvalget imponerende i begge butikker. Av de 100 albumene på Rolling Stone-lista var hele 83 tilgjengelig hos iTunes Store, og 81 hos platekompaniet.

Fra VG-lista Topp 20 single var samtlige tilgjengelig hos iTunes Store, mot 19 hos Platekompaniet.

Fra VG-lista Topp 40 album var 36 tilgjengelig i begge butikker.

Resultatene er så jevne at vi vurderer begge butikker som like bra her.

Priser

Normalpris hos Platekompaniet på nye album er 79 kroner, hos iTunes ligger prisen på rundt 80. Men på eldre utgivelser varierer prisene mye, fra 39 kroner på de billigste, til flere hundrelapper for de mest omfattende.

Fra Rolling Stone Topp 100 merker vi oss at iTunes Store var vesentlig billigere (mer enn et par kroner) på hele 45 utgivelser, mens Platekompaniet var vesentlig billigere på 13. På gjennomsnittsprisen var imidlertid ikke forskjellen så stor, men iTunes Store var billigst med 76 mot Platekompaniets 79 kroner.

På VG-lista topp 40 derimot, var rollene byttet om, og Platekompaniet var vesentlig billigere på 13 utgivelser, mot iTunes Stores 3. Gjennomsnittsprisene her var 79,50 kroner hos Platekompaniet, mot 85,50 hos iTunes Store.

Totalt sett blir det også dødt løp også når det gjelder priser. iTunes vinner på eldre utgivelser, mens platekompaniet vinner på nyere.

På enkelte utgivelser er prisforskjellen ganske store, så det kan uansett fort lønne seg å sjekke begge steder før du handler.

Brukervennlighet

iTunes er et eget dataprogram, og gjennom dette får du tilgang til iTunes Store.:

image:  iTunes Store vs. Platekompaniet - runde 2


Butikken er skreddersydd for musikksøk og nedlasting, og Apple har brukt langt tid på å utvikle løsningen til det den er i dag. Handelsprosessen er også svært enkelt, siden du kan lagre kredittkortinformasjon på brukeren din, slik at du slipper å taste dette hver gang.

Platekompaniet på sin side kom på banen tidligere i år, og er en 100% webbasert løsning:

image:  iTunes Store vs. Platekompaniet - runde 2


Platekompaniet selger også fysiske DVD-er og CD-er i sin butikk. Søk fungerer greit, ihvertfall så lenge en avgrenser søket til mp3-filer slik at en slipper å få opp CDer, DVDer og andre treff etter hvert søk, men like innbydende, systematisk og enkelt som iTunes er det ikke. Du må også taste kreditkortinformasjon hver gang du handler, men vi har fått signaler fra Platekompaniet om at de snart kommer med en enklere løsning.

Spesielt iPod-eiere vil dra nytte av enkelheten hos iTunes Store. For andre brukere er det ikke alltid like opplagt. For det første er ikke formatet AAC, som iTunes bruker, like utbredt som MP3, som Platekompaniet bruker. Og skal du handle i Platekompaniet kan du gjøre det fra hvilken som helst PC, bare den har en nettleser og internettilgang.

Når vi til slutt legger til at Platekompaniet lar deg laste ned musikken på nytt dersom du skulle miste den, noe iTunes Store ikke tilbyr, blir totalinntrykket av brukervennligheten hos Platekompaniet sin løsning minst like bra som hos iTunes Store.

Konklusjon

Når det gjelder totalvurderingen, har det som du forstår ikke utkrystallisert seg en klar vinner. Begge butikkløsninger har sine fordeler og ulemper – som vi har utdypet i detalj i denne og den forrige testen. Det er viktig å være oppmerksom på disse forskjellene, og handle ut fra hva som passer best for deg.

I vår test sniker likevel Platekompaniet seg så vidt foran iTunes Store, takket være en mer åpen løsning, litt lavere priser på de mest aktuelle utgivelsene, og kanskje viktigst: muligheten til å laste ned musikken på ny dersom den skulle bli borte.

image:  iTunes Store vs. Platekompaniet - runde 2