På bildet ser du to iPad 2 3G. Men det er kun den ene som kan brukes i Norge. Foto: Øyvind P
På bildet ser du to iPad 2 3G. Men det er kun den ene som kan brukes i Norge. Foto: Øyvind P Vis mer

iPad-fellen du ikke vil gå i

Kjøper du iPad i USA må du kjøpe riktig versjon.

Publisert
Sist oppdatert

Her i Norge kommer iPad 2 i to ulike versjoner:

  • iPad med Wi-Fi er det rimeligste alternativet, og krever at du kobler iPaden opp mot en trådløs ruter for å fungere.
  • iPad med Wi-Fi + 3G. Betaler du en tusenlapp ekstra, kan du i stedet kjøpe 3G-versjonen. Fordelen her, er at du i tillegg til trådløst nett, også kan surfe via mobilt bredbånd. For at dette skal fungere må iPaden utstyres med et micro-SIM kort, slik at du surfer omtrent som på mobiltelefonen din.
Her i Norge er det altså enkelt, men kjøper du iPaden din i USA blir det straks mer komplisert.

USA har to 3G-versjoner

I USA selger nemlig Apple to ulike 3G-versjoner, og som vår motor-redaktør brått fikk oppleve: Det er kun den ene 3G-versjonen som vil virke her i Norge.

En lettere irritert Fred Magne Skillebæk.
En lettere irritert Fred Magne Skillebæk. Vis mer


- Jeg hadde bestemt meg for å kjøpe iPad 2 når jeg først var i USA, sier Fred Magne Skillebæk, redaktør i DinSide Motor. Siden prisene er lavere i USA, valgte jeg også å kjøpe 3G-versjonen til 829 dollar, eller 4.915 kroner. Prisen for samme versjon her i Norge var 6.490, så her sparte jeg 1.575 kroner. Vel, det var i hvert fall det jeg trodde...

- iPaden ble kjøpt i Apple Store Mission Viejo i California, hvor jeg presiserte i butikken at jeg skulle bruke 3G-funksjonen i Norge, fikk utlevert iPaden, og satte meg fornøyd på flyet hjem, sier Skillebæk.

- Så kom imidlertid nedturen. For når jeg skulle sette på plass mitt nye micro-SIM-kort, klarte jeg rett og slett ikke å finne ut hvor kortet skulle plasseres. Min iPad mangler rett og slett SIM-kort inngang, noe som kom helt overraskende på meg.

Dette må du vite

På kvitteringen til Skillebæk står det at han har kjøpt en 64GB 3G-versjon. Problemet er at det også står at han har fått Verizon-utgaven.

På de norske iPadene (og den amerikanske AT&T-versjonen) får du tilgang til SIM-kortet her.
På de norske iPadene (og den amerikanske AT&T-versjonen) får du tilgang til SIM-kortet her. Vis mer


I USA får du nemlig kjøpt to 3G-versjoner: Den ene er for amerikanske Verizon-kunder, mens den andre er AT&T-versjonen.

Fellen for oss nordboere er at det kun er AT&T-versjonen som lar deg skifte SIM-kort. På Verizon-modellen er imidlertid SIM-kortet innebygget, og kan verken fjernes eller skiftes. 3G-funksjonen vil med andre ord kun fungere for Verizon-kunder i USA.

- For meg er dette irriterende, spesielt siden jeg presiserte i butikken at jeg skulle bruke 3G-funksjonen i Europa. Mitt råd er altså enkelt: Skal du kjøpe iPad 2 i USA bør du selv passe på at du får med deg riktig funksjon, avslutter Skillebæk.

Men trenger du egentlig 3G-versjonen?

I Norge betaler du som nevnt cirka en tusenlapp ekstra for å få 3G-versjonen, i tillegg må 3G eierne også skaffe seg et eget abonnement på SIM-kortet de bruker.

Det er det nok de færreste som trenger.

En ting er at trådløse nett finnes på nesten ethvert hotellrom, men minst like viktig er at du via de aller fleste smart-mobiler kan dele nettilgangen. På iPhone kalles det Delt Internett, men du får også den samme tethering-funksjonen på Android-mobiler. For deg som bare trenger 3G-funksjonen en sjelden gang, vil denne metoden holde i lange baner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer