iPad som avansert musikkapparat?

Kan iPad erstatte en bærbar når du skal ta opp mange lydspor?

Det alle som har prøvd en iPad for første gang reagerer på, er at den reagerer så rask. Det er som å ta på noe "virkelig" det er svært liten forsinkelse, treghet eller ujevn respons. Å få til denne responsen er noe Apple virkelig har jobbet med for å få til. Det krever veltrimmet kode og tett samarbeide med maskinvaren.

iPad har derfor blitt en favoritt blant millioner av programutviklere, siden en app gjør at brukeren i mye større grad får en "helt ny dings" enn man får med programvare på en PC eller Mac. På de tradisjonelle datamaskinene er fremdeles alt innenfor brukergrensesnittets vinduer, dialogbokser, menyer og så videre. Man er aldri i tvil om at man bruker en datamaskin.

Alle som driver med å spille eller lage musikk må ha noe man bruker for å styre det hele med, enten det er instrumenter med strenger, munnstykke og klaffer eller tangenter, eller knotter, spaker, platetallerkener eller annet som man kan berøre og bruke til å styre lyden eller musikken.

Nesten virkelighet

På en iPad får man langt på vei den samme brukeropplevelsen ved å bruke virtuelle kontroller, siden den reagerer på samme måte som vi er vant med fra de virkelige kontrollerne. Med gyro og aksellerometeret får vi også respons på forskjellig energi som brukes i bevegelsene, som kan brukes til for eksempel å styre volum når man spiller på tangenter eller trommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som instrument er iPad likevel sterkt begrenset, fordi du ikke får det som kalles "taktil respons" fra glassplaten. Du må kjenne spenningene i strengen, at tangenten flytter på seg for å kunne spille ordentlig og nyansert.

Men som erstatning for den enorme mengden av musikkapparater er iPad (og iPhone) svært godt egnet siden det er den visuelle kontrollen som er viktig, ikke så mye knappefølelsen. Det er hvor høyt oppe en spak står som er viktig, og det ser du med det samme, du må ikke "kjenne" det.

(Her kan vi med det samme nevne at andre typer nettbrett ikke har samme korte responstiden på anslag og annen kontroll, det er derfor det ikke finnes noe musikalsk spillbart på for eksempel Android. Denne forsinkelsen ligger innebygd i operativsystemet. Hva som skjer på Windows 8 og nettbrett vil vise seg etter hvert).

Men er dette nok?

Styreflaten er altså topp til mange slags bruksområder, og operativsystemet har tatt i betraktning at responstid er helt sentralt. Dette har sin bakgrunn i at Apple har vært musikkplatformen helt siden starten, det tok lang tid før Windows-PC tok igjen forspranget og noen - både utviklere og brukere - mener at Apple fremdeles ligger noen hakk foran.

Men så er det dette med åpenhet, standarder og dokumentasjon. En iOS-enhet har svært begrensede tilkoblingsmuligheter, det er enten lyd inn og ut via minijacken eller forskjellige signaler via dokkingkontakten. Med Camera Connection Kit får man også USB 2.0 og det åpner i teorien for mange muligheter.

I praksis er det to svært viktige elementer som avgjør om utstyr kan brukes eller ikke. Det ene er om utstyret er Class Compliant - det vil si at det støtter et sett grunnleggende funksjoner innenfor et definert bruksområde. En mus og et tastatur styrer muspeker og leverer bokstaver og tegn, en kortleser formidler hva lagringsmediet inneholder av filer, og en lydenhet formidler et antall lydkanaler inn og ut av tilkoblingen.

Den andre bøygen er det tilsynelatende strømforbruket. Apple har i nyere versjoner av iOS redusert tilgjengelig strøm fra USB-porten på Camera Connection Kit, slik at det bare er de aller mest strømgjerrige enhetene som kan kobles til. Selv om du kobler til en enhet som går på strøm fra en stikkontakt, er det vanlig og innenfor USB-standarden at tilkoblingen likevel melder når den kobles til at den trenger de vanlige opptil 500 mA strøm. Men da sier iOS at den trekker for mye og kobler den ut. Løsningen er å bruke en USB HUB i mellom, fordi en HUB etter USB-standarden forteller iOS at den ikke krever mer enn et minimum av strøm.

På en Mac eller PC er det som kjent muligheter for å lage drivere for å tilpasse et produkt til et operativsystem.

Det er det ikke på iOS. En utvikler kan lage en egen driver inne i en app til en bestemt maskinvare, men da blir den ikke tilgjengelig for alle andre apper uten at disse også må skrive egne drivere. Dette er et blindspor og Apple kan når som helst videreutvikle iOS slik at dette ikke vil fungere. Og dette skjer hele tiden.

iPad som avansert musikkapparat?


Og hva med lydopptak?


En iPad er i utgangspunktet svært velegnet som opptaker. Den er lett å plassere og den lager heller ingen lyd selv. En bærbar PC lager litt lyd, og når den blir belastet - noe som gjerne skjer når den skal håndtere mye opptaksdata - da begynner vifter å surre. For et punkeband er ikke dette så farlig, men for de mer sarte lydopplevelsene med kassegitar og stille, følsom herresang kan det være avgjørende.

Tilkoblingen av lydenheter er det første problemområdet. Det er et uhorvelig antall lydenheter med USB, men svært mange av disse krever drivere og kan ikke brukes på iPad.

Ikke alle app-utviklere er like bra på å teste og fortelle hvilke enheter som fungerer, og det er heller ikke til å stole på at en lydenhet som fungerer i ett program vil fungere i et annet.

En oversikt finner du hos utviklerne av Auria, som lister opp lydenheter som er USB Class 2.0 Compliant. Men denne er ikke komplett. Det finnes også en lang liste på iOS MIDI som inneholder både lyd og MIDI-enheter som støttes og ikke støttes av iOS.

Men dette betyr ikke at alle disse fungerer med apps som påberoper seg å være lydopptakere som støtter flere spor samtidig.

Vi har både en Presonus AudioBox 1818VSL og en M-Audio ProKeys Sono 61 som begge er Class Compliant. De fungerer begge med GarageBand (som seg hør og bør), men GarageBand på iOS støtter ikke opptak på flere spor samtidig, bare ett av gangen. Presonus 1818VSL leverer 18 spor hvis man kobler til et par ekstra AD-konvertere og 8 kanaler fra mikrofon eller linjesignal på egen hånd.

Men hva med andre apps som påberoper seg støtte for opptak på flere spor samtidig? Et av de hittil mest anerkjente er MultiTrack DAW som har et forpliktende navn. Men det bare kræsjer på oppstart når man har flerkanals lydenhet koblet til.

iPad som avansert musikkapparat?


Vi venter spent på Auria, som skal komme i mai. Vi har skrevet om Auria i en tidligere artikkel.

Barnesykdommer?

At det ikke er full harmoni mellom tilleggsutstyr, apps og Apple sine produkter er ikke nytt, selv om Apple har vært strengere på standarder enn andre og enklere å forholde seg til med et begrenset utvalg produkter.

Men selv om iPad er ett eneste produkt, så oppstår det problemer så snart de som skal slenge seg på iOS-galeien ikke gjør jobben grundig nok, eller tolker standardene forskjellig.

Derfor bør man sjekke ut ordentlige tester før man handler, og ikke uten videre stole på spesifikasjoner og egenskaper, de bærer ofte preg av tilbud på skinn før bjørnejakta er over...

Les også: Kan iPhone bli ditt nye piano?