iPod ut av tvangstrøya!

Den gamle MP3-spilleren døde på flyet over Atlanteren, og ny iPod ble kjøpt. Men ikke alle er like begeistret for iTunes. Er Anapod et bedre alternativ? Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede skulle til USA og hadde selvsagt med meg det man skal ha på reise: Laptop, kameraer - både mitt Nikon D200 speilrefleks med diverse objektiver og lommekameraet Canon Ixus 800- det som trengs av kabler, kontakter, overganger og kortlesere - og ikke minst min gamle MP3 ++ spiller Archos Gmini med Sennheiser støykansellerende hodetelefoner.

Ett eller annet sted over Island med Cesar Franck (rolig orgelmusikk) i ørene, ble det tyst i hodetelefonene. Gmini hadde falt på gulvet og ville ikke lenger. Den lyste grønt i dioden sin og harddisken surret, men i displayet var det mørkt. Av/på syklus ble repetert mange ganger, lett dunking og vennlig massasje - ingen ting nyttet.

Vel framme i USA, nærmere bestemt Buffalo, NY, ble det jakt på et kabinett for 1,8 tommers disk, for å kunne ta ut disken i Gmini og overføre bilde-, video- og musikkfilene til laptop'en. Planen var å kjøpe en ny MP3-spiller, og fyle den fylle den opp med de gamle filene. Slike kabinetter viste seg å bare finnes i netthandelen, og det var ikke mulig å få levert den før jeg dro videre.

Ny spiller ble funnet, og det som gav mest for pengene over there var faktisk en iPod 80 GB. Jeg har aldri hatt så sans for iPod at jeg har kjøpt en tidligere, men nå var situasjonen en annen. Dessuten finnes det jo så mye tilleggsutstyr osv. til iPod at det kunne være interessant å utforske iPod-fenomenet en periode.

Fettflekkene på den lekre overflaten ble imidlertid synlige allerede mens iPoden ble pakket ut, og for å unngå riper ble den påsatt et slags kondom i tykk latex. Det fungerer og beskytter, men pent er det ikke.

iPod ut av tvangstrøya!


Kvelden før avreise til LA dukket ideen opp om at det kanskje var mulig å få kontakt med Gmini fra PCen. Selv om displayet ikke lyste så gikk jo disken. Det ble koblet til med USB-kabelen og under over undere - den dukket opp som vanlig i utforskeren, som en Helt Normal Ekstern Disk.

Dataene ble overført til PCen, noe som er uproblematisk med Archos sine spillere, og dermed var det mobile lydbibliotek klart for overføring til den nye iPod'en.

Så begynte spetakkelet.

Tvungen brukervennlighet

Jeg hadde rippet alle CDer til en fellesmappe som var organisert i undermapper i den innlysende strukturen artist/album/titler. I tillegg var det noen mapper med egne innspillinger og overføringer fra vinyl.

På Arhcos Gmini fungerte dette utmerket, siden man kan velge mellom å manøvrere i filmapper eller etter tag'ene i MP3-filene. Siden strukturene i prinsippet skulle være de samme, så regnet jeg ikke at det skulle bli problematisk.

Nå viste det seg at biblioteket ikke hadde tag'er som var 100% korrekte, særlig egne lydfiler ble bare tullball på iPoden etter å ha vært kvernet i Itunes. De var der, men i en laaaang liste sammen med alle de andre filene iTunes ikke ville forholde seg til. Flat struktur på sitt beste, også kjent som rot.

Starter man fra scratch og handler musikk og ripper CDer med iTunes, og sync'er iPoden lydig til maskinen sin så sies det av kolleger og bekjente at det fungerer aldeles utmerket.

Men jeg har det ikke slik og vil ikke ha det slik. Jeg vil kunne administrere mine lydfiler fritt og utvunget. Jeg vil kunne overføre egnelydfiler fra flere forskjellige PCer, og hente ut filene når og hvor det passer meg og ikke Apple.

Derfor så jeg etter et alternativt program for å administrere iPoden.

Anapod Manager fra Red Chair Software så ut til å være det som passet meg best, i følge sammenligningen på dette nettstedet.

I den røde stol

Anapod Manager var nesten akkurat som ønsket. Den presenterer innholdet i en kjent og oversiktlig mappestruktur, og detaljene presenteres som i et regneark.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Du kan redigere tag'ene enkeltvis eller i et antall merkede celler, ikke noe originalt konsept, men du verden så praktisk...

iPod ut av tvangstrøya!


Flytting av filer gjøres ved å dra og slippe valgte filer, som ellers i Windows. Da dukker det opp et vindu som gir deg svært detaljert info om prosessen - glimrende.

iPod ut av tvangstrøya!


Det eneste jeg savnet var at de samme tag-verktøyene skulle vært brukbare i musikkmappene på PCen, men det finnes jo andre verktøy til dette, f.eks. Stamp

Oppsummering

Med Anapod Manager ble det både orden i biblioteket og full frihet til å overføre filer til og fra iPod og PCer som vi har tilgang til. Når man jobber med musikk er det helt påkrevet, og Apples begrensning til synkronisering mot en spesiell maskin er helt uholdbart, i hvert fall i min situasjon.

Like raskt som overføring til og fra Gmini er det likevel ikke, men helt akseptabelt.

Anapod Manager finner du her. Her finner du alle detaljer om features vi foreløpig ikke har hatt bruk for.

Prisen er henholdsvis 20,25 eller 30 dollar avhengig av hvilken grad av støtte for flere iPods du trenger.

PS

Gmini ble åpnet her hjemme en kveld etter hjemkomsten, og det viste seg at det bare var flatkabelen mellom kretskortet og skjermen som hadde kommet ut av kontaktklemmen. Den ble lirket på plass igjen, og nå fungerer den akkurat som før...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer