Den største nyheten i Apples siste iPad-utgave er den høytoppløselige Retina-skjermen. Foto: Pål Joachim Olsen
Den største nyheten i Apples siste iPad-utgave er den høytoppløselige Retina-skjermen. Foto: Pål Joachim OlsenVis mer

iPad, 3. generasjon

Apples nye iPad ankommer butikkhyllene i dag. Vi fikk tjuvstarte.

Få duppeditter har fått mer oppmerksomhet de siste årene enn iPad. Nettbrettet fra Apple ble lansert tidlig i 2010 og tok raskt verden med storm – skeptikernes spådommer om et produkt uten marked ble gjort til skamme i det Apple passerte én million solgte enheter etter 28 dager.

Året etter kom oppfølgeren, iPad 2. Denne utgaven var vesentlig tynnere enn forgjengeren (8.8mm vs 13.2mm), den veide 15 prosent mindre og hadde raskere maskinvare – opptil 9 ganger raskere grafikk, noe som kanskje først og fremst gjorde utslag på spillopplevelsen.

Det er fristende å omtale den siste i rekken som iPad 3, men Apple har altså valgt å gå for navnet nye iPad på dette nettbrettet, som også har åpnet knallhardt med tre millioner solgte enheter på bare tre dager. Det skulle tilsi en salgstakt som er nesten 30 ganger så høy som den første iPaden (!).

iPhoto ble nylig sluppet på iPad og ser ekstra bra ut på den nye Retina-skjermen.
iPhoto ble nylig sluppet på iPad og ser ekstra bra ut på den nye Retina-skjermen. Vis mer


Under følger høydepunktene som skiller den fra iPad 2:

Nyheter i iPad, 3. generasjon

 • Retina-skjerm: 2048x1536 piksler, altså 50 prosent flere enn full HD-TVer og fire ganger så mange piksler som de to foregående iPad-utgavene. Fordelt på iPads 9,7" skjerm i 4:3-format, tilsvarer dette 264 punkter pr tomme; noe mindre tett enn iPhone 4/4s, men med sammenlignbar skarphet.

Til venstre: Gammel iPad. Til høyre: Ny iPad. Forskjellen i skarphet er slående.
Til venstre: Gammel iPad. Til høyre: Ny iPad. Forskjellen i skarphet er slående. Vis mer


 • A5X-prosessor: Firekjerners grafikkbrikke gjør at grafikkytelsen er skrudd opp enda et hakk i forhold til iPad 2.
 • 1GB arbeidsminne: Mens forgjengeren hadde 512MB er dette nå doblet. Det gjør at de berømte "sjakkrutene" ikke lenger er å finne når man surfer, og at apps kan bruke mer av minnet. Dermed kan f.eks. Flipboard lagre flere sider til arbeidsminnet, som igjen gjør at innholdet dukker opp langt raskere når du blar.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Kameraet i nye iPad tar bilder med 5Mp oppløsning og kan filme i full HD-oppløsning (1080p).
  Kameraet i nye iPad tar bilder med 5Mp oppløsning og kan filme i full HD-oppløsning (1080p). Vis mer

  Les også: Personlige nyheter på iPad


 • 5Mp kamera: Mens kameraet på iPad 2 kun hadde 720p-oppløsning, er kameraet i denne iPad-utgaven blitt svært mye bedre. Her har de brukt samme optikk og prosessering som i iPhone 4s, men med noe lavere oppløsning, og våre første testbilder ser meget bra ut. iPad er nå også i stand til å filme med full HD-oppløsning, men mangler LED-lys som du finner på de fleste av dagens smarttelefoner.
 • Hotspot: Det er først i denne iPad-utgaven at nettbrettet kan brukes som mobilt hotspot, altså der du kan bruke iPad som en trådløs router og utnytte 3G-tilkoblingen fra en enhet uten 3G-tilgang. Dette trekker tradisjonelt en del strøm på mobiltelefonene, men med det store batteriet (mer om det under) regner vi med at iPad kan holde det gående vesentlig lenger.
 • LTE-støtte: Denne funksjonen er dessverre ikke tilgjengelig her til lands siden europeiske LTE-nett bruker andre frekvenser enn det amerikanske. Det vil selvsagt fungere om du reiser på ferie til USA, men i så fall anbefaler vi deg å bruke et annet SIM-kort siden datatrafikk fort blir dyrt i utlandet. Nye iPad støtter også HSPA+ (21Mbps) og DC-HSDPA (42Mbps), selv om heller ikke sistnevnte er tilgjengelig her til lands.
 • Bluetooth 4.0: En mer strømgjerrig Bluetooth-variant enn tidligere, som også kan brukes over korte avstander på samme måte som NFC.
Med raskere prosessor, skarpere skjerm og LTE-støtte kommer også større behov for batterikraft, og nye iPad har derfor fått et batteri med nesten 70% større kapasitet enn forgjengeren. Vel å merke ikke uten at det har gått utover tykkelsen og vekten – nye iPad måler 9.4mm over midjen (vs 8.8mm på iPad 2) og veier 650 gram (vs 601 fram på iPad 2; gjelder WiFi-versjonene). Det er så man kjenner forskjellen med én i hver hånd, men veldig påfallende er det ikke. Selv om den er en halv millimeter tykkere har heller ikke dette noe praktisk betydning – vurderer du å oppgradere fra iPad 1, vil vi også trekke frem at formfaktoren på de to siste er vesentlig mer behagelig – uten den skarpe kanten som finnes på eneren.

Kombinert med smartdekselet kan iPad også brukes som en særdeles skarp fotoramme.
Kombinert med smartdekselet kan iPad også brukes som en særdeles skarp fotoramme. Vis mer


Fantastisk skjerm

At Retina-skjermen var første punkt på listen over er ikke uten grunn, for det er denne som uten tvil er rosinen i pølsa denne gangen. Har du tatt en titt på dagens skarpeste mobilskjermer, enten det er snakk om iPhone 4/4s, Samsung Galaxy Nexus, Sony Xperia S eller noen av de kommende toppmodellene vet du nesten hva vi snakker om – på en skjerm som er nesten ti tommer diagonalt er det rett og slett en opplevelse.

Den høye oppløsningen gjør at teksten, enten den befinner seg på nettsider eller i iBøker, er svært lesbar, selv med liten størrelse. Og bilder og video ser, i mangel av et bedre ord, smashing ut på nye iPad, som for øvrig også har fått 44 prosent høyere fargemetning enn forgjengerne.

Ikke dramatisk raskere

Selv om det høres mye fetere ut med A5X-prosessor enn A5-prosessor, skal det sies at nye iPad ikke oppleves spesielt mye raskere enn toeren, men selvsagt – med fire ganger så høy oppløsning er det også fire ganger så mange piksler som skal oppdateres, og den nye prosessoren er i så måte oppgradert for å få like god hastighetsopplevelse, men da med høyere oppløsning.

Under demonstrasjonen med Apple fikk vi også en sniktitt på det kommende Infinity Blade-spillet, og selv om det ser særdeles pent ut, er det ikke tipp-topp-flytende 60 bilder pr sekund, selv om det selvsagt kan endre seg til lansering.

Imponerende er det imidlertid å se hvordan handlinger du gjør i iPhoto umiddelbart reflekteres på skjermen, enten du endrer hvitbalansen eller påfører og justerer vignettering, og det med såpass høy oppløsning på bildematerialet du jobber med.

Etter en dag med nye iPad er vi altså svært imponerte over skjermen, men uten 4G-støtte her til lands er det først og fremst denne som blir salgsargumentet denne gangen.

I helgen skal vi gå amok i App Store og prøve litt av hvert, teste ytelsen og mer til, før den fulle testen kommer over helga. Har du tips til hva vi bør sjekke ut, hører vi fra deg i kommentarfeltet under.

Tenkt til å kjøpe uansett? Da har vi følgende tanker å dele med deg:

Blir 16GB for lite?

Økt oppløsning på skjermen betyr også at apps og magasiner som støtter den nye retina-skjermen også må inneholde mer høytoppløselige bilder for å utnytte skjermen til det fulle. Det betyr igjen økte filstørrelser – enkelte magasiner tok allerede flere hundre megabyte før oppløsningen ble firedoblet, og enkelte iTunes-filmer er nå med 1080p-oppløsning og tar dermed større plass enn før. Uten mulighet for å utvide minnet via minnekort kan det derfor være at du vil angre om du går for 16GB-utgaven.

Vi kjenner også mange iPad-kjøpere som har innsett at de bruker den 98% av tiden hjemme, med tilgang til trådløst nettverk, og dermed ikke trengte 3G. Har du en moderne mobiltelefon kan du spare en tusenlapp og heller dele internett-tilgangen fra telefonen om du en sjelden gang skulle ha behov for det, enten det er en iPhone, Android-telefon eller Windows Phone 7:

Del internett fra iPhone
Del internett fra Android
Del internett fra Windows Phone 7

Med andre ord – har du ikke råd til full pakke, bør du vurdere om du heller vil doble lagringsplassen fremfor å kjøpe en med 4G (vel, 3G).

iPad 3 har altså salgsstart i dag, fredag 23. mars 2012, og selges både via apple.no og via andre butikker enten de er på nett eller borti gata. Vi kommer tilbake med full test over helga.

Her er de norske iPad-prisene