IrfanView: Viser alt

Vi har lenge lett etter gode programmer som hurtig viser alle vanlige bilde- og grafikkformater. Da er det gledelig å finne et program som IrfanView, som i tillegg til å vise opp til 46 forskjellige grafikkformater, også viser video og spiller MP3. Og best av alt: det er gratis!

Vi har tidligere omtalt programmene ACDSee, Thumbnail+ og en tidligere utgave av IrfanView i denne artikkelen. Alle disse programmene leser mange grafikkformater, og har innebygget browsefunksjon som gir deg oversiktskart over grafikkfiler i en filmappe.

Vi har lastet ned en ny versjon av IrfanView, og testet en del spennende nyheter og tilleggsfunksjoner i programmet.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

Her får du mer enn bildevisning

IrfanView er et enmannsprosjekt ledet av østerrikeren Irfan Skiljan. Første utgave av programmet kom i juni 1996, og siden den gang har det gått gjennom atskillige revisjoner og bugfixer. Siste versjon er 3.17.

For det første: IrfanView er blitt mer enn et visningsprogram for grafikkfiler. I tillegg til å vise blant annet flashpresentasjoner, AVI- og MPEG-videoer, kan du laste ned såkalte plugins for å spille blant annet MP3 og RealAudio. Da skulle du være godt skodd for de fleste medieformatene du skulle støte på.

Likevel er det bilder og grafikk som er IrfanViews store styrke. Åpning av disse filtypene går svært raskt, nesten like raskt som med ACDSee. IrfanView har i tillegg støtte for enda flere grafikkfilformater enn ACDSee. Du kan faktisk også gjøre enkle modifikasjoner på bildene dine (blant annet klippe og forandre farger).

En annen nyttig funksjon er muligheten for batch-konvertering av grafikkfiler. Slik kan du for eksempel gjøre samlingen av store BMP-filer om til små JPG-filer i en enkel operasjon. Du kan også forandre navn på filer ved hjelp av denne funksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask oversikt over alle mediefilene dine

Du får også såkalte browsemuligheter, det vil si at hver fil i en filmappe presenteres i miniatyrutgave (thumbnails). Slik får du et raskt overblikk over innholdet, og kan til og med lagre denne oversikten som et eget bilde!

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

En nyttig funksjon er at du kan åpne en mediefil (bilde, video, mp3…), og deretter trykke på mellomromstasten på tastaturet. Da åpnes neste fil i mappen. Slik kan du raskt bla igjennom alle mediefilene dine. Du kan også velge å kjøre en presentasjon av mediefilene dine, med for eksempel 5 sekunders klipp fra hvert.

Hele programmet – kun én fil!

IrfanView er et svært lite program, som består av kun én eksekverbar fil på 365 KB. Ingen installasjon som slenger filer i hytt og pine på harddisken din. Sett i forhold til funksjonaliteten, er dette mer enn nok til å imponere en gammel programmerer.

Riktignok blir det noen flere filer dersom du ønsker å benytte tilleggsmoduler for å vise enda flere typer media.

Konklusjon

Det eneste vi har å utsette på IrfanView er at det virker noe uslipt i kantene. Det kan hende at du opplever en og annen merkelig feilmelding på skjermen i ny og ne, og et heng nå og da. Uansett er vi imponert over egenskapene, og gleder oss til å følge utviklingen av programmet i tiden som kommer.

IrfanView er fullstendig gratis, og kan lastes ned fra IrfanView sine hjemmesider.