iPod-høyttalere på steroider

Både design og funksjoner roper iPod, men formatet og ytelsen sier stuebruk. Vi har testet AudioEngine 5 fra d'feldt

Listen over tilbehør til iPod er enorm, og definisjonen på "tilbehør" strekkes ofte lenger enn vanlig. Det finnes biler med støtte for tilkobling av iPod, og disse omtales av Apple som tilbehør, selvfølgelig med et skjevt smil.

Høyttalerne Audioengine 5 fra d'feldt er designet for iPod-brukere, både den fysiske utførelsen og tilkoblingene, samt teksten i brukerveiledningen er helt klare på dette. Dermed havner de helt klart i tilbehørs-kategorien.

iPod-høyttalere på steroider


Design og tilkoblinger

Audioengine 5 er laget i MDF (medium density fiberboard) som er hele 1 tomme tykk (2,54 cm). Dette materialet er en blanding av mellomgrovt "tre-mel" og et kjemisk bindemiddel presset sammen under høyt trykk. Materialet er derfor helt dødt, det har ingen resonnanser. Overflaten er iPod-hvit blank lakk og virker svært solid.

iPod-høyttalere på steroider


Forsterkerne er bygget inn i det venstre kabinettet, det høyre kabinettet er passivt og kobles til med klemmer og en ordinær høyttalerledning som følger med.

Det er to innganger, begge er på stereo minijack og kan brukes samtidig. Den ene inngangen sitter på toppen av kabinettet med elektronikken, og deler panel med en USB-kontakt. Denne gir bare strøm til iPod-dokken for lading, det er ingen datakomponenter i høyttalerne...

Dette arrangementet gjør at du bare plasserer iPoden i dokken, og slår på anlegget. Så er det bare å spille musikk. Enkelt og greit, helt i Apples ånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre inngangen på bakpanelet er til en annen lydkilde, som kan være en Airport Express som leverer lyd fra iTunes, i følge brukerveiledningen.

iPod-høyttalere på steroider


Selvsagt er det uproblematisk å bruke Audioengine 5 sammen med annet utstyr. Det følger med en overgang til phonoplugger samt flere korte og en lang ledning med stereo minijack i begge ender.

Du kan dermed koble til hva som helst av linje eller hodetelefonutganger, vi koblet anlegget både til PCer, forskjellige MP3-spillere og til rec out på vår forforsterker under testing.

Teknisk

Forsterkerne gir 2 x 45 watt RMS ved 0,05% THD og jobber i klasse AB

Signal/støy er oppgitt til >95 db og frekvensgangen fra 60Hz til 22 kHz.

Kabinettet er av bassreflekstypen med portene på baksiden. Høyttalerelementene i bassen er på 5-tommer og har membran av kevlar, mens diskanten bruker 20mm dome-tweetere av silke med neodym-magneter. Det brukes passive delefiltere.

Dimensjonene er 25 x 18 x 20 cm og vekten henholdvis 6,4kg for det aktive kabinettet og 4kg for det passive.

I bruk

Vi lyttet på musikk i mange forskjellige sjangere, både komprimert og ukomprimert. Vi testet både i et ganske dempet rom og i et større, akustisk livligere rom.

Høyttalerne leverer et rimelig kraftig lydtrykk, vi erfarte fort at nabofirmaet har ansatte som ikke liker Mozart. Ellers er det ikke noe problem å gjøre det vrient å føre en høyrøstet samtale i et livlig rom på 45 m2.

Lydbildet er ganske bra balansert. På grunn av størrelsen mangler noe helt i bunn og det er også en liten tendens til litt "honk" i den nedre mellomtonen, noen vil kalle det en litt nasal tendens. Ellers er høyttalerne presise og luftige.

Sammenligner du med PC-høyttalere så låter disse langt riktigere, de minner noe om små nærfeltsmonitorer. Du får ikke den overdrevne bassen og hullet i mellomtonen, som er typisk for PC-høyttalere med stor sub og små satelitter.

iPod-høyttalere på steroider


Konklusjon

Høyttalerne henger seg på Apples iPod-konsept på godt og ondt. De er lekre, funksjonaliteten er over gjennomsnittet enkel og kvaliteten på det som leveres - i dette tilfellet lyd - er bra.

Men Apple er ikke kjent for å være billigst i klassen, selv om prisene etter hvert har nærmet seg tilsvarende utstyr fra andre leverandører.

Vi synes Audioengine 5, som selges i Norge for litt over 3 000 kroner paret, er noe i dyreste laget. Det er mange nærfeltsmonitorer å velge mellom som låter vel så bra, med bi-amping og større høyttalerelementer, til omtrent samme pris eller lavere.

Det avhenger derfor av brukeren, om han/hun verdsetter design og skreddersydd tilkobling for iPod framfor et lite hakk bedre lydkvalitet.

Smak og behag er igjen det som avgjør, Audioengine 5 leverer på en måte begge deler...

Mer info om høyttalerne og hvor de kan kjøpes finner du på www.dfeldt.com