iTunes 7

Kritikken har haglet mot nye iTunes 7, men programmet har også sine positive sider. Vi har sett nærmere på nyhetene.

Publisert
Sist oppdatert

For uinnvidde: Apple iTunes er programvaren som er grensesnittet mellom verdens største netthandelsløsning for musikkfiler, iTunes Store (tidligere Music Store), og deg som bruker/kunde. Det er dessuten en komplett musikkjukeboks, som i nyere utgaver også har fått støtte for video. I bunn ligger Apples multimediemotor Quicktime.

Programmet er nærmest obligatorisk for eiere av iPoder, men kan også brukes frittstående og dermed gjøre PCen/Macen din om til en musikkmaskin. Programmet håndterer enkelt mange tusen titler, enten de er kjøpt i iTunes Store, rippet fra din egen CD-samling eller lastet ned fra nettet.

Grensesnittet mot musikksamlingen din i iTunes 7.
Grensesnittet mot musikksamlingen din i iTunes 7. Vis mer


Om å holde på kundene

For alle som ønsker å lykkes med salg av musikk på nettet er utvalget naturligvis ekstremt viktig. Men nesten like avgjørende er det at grensesnittet er så godt som overhodet mulig. Hvis du og jeg velger å bruke for eksempel iTunes til å holde orden på all musikken vår, er det samtidig større sjanse for at vi også blir lokket til å kjøpe musikk i Music Store. Dette er selvfølgelig Apple, Microsoft og de andre som kjemper om kundene veldig klar over, og det er hovedsaken til at både Microsoft og Apple lanserer vesentlig oppgraderte jukebokser i disse dager.

iTunes 7 kommer like før Microsoft er klare med Windows Media Player 11. Sistnevnte har imidlertid vært ute i betaversjon en god stund allerede, du kan lese vår forhåndstest her.

Fokus på video, men lang vei å gå

Den største nyheten i iTunes 7 ligger riktig nok utenfor selve klientprogrammet. iTunes Music Store har skiftet navn til iTunes Store, og der kan brukerne nå finner et stort utvalg spill til iPodene sine, men også - og langt viktigere, et filmbibliotek som kommer til å vokse raskt i tiden fremover. Nå kan altså brukerne kjøpe filmer samtidig som de slippes på DVD, i en kvalitet som i følge Apple er sammenlignbar (640x480 piksler). Avspilling skjer enten på datamaskinen ved hjelp av iTunes, eller på iPoden dersom du overfører filmen dit. Den største ulempen er at dette foreløpig ikke er tilgjengelig utenfor USA, den nest største ulempen er at det foreløpig kun gjelder filmer fra Walt Disney Studios.

iTunes 7


Som følge av videosatsningen har også iTunes 7 fått oppgradert videofunksjonene, blant annet med avspillingskontroller i videoruten, enklere administrasjon etc. I praksis har imidlertid programmet lang vei å gå før videostøtten er akseptabel. For eksempel støttes ikke Windows Media Video og DivX/Xvid, heller ingen av de andre AVI-filene våre lot seg avspille. MP4-video som vi hadde laget ved hjelp av Nero Recode ble lagt til i biblioteket, men ble bare til grønne og svarte blokker under avspillingen.

MOV og MPEG1/2 fungerte bra, men avspillingen hakket til tider på vår relativt kraftige test-PC.

Bla i musikken

Langt morsommere er de nye grafiske innfallsvinklene til både musikk- og videosamlingen din. Albumgrafikk har nemlig fått en langt mer sentral rolle enn tidligere, tilgjengelige cover lastes ned automatisk når du spiller av musikken, og den nye grupperingen av platealbum (mon tro om ikke Windows Media Player 11 var modell for denne), viser front-coveret ved siden av sporene.

Mange vil hevde at den nye albumlisten er en direkte rip-off fra Windows Media Player 11. Apple føler kanskje at de ikke behøver å ha dårlig samvittighet?
Mange vil hevde at den nye albumlisten er en direkte rip-off fra Windows Media Player 11. Apple føler kanskje at de ikke behøver å ha dårlig samvittighet? Vis mer


Langt mer innovativ er tredimensjonale CoverFlow - som er en slags platekarusell der du "blar" i platealbumene og dobbelklikker på platen du ønsker å spille av. Begge disse nye innfallsvinklene er selvfølgelig mest nyttig for deg som har en ryddig samling bestående av komplette album. Se video under:

CoverFlow (wmv 838 kB)


Problemer, problemer, problemer

Men alt er ikke bare fryd og gammen, dessverre. Det største problemet vårt er, som også mange andre har meldt om, dårlig lyd. I vårt tilfelle øker avspillingshastigheten dersom det dukker opp andre lyder i windowsmiljøet, og det høres ganske pussig ut. Det virker dessuten som om det er langt tyngre å dra i gang avspilling enn i tidligere versjoner, oppstartstiden på vår PC er vesentlig lengre enn tilfellet var med iTunes 6. En titt på ressursbruken på samme PC viser at programmet i seg selv legger beslag på nesten 80 MB før avspilling.

Å skrolle seg gjennom et bibliotek bestående av noen tusen titler, er også tidkrevende, spesielt i albumvisningen skrudd på. Det lugger konstant, og en titt på ressursbruken igjen viser stadige hopp på prosessorbelastningen.

Konklusjon

Utvidet funksjonalitet er nesten alltid sentralt når populære programmer blir oppgradert. Apple skal imidlertid passe seg for ikke å gå i samme fella som så mange andre har gått i, ved å gjøre iTunes tung og bløt. Det gjelder å finne en fin balanse mellom funksjonalitet, grensesnitt og ressursbruk, for øyeblikket er iTunes 7 ute av balanse. Vi forventer derfor at det temmelig raskt kommer en oppdatert versjon som fikser de største problemene knyttet til lyd- og videobiten. Noe annet har ikke Apple råd til, når konkurransen tilspisses med Windows Media Player 11 og lanseringen av Zune senere i år.

Vi gjør oppmerksom på at vi kun har testet PC-versjonen av iTunes 7.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer