iRiver SlimX

Denne spilleren er knapt større enn en CD-plate, veier 189 gram er 16,7 mm tynn. Med andre ord er det ingen ting å utsette på bærbarheten. Den leveres med en enkel bærepose i filt.

Publisert
Sist oppdatert

Spilleren har en overflate i børstet aluminium, med plast bunnplate, og gir umiddelbart et inntrykk av kvalitet. Merkenavnet iRiver styrker kanskje ikke inntrykket, men det koreanske selskapet er store i Asia. Vår test viste da også at spilleren har gode egenskaper på innsiden.

iRiver SlimX

Svært oversiktlig

[Ugjyldig objekt (OPPSUM32821)]
iRiver SlimX

På selve spilleren finner du knapper for start og stopp, sporskifte og justering av volum. Alle andre funksjoner styres fra fjernkontrollen, som er utstyrt med skjorteklemme og sitter på ledningen til øretelefonene. Og her er det snakk om mange funksjoner. Ved hjelp av et svært oversiktlig, 4-linjers høyoppløselig LCD-panel og knappene på fjernkontrollen, kan du forandre på alt fra kontrasten i displayet til spolehastighet og en rekke innstillinger for lyden. Hver knapp har flere funksjoner, og virvaret av innstillinger har dessverre gått ut over brukervennligheten. Her kommer du ikke veldig langt uten å lese brukerveiledningen.

LCD-panelet viser ikke bare sangtittel og artis, men både filformat (WMA eller MP3), bitrate, tid, batterinivå og peakmeter. Hvis filene ikke er tagget, vises filnavnet og mappenavnet. Takket være at det er høyoppløselig er det plass til svært mye informasjon, og dette er utvilsomt den beste løsningen vi har sett på denne typen spillere. Vi kunne selvsagt ønsket oss at det var et panel på selve spilleren også, slik som er tilfelle med Sonys CD-baserte MP3-spiller D-CJ01, som du snart kan lese testomtalen av her på DinSide.

Pose og sekk

Spilleren leser både MP3-filer og WMA-filer, brent til CDR og CDRW-plater. Ja, til og med plater som er formatert ved hjelp av DirectCD leser denne spilleren. Det betyr at du enkelt kan dra og slippe MP3-filer til CDR(W)-platen i Windows Utforsker. Dette er første gangen vi har sett støtte for slike plater.

SlimX har også innebygd radio med mulighet for inntil 20 forhåndsinnstillinger. Den fungerer faktisk riktig bra.

Den høyoppløselige LCDen gir fyldig informasjon om musikken. Teksten scroller dersom den ikke får plass.
Den høyoppløselige LCDen gir fyldig informasjon om musikken. Teksten scroller dersom den ikke får plass. Vis mer

Fra du setter i en plate til avspillingen starter, går det rundt 15 sekunder, men vi opplevde litt lengre responstid på plater med WMA-filer. Sporskifte går like raskt og smidig som på hvilken som helst CD-spiller, mens hopping til neste mappe tar 3-4 sekunder. Du kan bytte mappe på flere måter, og kan også hoppe 10 spor fremover, for eksempel hvis du ikke har delt inn musikken i filmapper.

Lagres i minnet

Selve metodikken for avspilling skiller seg derimot radikalt fra en vanlig CD-spiller. Her spinner platen opp i ca 30 sekunder (avhengig av bitrate), for så å stoppe helt opp. Det som i praksis har skjedd, er at hele MP3-filen er lest inn i minnet. Når dette er gjort, er det fysisk umulig å oppleve at lyden hakker. Samtdig spares batterien. Ulempen med denne metoden er at spilleren ikke tåler veldig mye bevegelse når den starter innlesingen av neste fil. Hvis du for eksempel er på joggetur, vil du kanskje oppleve flere sekunders pause mellom to spor.

Batteriene sitter under platen, og gir levetid på inntil ett døgn, i følge spesifikasjonene.
Batteriene sitter under platen, og gir levetid på inntil ett døgn, i følge spesifikasjonene. Vis mer

Batteriløsninger på SlimX består av to oppladbare spesialbatterier fra Sanyo. I tillegg får du med både batterieliminator og en ekstern løsning som lar deg bruke to vanlige AA-batterier dersom de oppladbare går tom. Det skal gi en total batterilevetid på over ett døgn, i følge spesifikasjonene. Vi kan i hvertfall skrive under på at spilleren er svært gjerrig på strømbruken.

De medfølgende øreproppene holder et bra nivå, men er du virkelig glad i god lyd kan du gjerne investere i klokker. Disse plugges i fjernkontrollen, så du mister ikke funksjonalitet om du bytter ut proppene.

Fjernkontrollen festes til innerlomme eller et annet vettugt sted ved hjelp av en kraftig klype
Fjernkontrollen festes til innerlomme eller et annet vettugt sted ved hjelp av en kraftig klype Vis mer

Konklusjon

Det er snart to år siden vi første gang stiftet bekjentskap med CD-baserte MP3-spillere. Vi kan trygt skrive under på at mye har skjedd siden den gang, og vi hadde nok vært mer brutal i vår omtale av de første løsningene dersom vi hadde tatt i dem for første gang i dag.

SlimX er et produkt som trygt kan anbefales, men vi anbefaler deg å lese bruksanvisningen nøye på forhånd for å få fullt utbytte av funksjonaliteten.

iRiver ChromeX
iRiver ChromeX Vis mer

Hvis du synes at 1 900 kroner er for mye, finnes det en lillebror til SlimX. Denne koster 1 400 kroner og bærer navnet ChromeX. Den er litt mer klumpete og litt tyngre, og har et plast der SlimX har aluminium, og har litt lengre responstid på skifte av spor. Den leveres uten oppladbare batterier (men med batterileliminator). Her sitter LCD-panelet på lokket på spilleren, og radioen glimrer med sitt fravær. For øvrig har du de samme funksjonene som på SlimX.

Distributør av SlimX og ChromeX er Xenses.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer