iPod anlegg - stor mot liten

Det er ikke bare størrelsen det kommer an på, men også prisen.

iPod-anlegg kombinert med klokkeradio er midt i blinken for mange. Når de i tillegg kan kobles til PCen og brukes som PC-høyttalere finner mange at dette dekker behovet for musikkanlegg.

Men de fleste musikkanlegg har gjerne sin begrensning på et eller flere områder, enten av praktisk eller lydmessig art. Det som er topp for én holder ikke for en annen.

Les vår store test av iPod-anlegg

Noen liker å kunne flytte på anlegget, enten det er fra rom til rom eller til å ta med på hytta. Størrelse og vekt kommer da inn i bildet, i tillegg til hvilke muligheter det er for strøm.

I dagens duell har vi sammenlignet to ganske forskjellige enheter, ikke for at den ene skal overgå den andre, men for å få fram forskjellen mellom løsninger og behov.

Begge er i blank sort uførelse, og så snart du har pakket dem opp ser du at fingeravtrykk og støv står fram i all sin prakt og velde...

Det ene anlegget kommer fra Logitech, kjent for de fleste, det andre kommer fra Microlab, som er langt mindre kjent.

iPod anlegg - stor mot liten


Logitech Pure-Fi Express Plus

Dette anlegget plasserer seg mellom to andre Logitech-anlegg vi har testet tidligere. Det er portabelt, men ikke akkurat i lommeformat. Noe større enn det svært reisevennlige Pure-Fi Anywhere 2 - navnet sier jo sitt - men betydelig mindre enn det stasjonære Pure-Fi Elite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyttaleren er utstyrt med radio og klokke, og fungerer som vekkerklokke. Den er grei å betjene, en liten fjernkontroll tar seg av standard iPod-betjening med valg av sanger etc. fra godstolen. Frontpanelet brukes først og fremst for å stille inn klokkke, alarm og shuffle/loop for lydfilene/spillelistene.

iPod anlegg - stor mot liten


Baksiden har inngang for annen lydkilde, f.eks. fra lydkortet i PC-en. iPod har forrang, så denne må fjernes fra dokken hvis du vil aktivere den andre lydkilden.

På undersiden er det batteriluke for 6 AA-batterier som driver høyttaleren.

iPod lades ikke når høyttaleren kjører på batterier.

Enheter som støttes i dokken er alle iPod fra og med fjerde generasjon samt iPhone. Det følger med adaptere til disse. Eldre typer og andre MP3-spillere må kobles til med stereo jackledning (følger ikke med).

iPod anlegg - stor mot liten


Lydkvaliltet

Det som er spesielt med Express Plus er at høyttalerelementene er plassert både foran og bak. Dette sammen med utformingen av kabinettet rundt elementene sørger for å distribuere lyden i større grad enn vanlig. Høyttalerelementer sender lydbølgene i en begrenset vinkel, denne er også avhengig av frekvens. Ved å bruke flere høyttalere og styre spredningen vil lydbildet bli mer naturlig og fylle rommet også oppover i frekvensområdet.

Dette fungerer ganske bra i praksis, lydbildet er større enn boksen gir inntrykk av, og lydbildet er både luftig og fyldig.

Fysikken setter grenser for volum og bassgjengivelse, men i forhold til størrelsen er bassen absolutt kurant.

Logitech har ikke oppgitt noen spesifikasjoner for effekt eller andre parametre.

iPod anlegg - stor mot liten


Microlab MD331

Dette er en betydelig større høyttaler, og tilhører ikke de portables rekker. Den er derimot flyttbar, uten å du må demontere noe som helst annet enn å trekke ut strømkontakten. Den går ikke på batterier.

iPod anlegg - stor mot liten


Microlab MD331 har også radio og klokke og vekker deg til avtalt tid med hva den valgte radiokanalen har å by på, det er dessuten en egen separat antenne som kobles til på baksiden.

Den fungerer med alle typer iPod bortsett fra Shuffle, men har ikke full støtte for iPhone. Det innebærer at den ikke lader iPhone og at du bør sette den i flymodus for å unngå ulyder under bruk. Det dukker opp en melding om dette så snart du setter iPhone i dokken.

iPod anlegg - stor mot liten


På baksiden har du tilkobliger for andre lydkilder, bassport og tilkobling for antenne. Strømkabelen til den interne strømforsyningen er fastmontert.

Det følger med to sett ledninger for å koble til eksternt utstyr, både dobbel phono-phono og phono til stereo-minijack.

iPod anlegg - stor mot liten


Lydkvalitet

Siden vi nevnte fysikkens lover i forbindelse med små høyttalere er det ikke mer enn rett og rimelig at de samme nevnes i forbindelse med store. Først og fremst gir det seg utslag i en overlegen bassgjengivelse og vesenltlig kraftigere lydstyrke.

Det betyr at du kan ha musikk til fest på hybelen med Microlab MD331 eller bruke den som stueanlegg, mens Logitech Express Plus passer bedre for soverommet.

Diskant og øvre mellomtone er noe "grå" i gjengivelsen sammenlignet med den flotte bassen og nedre mellomtonen, men det kan til en viss grad kompenseres for med EQ-settinger på iPoden.

Konklusjon?

Plassert side ved side viser disse enhetene helt klart hvordan alt har sin plass. En Microlab MD331 på soverommet er overkill, nesten uansett hva slags aktiviteter man bedriver på et slikt sted. Den er for stor og har overflod av lydrtykk. Den fungerer derimot utmerket som stueanlegg.

Logitech er perfekt både på soverom/barnerom og som PC-høyttaler i tillegg til at den er grei å ta med seg på tur.

Testresultat

Logitech Pure-Fi Express Plus

Allsidig og portabel iPod-høyttaler og klokkeradio. God lydkvalitet i forhold til størrelsen.

Begrenset bassgjengivelse og volum, ikke kompatibel med de eldste iPods.

Se alle våre tester


Testresultat

Microlab MD331

God bassgjengivelse, kraftig volum, allsidig bruksområde.

Ikke kompatibel med iPhone, litt matt i diskant og øvre mellomtone.

Se alle våre tester