iPad Pro - er det realistisk?

iPad kom i en mindre utgave, vil den også komme i større versjon?

Mange nettsteder lanserer rykter om iPad Pro
Mange nettsteder lanserer rykter om iPad Pro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene har begynt å gå en større iPad-utgave fra Apple, og ikke bare en større, men en "proff" utgave - iPad Pro.

Dagens iPad er på 9,7 tommer, men i følge kinesiske observatører med forbindelser inn i produksjonskjeden er det allerede utviklet prototyper på 12,9-tommers iPad med skjermoppløsning helt opp til såkalt 4K. Tidligere sa ryktene at denne ville komme i løpet av 2014, først med en 2K-skjerm, deretter med 4K.

De nyeste ryktene mener imidlertid at 2014 bare vil by på en oppdatering av iPad Air, mens en ny iPad mini og iPad Pro vil komme først i 2015.

Samtidig snakkes det om neste generasjon prosessorløsning etter A7: En A8 i ny pakkeløsning som også inkluderer minne. Da tas systemintegrasjonen enda et hakk lenger, men dette er bare nødvendig for mindre enheter.

Les vår test av iPad Air

Er størrelsen en fordel?

Med økt størrelse kommer også økt vekt. De første iPad-ene var i tyngste laget, først med Air har iPad blitt behagelig å sitte med i hendene på tog og bane.

En større iPad ville nødvendigvis bli en god del tyngre, med de konsekvenser det får for håndgrepet.

iPad air, lettere er bedre. Foto: KIRSTI ØSTVANG
iPad air, lettere er bedre. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


En stor iPad vil derfor være flere skritt i motsatt retning av utviklingen hittil.

Vi har også testet store alt-i-ett PC-er med Windows eller Android, noen av dem med batteridrift. De har vært mulige å bruke som nettbrett, men størrelsen har ikke vært noen fordel, snarere tvert i mot.

Hva innebærer en proff iPad?

I forhold til Apples produktbetegnelser generelt, så er iPad Pro bortimot en selvmotsigelse. Der Apple bruker Pro-betegnelsen er ikke bare på de dyreste maskinene i klassene, men på maskiner med egenskaper som er nødvendige for proffbruk. Det finnes som kjent ingen iMac Pro.

Og er ikke iPad og mobile enheter først og fremst beregnet på å vise fram og bruke innhold, som er produsert på andre plattformer?

Er det mulig å kombinere dette, slik at man kan være like produktiv på iPad som på en Mac? At man kan bruke en iPad fullt ut som en bærbar eller stasjonær maskin, og produsere alt fra tekst og tallmateriale til å redigere musikk og video på profesjonelt vis?

Det er jo på et vis dette som har vært Microsoft sin plan. Ved å lage et felles grensesnitt for mobile, bærbare og stasjonære plattformer skulle de vinne fram på alle fronter.

Slik har det jo ikke gått, og Microsoft jobber iherdig med å endre både det ene og det andre på alle plattformer. Og jobben går i hovedsak ut på å fjerne likhetene og rendyrke forskjellene.

Les vår test av Microsoft Surface Pro 2

Apple gikk aldri i den fella, selv om de sto bak utbredelsen både av mus- og vindusbasert databruk, og satte standarden for berøringsstyrte enheter. Der har skillet vært helt tydelig, og det har ikke akkurat vært noen høylytt etterspørsel etter berøringsstyring blant Mac-brukere.

SET solution har laget en video hvor en tenkt iPad Pro kjører et berøringsstyrt OS X.Lenke ligger nederst i artikkelen.
SET solution har laget en video hvor en tenkt iPad Pro kjører et berøringsstyrt OS X.Lenke ligger nederst i artikkelen. Vis mer


Er det i det hele tatt mulig å kombinere de to verdene? På Android er det bare å koble til mus og tastatur, så har du mye av funksjonaliteten på plass. Men noen voldsomt utbredt løsning blant brukere er det ikke, det er snarere en kuriositet.

Og selv om MacOS og iOS har mye felles kodebase, så er hele grensesnittet i iOS bygget opp rundt berøring med flere fingre. Dessuten er det ikke støtte for mer enn ett programvindu. Å lage en egen versjon av iOS som ligger nærmere MacOS i funksjonalitet bare for en iPad Pro er heller ikke spesielt sannsynlig. Det er ikke slik Apple jobber.

OS X for iPad? Neppe. Foto: DinSide
OS X for iPad? Neppe. Foto: DinSide Vis mer


Hva med prisene?

Skulle Apple finne på å lage en stor iPad Pro, med mulighet for mus-styring eller en smart dokkløsning ala Microsoft Surface, hva skulle den koste? Og hvilke andre Apple-produkter ville den konkurrere med? Ville den ikke komme i direkte konkurranse med eksisterende produkter?

Prismessig så møtes den største iPad Air og MacBook Air et stykke opp på prisstigen. Den største iPad Air koster 7.490 kroner, videre opp støter vi på en 11-tommers MacBook Air til 7.790 kroner. 13-tommeren begynner på 8.590 kroner.

Den rimeligste MacBook Pro koster 9.290 kroner, men det er en etterlevning som verken har Retina.-skjerm eller SSD. Med dette på plass starter vi på 10.990 for den rimeligste 13-tommeren.

Apple har to Pro-serier. Trenger vi flere? Foto: DinSide
Apple har to Pro-serier. Trenger vi flere? Foto: DinSide Vis mer


En iPad Pro med 4K-skjerm ville da sannsynligvis havnet på et godt stykke over 10.000 kroner, og bli en konkurrent til MacBook Air.

Gir det mening? Apple lager sjelden produkter som er i direkte konkurranse med hverandre.

Les vår test av MacBook Pro

Og en iPad Pro stående på et bord med en eller annen variant av stativ eller støtte vil bli som en liten iMac. Den minste iMac koster 10.990 kroner, er 21,5 tommer stor og har fire-kjerners Core i5 prosessor. Det er jo rått parti i forhold til en tenkt iPad Pro, selv med en kraftigere prosessor enn dagens, når vi snakker om å skape profesjonelt innhold.

Men hva kan forbedres på iPad?

Selv om man ikke øker størrelsen på hele konstruksjonen, så kan selve skjermflaten bli større. I dag er det store svarte felter rundt det aktive området, her ligger det muligheter.

Lavere vekt, tynnere konstruksjon og enda bedre ytelse er egenskaper som gjør at folk kjøper ny iPad, og her er det fremdeles rom for videre utvikling.

Det ideelle nettbrett veier 100 gram og må lades en gang i uka, er superraskt og enda mer intelligent og responsivt når det gjelder å tolke brukernes handlinger.

Det er fremdeles et godt stykke fram, uten at man skal forstørre problemet.

Her kan du se en fantasivideo av en tenkt iPad Pro med OS X: