IT-sjefens drømmeprogram

Tenk om alle feila fra i går blei borte i dag?

«Nettkafeer, skoler, og andre miljøer der flere deler en og samme PC, er lett å se for seg som steder der SteadyState vil kunne bety enorme besparelser for IT-avdelingen. »


Å sørge for at PC-er fungerer optimalt til en hver tid er en av hovedoppgavene for de mange tusen i dette landet som har sitt daglige arbeid i bedriftens IT-avdeling.

Oppgaven er imidlertid svært vanskelig, for ikke å si umulig.

For dagens operativsystemer er langt fra idiotsikre, og enkle brukerfeil kan ofte få katastrofale følger. For IT-medarbeideren resulterer det gjerne i overtidstimer med feilsøking og reinstallasjoner, og tilhørende frustrasjoner og magesår.

Smart løsning

Med Windows SteadyState kan imidlertid mange IT-medarbeidere gå tidligere hjem i ettermiddag, i trygg forvissning om at alle brukerfeilene vil være forsvunnet som dugg for solen i morgen.

Dette lille gratisprogrammet fra Microsoft sørger nemlig for å nullstille alle endringer brukeren finner det for godt å gjøre. Det betyr altså at programinstallasjoner, slettede filer, virusangrep og andre uhumskheter blir borte, enten på et fast angitt tidspunkt, eller neste gang PCen skrus av og på.

IT-sjefens drømmeprogram


Midlertidig område

Hemmeligheten ligger ganske enkelt i at programmet oppretter en svær midlertidig fil, en slags boble, der alle endringene lagres, men altså kun midlertidig. Og selv om man får inntrykk av at endringene utføres fysisk i filsystemet, er det bare synsbedrag.

Dermed er det bare å stikke hull i boblen når man skulle ønske det, og vips, så er alt tilbake slik det var i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IT-sjefens drømmeprogram


I utgangspunktet settes halvparten av ledig harddiskplass av til denne "boblen".

Brukeren vil normalt ikke merke noen nedgang i ytelsen ved å bruke PC-en i beskyttet modus.

Dersom du er pålogget som administrator og har konfigurert SteadyState til å nullstille alt ved neste omstart, vil du få spørsmål om du virkelig ønsker dette, eller om endringene siden sist skal bakes inn permanent.

IT-sjefens drømmeprogram


Som administrator kan du dessuten enkelt definere mapper på harddisken som ikke skal nullstilles. For eksempel kan du bestemme at innholdet i mappen Mine Dokumenter skal beholde eventuelle oppdateringer, mens alt annet skal viskes bort.

SteadyState har også flere andre funksjoner knyttet til hva brukere får lov til og ikke. Du kan definere spesielle regler for enkelte brukere, og andre regler for andre.

IT-sjefens drømmeprogram


For hvem?

Nettkafeer, skoler, resepsjoner og andre miljøer der flere deler en og samme PC, er lett å se for seg som steder der SteadyState vil kunne bety enorme besparelser for IT-avdelingen.

Og best av alt: SteadyState er gratis. Alt som kreves er at du har en gyldig Windows-lisens før installasjon. Programmet fungerer både i Windows XP og Windows Vista.

For mer informasjon og nedlasting, se denne siden.

(Oppdatert 7. mars 2009)