<strong><b>DEN NYE APPLE-FJØLA:</strong></b> Årets nettbrett-vinner er servert. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DEN NYE APPLE-FJØLA: Årets nettbrett-vinner er servert. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

iPad Air

Den store iPad-en har gått på slankekur, men bør du oppgradere?

Publisert
Sist oppdatert

Den største forskjellen fra den nye og den gamle iPad-en ligger i navnet. Femte generasjon iPad, også kjent som iPad Air, var så mye mindre at Apples synes den fortjente et helt nytt navn.

Et genialt markedsføringstriks som får den til å fremstå som et nytt produkt. For mange kunder spiller den følelsen en viktig rolle i kjøpsavgjørelsen.

Les også: Google Nexus 7

Verdt navnet?

iPad har alltid fått gode skussmål for sin elegante design, men la oss innrømme det først som sist: med iPad 4 begynte den å bli i største laget. Fjorårets nykomling iPad mini satte den nemlig i skyggen med sin slanke og hendige formfaktor.

Heldigvis har Apple gitt iPad Air en sårt etterlenget overhaling hva det ytre angår.

iPad Air ser nemlig ut som en forvokst utgave av iPad mini, og utseendemessig er den en klar forbedring i forhold til tidligere modeller. Enda lekrere enn før. Etter 2,5 år med samme formfaktor, var det på tide med noe nytt.

Lille-iPad og store-iPad har nå samme fysiske egenskapene, bortsett fra skjermstørrelsen, da.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
Lille-iPad og store-iPad har nå samme fysiske egenskapene, bortsett fra skjermstørrelsen, da. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Dimensjoner:
iPad Air: 240x169.5x7.5mm, veier 469/478g
iPad 4: 241,2x185,7x9,4mm, veier 652/662g

Ikke bare veier iPad Air mindre enn forgjengeren, den er også tynnere. Kantene rundt skjermen har også blitt smalere, hvilket byr på et nettbrett i samme skjermstørrelse som før, men i et mer kompakt format.

iPad Air er ikke like bred som iPad 4 når du holder den i portrett-modus. Det gjør blant annet at det er enklere å skrive med tomlene når du holder nettbrettet med begge hendene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
iPad Air er ikke like bred som iPad 4 når du holder den i portrett-modus. Det gjør blant annet at det er enklere å skrive med tomlene når du holder nettbrettet med begge hendene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Baksiden på iPad Air består fremdeles av et stort stykke aliminium, men kantene er mer avrundede, og også mer behagelig å holde i. Den hvite modellen har sølvfarget aluminium, mens den svarte modellen har en mørkegrå variant. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Baksiden på iPad Air består fremdeles av et stort stykke aliminium, men kantene er mer avrundede, og også mer behagelig å holde i. Den hvite modellen har sølvfarget aluminium, mens den svarte modellen har en mørkegrå variant. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Forskjellen er merkbar så straks du plukker opp enheten. Vi spurte fire stykker i DinSide-redaksjonen hva deres førsteinntrykk var, og tre av fire mente iPad Air var "vesentlig lettere" enn iPad 4. Fjerdemann sa også det, men ønsket samtidig at Apple hadde dratt den enda lenger.

"Jeg hadde trodd den skulle være tynn som luft!"

iPad Air er ingen utpreget en-hånds-enhet som iPad mini eller Nexus 7, men nå kan den faktisk brukes med én hånd. Den føles ikke for tung fra verken sofakroken eller sengekanten, noe forgjengerne hadde en tendens til å gjøre.

Et annet fortrinn Air har over de mindre nettbrettene er dessuten at større skjerm i mange tilfeller kan være lettere å bruke: Lettere å skrive raskere på et større tastatur, lettere å treffe riktig på små knapper og navigasjonselementer, ja - dere skjønner tegningen.

Fortsatt flott skjerm

Skjermkvaliteten på iPad Air er meget høy, men refleksjoner kan av og til være en utfordring (ja, for du seg meg, vel?) Foto: KIRSTI ØSTVANG
Skjermkvaliteten på iPad Air er meget høy, men refleksjoner kan av og til være en utfordring (ja, for du seg meg, vel?) Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Apple har ikke gjort noen endringer på selve skjermen, til tross for at kantene på siden har krympet. Den er fortsatt 9,7 tommer stor og har en oppløsning på 2.048x1.536 punkter.

Det er over 3,1 millioner med piksler som får tekst, bilder og video til å se vanvittig skarpt og detaljert ut. Skjermen er lyssterk og har en utmerket fargegjengivelse. Men det hadde den før også.

Jeg skulle riktignok ønske at skjermen var bedre egnet for bruk i direkte sollys. Det langt mer hendige formatet gjør den nemlig til en fristende dings å ha med seg i parken eller på stranda om sommeren.

Les også: Har Lenovo knekt nettbrettkoden?

Topp ytelse

iPad Air kommer med den samme A7-prosessoren som vi finner i iPhone 5S, som ifølge Apple er dobbelt så rask som forrige generasjon. Air kommer også med en M7-støtteprosessor, som skal forbedre batteritiden for bevegelsesrelatert sensordata.

iPad Air

 • Skjerm: 9,7 tommer / 2048 x 1536
 • Prosessor: A7 1.3 GHz (to kjerner)
 • Leveres med 16, 32, 64 eller 128 GB lagringsplass
 • Arbeidsminne: 1 GB RAM
 • Kamera bak: 5MP, autofokus, 1080p videoopptak, 3x-videozoom
 • Kamera front: 1,2MP, 720p video
 • Batteri: 32,4 Wh
 • Vekt: 469 gram (Wi-Fi), 478 gram (Wi-Fi + 4G)
 • Størrelse: 240 x 169,5 x 7,4 mm
 • Annet: Wi-Fi 8Bluetooth 4.0, A-GPS og GLONASS
 • Operativsystem: iOS 7
 • A7-prosessoren benytter seg av 64-bit arkitektur, som vi kjenner fra pc-verdenen, og som enkelt forklart betyr at den kan håndtere store mengder data mer effektivt. Som iPhone 5S skal iPad Air dermed være enda bedre på å kjøre avanserte spill og utføre andre data-intensive oppgaver, som for eksempel lyd- og videoredigering.

  Per i dag er riktignok de færreste appene oppdatert for å dra nytte av den nye prosessoren. Ved første øyekast oppleves derfor ikke iPad Air som enormt mye raskere enn iPad 4.

  Side om side ser vi likevel at den er litt hvassere på alt. I kjente ytelsestester som Geekbench og Sunspider er den også overlegen, og som Apple lovet, dobbelt så kjapp. Når vi i tillegg vet at kommende apper vil utnytte 64-bit-mulighetene, er dette gode nyheter.

  Trådløsytelsen har også blitt forbedret i iPad Air. Den har dessverre ikke 802.11ac, men støtter til gjengjeld en teknologi kjent som MIMO (Multiple Input Multiple Output). Så i stedet for å ha én trådløsantenne, har den nå to, hvilket vil øke hastigheten.

  Vi testet det ut ved å laste ned en HD-film fra iTunes Store, og mens iPad 4 brukte 33 minutter, brukte iPad Air bare 19.

  iPad Air støtter for øvrig alle de norske LTE-nettverkene. Endelig. Hjemme i stuen min på Sofienberg i Oslo fikk jeg en hastighet på 86,77 Mbps ned og 37,21 Mbps opp med Telenor-anonnement. Det er over tre ganger så raskt som mitt Canal Digital-bredbånd.

  Les også: TEST: Microsoft Surface Pro 2

  Mye kjappere ladetid

  iPad Air har krympet i størrelse og fått kraftigere maskinvare, noe som har gjort både batteriet mindre og i teorien strømforbruken også større. Batteritiden skal likevel være den samme som fjorårets modell leverte, nemlig ti timer ved normal bruk

  iPad Air er som iPad mini utstyrt med et stereo-høyttalere plassert på hver sin side av Lightning-ladekontakten. iPad 4 hadde bare én høyttaler. Lyden er blitt bedre, men vi fortrekker fremdeles hodetelefoner når vi skal se film eller høre på musikk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  iPad Air er som iPad mini utstyrt med et stereo-høyttalere plassert på hver sin side av Lightning-ladekontakten. iPad 4 hadde bare én høyttaler. Lyden er blitt bedre, men vi fortrekker fremdeles hodetelefoner når vi skal se film eller høre på musikk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Det stemmer også godt overens med våre erfaringer. Det holder en hel arbeidsdag og vel så det. Er du en typisk "casual" sofabruker, vil du fint kunne gå flere dager mellom hver lading.

  Men samtidig med at batteriet er mindre, har også ladetiden blitt vesentlig redusert på iPad Air. Og dette var noe vi irriterte oss over på forgjengerne.

  Mens iPad 3 og 4 brukte rundt 6 timer på å lade seg opp, har det bare tatt drøye 4 timer med iPad Air, riktignok med den medfølgende strømadapteren.

  Dette gir pluss i margen, spesielt når batteritiden ikke er noe dårligere enn før.

  Les også: Sony Xperia Tablet Z

  Kamera

  Tre og et halvt år etter at nettbrett slo an for alvor er det forsatt gjengs oppfatning om at det å ta bilder med en iPad eller lignende ser idiotisk ut. Det blir kanskje aldri noe vi nordmenn kommer til å følge oss komfortable med.

  Dette bildet viser hvor mye smalere kanten på sidene av skjermen til iPad Air i forhold til ipad 4. Men du kan også skimte frontkameraet - den svarte "prikken". Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Dette bildet viser hvor mye smalere kanten på sidene av skjermen til iPad Air i forhold til ipad 4. Men du kan også skimte frontkameraet - den svarte "prikken". Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Da jeg var på en guidet tur på Etna i sommer, gikk to stykker i reisefølget rundt med to mindre Samsung-brett og knipset som om det var det mest normale i hele verden. Så et godt nettbrett-kamera er ikke å forakte. Og det finnes jo så mange gode foto- og videoapper å leke seg med.

  iPad Air kommer som forgjengeren med et 5 megapiksel bakkamera som kan ta opp video i 1080, og et 1,2 megapiksel frontkamera som kan ta opp video i 720p.

  Nytt for året er at frontkameraet har fått en ny sensor med bakbelysning og større piksler, noe som gir bedre bilder i mørke lysforhold. Det kan være kjekt til Facebook-selfies og til sene kvelder med kjæresten på FaceTime. Kameraet på fremsiden støtter nå HDR-fotografering som iPhone, og det har også fått 3x-videozoom.

  Øverst på nettbrettet sitter for øvrig nye doble mikrofoner som bidrar til å fjerne bakgrunnsstøy bedre under de viktige videosamtalene.

  Kameraene på iPhone har alltid vært overlegen kameraene på iPad, og det forandrer seg ikke med iPad Air. Bildekvaliteten på bakkameraet er likevel bra alt tatt i betraktning, og vi ser også at frontkameraet er bedre enn før. Vi savner likevel noen funksjoner i kamera-programvaren som iPhone har, først og fremst panorama.

  iPad 4 til venstre, iPad Air til høyre. Lysfølsomheten er såvidt bedre, og det er mindre gulstikk. Dessverre er det like mye rot på begge bildene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  iPad 4 til venstre, iPad Air til høyre. Lysfølsomheten er såvidt bedre, og det er mindre gulstikk. Dessverre er det like mye rot på begge bildene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  iPad 4 til venstre, iPad Air til høyre. Ikke enorme forskjeller, litt lysere og flere detaljer synlig. Sjekk genseren. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  iPad 4 til venstre, iPad Air til høyre. Ikke enorme forskjeller, litt lysere og flere detaljer synlig. Sjekk genseren. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Men vi savner brukerprofiler

  iPad er fremdeles svært brukervennlig selv med den nye iOS 7-oppdateringen. Menyene har fått en mer moderne og fargerik design, og det kommer også med flere kjekke nyheter. Det nye kontrollsenteret som gir snarveier til viktige funksjoner var den mest etterlengtede.

  Men operativsystemet er fremdeles bare et et rutenett med apper, og på iPad bare en forstørret utgave av iPhone. Det føles som om Apple kunne utnyttet den større nettbrett-skjermen på noe vis, selv om jeg neppe tror widgets noensinne kommer. Det synes jeg heller ikke er så farlig.

  Det er ikke stort som følger med i esken. En strømadapter, ladekabel og hvis du har 4G-versjonen, et simskuff-verktøy. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Det er ikke stort som følger med i esken. En strømadapter, ladekabel og hvis du har 4G-versjonen, et simskuff-verktøy. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Men det er de litt mer avanserte funksjonene konkurrentene begynner å få et fortrinn på. For eksempel kan man på Microsofts nettbrett kjøre to apper ved siden av hverandre, og på Android er det nå mulig å opprette brukerprofiler med begrenset tilgang på funksjoner og apper. Så populær som Apples nettbrett er i familier, burde i hvert fall sistnevnte vært obligatorisk.

  Det er også på tide at lagringskapasiteten du får med iCloud utvides til mer enn bare 5 GB. Å kunne sikkerhetskopiere iPad-en og andre iOS-enheter i skyen er uvurderlig, men nå som du får nettbrettet med opptil 128 GB, sier det seg selv at det fort blir fullt. Og det er dyrere å oppgradere enn hos konkurrentene.

  Kongen på app-haugen

  Når det er sagt er iPad fremdeles best i klassen når det kommer til nettbrett-apper. Utvalget er gigantisk, med mange eksklusive titler og kvalitetsapplikasjoner sammenlignet med konkurrerende produkter.

  Spesielt for barn er det mye å velge i, og da snakker vi ikke bare spill, men også bøker og andre typer læringsapper.

  Her kan ingen andre måle seg.

  Apple har lansert et nytt tilbehør til iPad Air, Smart Case. Det kommer i skinn, og dekker både frem- og baksiden av nettbrettet. Så trenger man ikke være redd for stygge riper når den ligger i veska. Vi liker det; men prisen er høy: 649 kroner. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Apple har lansert et nytt tilbehør til iPad Air, Smart Case. Det kommer i skinn, og dekker både frem- og baksiden av nettbrettet. Så trenger man ikke være redd for stygge riper når den ligger i veska. Vi liker det; men prisen er høy: 649 kroner. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Vi liker også at Apple nå tilbyr iLife- og iWork-appene gratis med alle nye iPad-er. Du må gå til App Store for å laste de ned, men de er definitivt verdt å sjekke ut. iWork er Apples svar på Office, med apper for tekstbehandling, presentasjoner og regneark. De er ikke fullt så avanserte som Microsofts alternativ, men folk flest vil få gjort det de trenger

  iLife er den kreative sviten med apper for foto-, video- og musikkredigering. iPhoto lar deg redigere bildene dine, og nå kan du også bestille fotobøker rett fra appen. iMovie lar deg enkelt redigere videoer i nærmest Hollywood-kvalitet. GarageBand er kanskje den morsomste av dem, hvor du kan lage kjempekule låter uten å kunne spille et eneste instrument selv.

  Konklusjon

  Ingen produkter er helt perfekte, men faktum er at det ikke er noen nettbrett som er bedre i 10-tommersklassen akkurat nå:

  iPad Air er tynnere, lettere, og ser mer moderne ut enn før. Det gjør den langt mer håndterbar, noe som kan komme godt med både hjemme og ute i felten.

  DinSide anbefaler HTC One (M8).
  DinSide anbefaler HTC One (M8). Vis mer

  I tillegg er den kjappere, samtidig som batteritiden er like god. Det beste er kanskje at ladetiden er vesentlig forkortet. Skjermen er fortsatt fantastisk: Den er sylskarp, men viser flotte farger samtidig som den er lyssterk.

  Den kunne likevel fungert bedre utendørs. Kameraet fungerer også bra til nettbrett å være, men her er det fortsatt rom for forbedring. Nerden i oss savner også den innovative fingeravtrykksleseren til iPhone 5S.

  Vi kommer heller ikke utenom brukervennligheten til iPad: Dette er et nettbrett hele familien kan bruke, og det omfattende app-utvalget er fremdeles et av iPad-ens sterke punkter.

  Enkelte av Apples konkurrenter kan likevel ha mer avanserte bruksområder, noe som kan vippe vektskålen i favør de andre produsentene for enkelte brukere. Du betaler dessuten ofte mer for en iPad enn alternativene, og for noen er pris det mest avgjørende.

  Har du en iPad 3 eller 4, har du kanskje lite å hente på å oppgradere til iPad Air, men det forutsetter at du ikke bryr deg om den hendigere størrelsen, eller den langt kjappere prosessoren. Har du derimot en iPad 1 eller 2, eller vurderer ditt første nettbrett bør imidlertid valget være enkelt.

  Hvis du ikke trenger en så "stor" skjerm, anbefaler vi likevel å ha litt is i magen. For om noen uker kommer iPad mini med Retina-skjerm, og det eneste som skal skille de to er størrelsen.

  Alle DinSides nettbrett-tester får du her!

  Testresultat

  iPad Air

  Tynnere og lettere formfaktor gjør den mye mer hendig i bruk, lynkjapp ytelse, fantastisk skjermkvalitet, godt kamera til nettbrett å være, god batteri- og ladetid, 4G-støtte i Norge, lettvint å bruke for alle, en mengde tilgjengelige apper og tilpasset innhold,

  Proprietær ladekabel, mangler 802.11ac, nerden i oss savner Touch ID, iOS litt for enkelt?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer