<strong><B>HENDIG FORMAT:</strong></B> iPad mini er strengt tatt bare en nyvinning på to fronter: vekt og størrelse. Det er til gjengjeld to fronter som merkes. Det blå smartcoveret følger forøvrig ikke med, det må kjøpes utenom. Foto: Øivind Idsø
HENDIG FORMAT: iPad mini er strengt tatt bare en nyvinning på to fronter: vekt og størrelse. Det er til gjengjeld to fronter som merkes. Det blå smartcoveret følger forøvrig ikke med, det må kjøpes utenom. Foto: Øivind Idsø Vis mer

iPad mini

Den er ikke perfekt, men den kan bli det.

Publisert
Sist oppdatert

Her har du noe å tenke på: Mens smartmobilene ser ut til å få større og større skjerm, kan det se ut som nettbrett-universet er i ferd med å skrumpe inn litt.

Det vil si, det kommer litt an på hvordan du ser det. Markedsleder Apple debuterte med en nesten ti tommer stor skjerm på første iPad, så da Apple-sjef Steve Jobs for et par år siden kom med den famøse formuleringen om at sju-tommers nettbrett var ubrukelige fordi de ble for små, framsto det som hugget i stein at Apple ikke kom til å tukle med skjermstørrelsen med det første.

<strong><B>ENDA TYNNERE:</strong></B> iPad mini er merkbart tynnere enn de største iPadene, og oppsiktsvekkende nok er den også tynnere enn iPhone 5.
ENDA TYNNERE: iPad mini er merkbart tynnere enn de største iPadene, og oppsiktsvekkende nok er den også tynnere enn iPhone 5. Vis mer

Les også: Apple lanserer iPad Mini

Må ikke være ti tommer

To år kan være evigheter i et teknologiperspektiv, og det er allerede et drøyt år siden nå avdøde Steve Jobs forlot Apple. I den perioden har blant annet Android-nettbrettene kommet sterkere

og sterkere, ledet an av Samsung og, i USA, Amazon, og i Android-universet er ikke produsentene pripne når det kommer til skjermstørrelse. Her finnes sju-tommere, 7,7-tommere, 8,9-tommere og 10,1-tommere - blant annet.

Det har åpenbart skjedd ting internt i Apple, men selv med lanseringen av iPad mini har de likevel klart å ære Steve Jobs' lille nettbrett-manifest. Skjermen er ikke sju tommer, men 7,9 tommer.

iPad mini

 • Operativsystem: iOS 6
 • Skjerm: 7.9 tommer / 1024 x 768
 • Leveres med 16, 32 eller 64GB lagringsplass
 • Arbeidsminne: 512MB RAM
 • Minnekort: nei
 • Kamera bak: 5MP, autofokus, 1080p videoopptak
 • Kamera front: 1.2MP, 720p video
 • Batteri: 4400 mAh
 • Vekt: 308 gram (WiFi), 312 gram (WiFi + 3G)
 • Størrelse: 200 x 134.7 x 7.2 mm
 • Prosessor: A5 1GHz Dual Core
 • Jobs tok uansett feil på ett område: Et nettbrett ikke være rundt ti tommer for å gi brukeren et smil rundt munnen, det beviser iPad mini til fulle.

  Solid over (nesten) hele fjøla

  <strong><B>EN VISS FORSKJELL:</strong></B> iPad med retinaskjerm til høyre, iPad mini til venstre (men det tror vi du forsto).
  EN VISS FORSKJELL: iPad med retinaskjerm til høyre, iPad mini til venstre (men det tror vi du forsto). Vis mer

  iPad mini er lekker. Det kan vi bare få ut med én gang. Byggekvaliteten er så solid og så forseggjort at nettbrettet på et eller annet tidspunkt vil få plass i designhistorien som den optimale blandingen av minimalisme og funksjonalisme. Den sorte (den fås også i hvitt) baksiden består av et stort stykke aluminium, og likner mer enn noensinne én forvokst iPhone. Den er
  forsåvidt glatt, men ikke så glatt at det føles som den skal forsvinne ut av hendene hvis du nyser eller gjør noe annet oppsiktsvekkende mens du bruker den.

  For å gjøre enheten så liten som mulig, samtidig som en beholder skjermstørrelsen på 7,9 tommer, har Apple gjort avstanden fra skjermkanten til iPad-kanten enda mindre, noe som også bidrar til iPhone-likheten. Det gjør blant annet at tommelen ofte må hvile på skjermen, og ikke på kanten, men Apple har lagt inn en smart funksjon i siste versjon av iOS som gjør at operativsystemet merker forskjell på en statisk finger og en finger i bevegelse. Dermed kan du la tommelen ligge på skjermen samtidig som du scroller opp og ned nettsider eller e-bøker.

  Kamera på plass både i front og på baksiden, og selv om de kanskje ikke vil bli brukt til å ta så mye bilder, er spesielt frontkameraet hyggelig å ha hvis du har tenkt å bruke Facetime, Skype eller andre videochat-tjenester. Bildekvaliteten er forøvrig bra fra bakkameraet, og selv om vi nå har nådd "mini"-formatet, er det fortsatt mobiltelefonen som er enklest å ta bilder med.

  Les også: Test av norske iPad-aviser

  Mye enklere å holde

  Den karakteristiske hjemknappen har av en eller annen grunn ikke helt samme "spretten" i seg som på iPad 4 eller på iPhone 5. Hvorvidt dette er noe som bare gjelder vårt testeksemplar, eller er et generelt trekk ved iPad mini, er vanskelig å si, men forskjellen er uansett der.

  Ellers vil alle som har tatt i eller brukt en iPad umiddelbart kjenne seg igjen med en iPad mini i hånda. Ja, hånda i entall. En av største og mest innbydende detaljene med mini-padda er nemlig noe så banalt som vekta. Der den største iPaden, som for tiden er iPad 4, veier så mye som 652 gram, veier mini-iPaden usle 308 gram. Det merkes.

  <strong><B>LÆKKERT, JA:</strong></B> Aluminiumsramma i sort gjør at iPad mini framstår som enda penere enn iPad med retinaskjerm - i det minste i våre øyne.
  LÆKKERT, JA: Aluminiumsramma i sort gjør at iPad mini framstår som enda penere enn iPad med retinaskjerm - i det minste i våre øyne. Vis mer

  Det gjør blant annet at du kan holde nettbrettet i én hånd uten å bli trøtt etter få minutter, og det gjør den betydelig mer håndterbar mens du er på farten. Å vippe ut nettbrettet mens du står på bussen, toget eller t-banen krever ikke lenger at du er balansekunstner, og det er rett og slett en liten befrielse.

  Men hva skjedd med skjermen?

  Det finnes videoer på nettet hvor det gjøres narr av at personer ikke ser forskjell på en iPad eller iPhone med lavoppløselige skjerm, og på en med høyoppløselig "retina"-skjerm. At noen ikke ser forskjell er først og fremst en vanesak, for har du brukt en høyoppløselig skjerm over lang tid vil du plutselig merke til den markante forskjellen når du av en eller annen grunn går tilbake til en lavoppløselig skjerm. Blikket har vent seg til en pikseltetthet som gjør at sømmene ikke lenger er synlig, sømmer som igjen blir synlig på en lavoppløselig skjerm.

  iPad mini har lavoppløselig skjerm. Det vil si, den har nøyaktig samme oppløsning som både første og andre iPad - 1024 x 768 piksler -, men altså bare 1/4 av det iPad 3 og nå iPad 4 har. Det merkes, og det merkes også av personer som ikke bryr seg døyten med å snakke om piksler, oppløsning, gigahertz, CPU og hele den pakken.

  (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

  Fordelen med iPad mini er likevel at du får flere punkter per tomme enn på en iPad 1 eller 2, ettersom skjermen altså er en god del mindre. Det gjør at skjermen er bedre enn på de to nevnte modellene, men altså merkbart svakere enn på siste generasjons iPad med retinaskjerm. Du vil også se at kontrasten ikke er så vass som på en retinaskjerm, og den har også dårligere lesbarhet i dagslys.

  Ulemper og fordeler med 4:3

  Ser du for eksempel film eller redigerer bilder er forskjellen langt fra så åpenbar som hvis du leser tekst, så her må du nesten vurdere hvordan du bruker, eller kommer til å bruke, nettbrettet. En ubestridelig fordel er det uansett å skrive på iPad mini. Enheten er såpass mye smalere enn sine storebrødre at fingrene ikke behøver anstrenge seg for å nå tastene på tastaturet, og med mulighet for å flytte tastaturet høyere på skjermen kan du enkelt tilpasse det ulike grep rundt nettbrettet.

  Vi synes fortsatt at 4:3-formatet kler nettbrett bedre enn 16:10 eller 16:9-orientering for helt generell bruk, og hvis du ønsker å bruke det både i portrett- og landskapsmodus. Ulempen er naturligvis at filmer som gis ut i for eksempel 16:9-format får merkbare sorte felt over og under filmen, og at litt for mye av skjermflaten ikke tas i bruk. Dette blir enda tydeligere hvis du flytter over filmer med såkalt anamorf bildesideforhold (2.35:1), men vi er villig til å inngå kompromiss for å beholde fleksibiliteten ved ulik skjermorientering.

  iPad mini

  Rask nok

  Har du prøvd iPhone 5 eller aller siste versjon av iPad med retinaskjerm (det vil si den som kom i butikkene denne måneden) vil du merke at iPad mini ikke er fullt så rask til for eksempel nettsurfing, og du vil nok også merke at navigering rundt i operativsystemet ikke skjer med samme hastighet.

  Det er ikke snakk om dramatiske forandringer, og iPad mini har omtrent samme score som iPad 2 samt iPad 3, det vil si den første iPaden med retinaskjerm. Den har en A5-prosessor på innsiden, som er samme prosessor du finner i iPad 2, og mer eller mindre samme prosessor som finnes i iPad 3 - minus grafikkprosessoren. Retinaskjermen krever betydelig større prosessor-ressurser enn den lavoppløselige skjermen i iPad mini, men ser du på ren datakraft vil iPad 3 ligge omtrent likt med iPad mini.

  iPad mini

  Batterikapasiteten er fortsatt i samme klasse som de andre iPadene, det vil si at du får minst ti timer brukstid, selv når du ser mye video eller utfører andre prosessorkrevende oppgaver. Ladetiden er fortsatt litt for lang, mener vi, med drøye tre til fire timers lading for å sende batteriet til 100 prosent kapasitet. Det skyldes blant annet at laderen også er liten. Apple har lagt ved en beskjeden 5W-lader, som har samme kapasitet som den du finner vedlagt en ny iPhone, mens de største iPadene bruker enten en 10W eller 12W-lader (siste retinamodellen). Andre enn oss har ladet iPad mini med 10W-lader, og da lader den betydelig raskere, uten at vi tar ansvar for eventuelle skader dette måtte påføre mini på sikt.

  En annen påstand vi av praktiske årsaker ikke har hatt tid til å etterprøve er at iPad mini skal kunne ligge i opptil 30 dager standby, og fortsatt ha nok batteritid igjen til bruk.

  Det meste annet som før

  Ettersom Apple har beholdt samme oppløsning som på tidligere iPader, vil alle nettbrett-tilpassede apper for iOS fungere som før. Som før er forsåvidt en fin oppsummering av iPad mini, du vil ikke støte på ukjente funksjoner eller uventede iOS-løsninger hvis du har brukt en iPhone eller iPad tidligere.

  iOS er fortsatt ganske lukket hvis du ønsker å spesialtilpasse menyer, ikoner, hjemskjermer og det meste annet som Apple har lagt sterke begrensninger på, og det finnes fortsatt ikke mulighet for for eksempel widgets - småprogrammer som forhåndsviser alt fra nyheter til vær og ny e-post.

  Utvalget nettbrett-apper er på den annen side fortsatt uovertruffent. Du bør med andre ord spørre deg selv om du først og fremst er et app-menneske, eller om du ønsker total og nesten ubegrenset frihet til å gjøre hva du vil med kjernen av nettbrettet ditt.

  <strong><B>KNAPPER:</strong></B> To volumknapper til venstre, og en orienteringssvitsj eller lydløsknapp til høyre.
  KNAPPER: To volumknapper til venstre, og en orienteringssvitsj eller lydløsknapp til høyre. Vis mer

  I den grad det finnes beinharde nettbrettbrukere som benytter nettbrettet til å knuse video eller tall, eller som bare spiller tunge 3D-spill, er det disse som i størst grad vil merke forskjell på ferskeste iPad med retinaskjerm og iPad mini. A6-prosessoren som står i førstnevnte er betydelig raskere enn A5-prosessoren i mini, og det vil du merke på alt fra nettsurfing til menyveksling til bildebehandling.

  Hastighetsforskjellen er merkbar, men den vil ikke være alfa og omega for den tilfeldige bruker.

  Konklusjon: Kjøpe eller ikke kjøpe?

  Vi er ikke de første som sier dette, men det skader ikke å gjenta noe som sannsynligvis vil vise seg å bli fasiten: Dette er på de aller fleste felt den optimale iPaden. Den har riktignok ikke såkalt retinaskjerm (vi vedder likevel den øverste bukseknappen på at det kommer neste år), men den overgår storebror iPad på noen viktige områder.

  Det første området er vekta. Forskjellen opp til de rundt 650 grammene til en vanlig iPad og de drøye 300 grammene til iPad mini er påtakelig, og gjør det blant annet mye - bokstavelig talt - lettere å holde brettet i hånda.

  Det andre området er størrelsen. Overgangen fra 9,7 tommers skjerm på en vanlig iPad ned til 7,9 tommer på en mini høres kanskje ikke dramatisk ut, men den er betydelig. Apple har dessuten ved å strekke skjermen så langt ut mot kanten av aluminiumskroppen som mulig klart å forføre blikket til å tro at skjermen er mindre enn den faktisk er, og de har klart å gjøre iPad mini enda mer beskjeden enn den ville vært med bredere skjermkant.

  iPad mini

  Vekta og størrelsen gjør mini svært enkel å håndtere, også når en må ta til takke med ståplass på en full t-bane (jeg har prøvd), og selv om enkelte nettsider og tekstbolker blir ørlite for små på en 7,9 tommers skjerm, har det likevel gått fint å lese det aller meste vi har kommet over. Prisen på 2.590 kroner er riktignok dyrere enn blant annet Googles Nexus 7-brett (test kommer på DinSide.no!), men har du først bestemt deg for Apples iOS-univers er det en ganske liten penge for veldig mye teknologi.

  Når iPad mini får høyoppløselig retinaskjerm vil dette bli den beste og mestselgende iPad-modellen av dem alle, kanskje blir den en bestselger allerede i år. Julen er like rundt hjørnet, og ettersom mange som holder minien i hånda får et aldri så lite aha-øyeblikk, kan det være nok til at avgjørelsen faller på den minste iPaden.

  Fram til retinaskjermen kommer lar vi uansett sekserterningen ligge.

  DinSides tester nettbrett

  Testresultat

  iPad mini

  Svært lett, stor skjerm til å være så liten, like rask som iPad med retinaskjerm (tredje generasjon), ligger godt i hånda, svært godt håndverk, lekkert design, omfattende app-utvalg i App Store for iOS, veldig bra batteritid, like bra i portrettmodus som i landskapsmodus

  Lavoppløselig skjerm (mangler retina-oppløsning) som ikke holder samme nivå som de største og nyere iPadene, hjemknappen litt under pari, ikke minnekortplass, skjermen ikke optimal for bredformatvideo

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer