Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iOS og iPadOS 13.4 ute nå

Den store nyheten er at du kan bruke mus på iPad.

Publisert

Apple har gjort iOS 13.4 og iPadOS 13.4 tilgjengelig for nedlasting.

Den desidert største nyhet i oppdateringen er støtte for mus og styreflater på iPad. Dette kommer samtidig med lanseringen av nye iPad Pro og det nye Magic Keyboard-tastaturet.

Mer PC enn noensinne

Oppmerksomme hoder husker kanskje at Apple introduserte mus-støtte med iPadOS 13.1 i fjor høst. Nå er den dog ikke lenger bare en tilgjengelighetsfunksjon, men en integrert del av operativsystemet.

Siden iPad-en ble lansert i 2019 har det pågått en debatt om hvorvidt den er en PC-erstatter, men det er kanskje først nå vi begynner å nærme oss denne realiteten.

Når du bruker mus eller styreflate på iPad-en, vil du se at markøren endrer utseende etter hva du holder den over - for så vidt på samme måte som datamaskinen. Men i motsetning til på PC-en, er markøren en runding, ikke en pil.

I tillegg til at du kan gjøre alle vanlige mus-oppgaver, kan du også gjøre iPad-spesifikke bevegelser for å bruke dock-linjen, kontrollsenteret, Slide Over-menyen og lignende.

Alle iPad-er som kan kjøre iPadOS 13.4 støtter funksjonen. Den vil kunne brukes med Magic Mouse, Magic Mouse 2, Magic Trackpad, Magic Trackpad 2 og Bluetooth- og USB-mus fra tredjeparter.

Å koble til en mus er gjort enkelt ved å gå til Innstillinger > Bluetooth og så pare enhetene sammen.

<strong>INNSTILLINGER:</strong> Du finner innstillingene for styreflate og mus under <i>Innstillinger &gt; Generelt</i>. Her kan du for eksempel velge hvilken rulleretning du vil bruke. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INNSTILLINGER: Du finner innstillingene for styreflate og mus under Innstillinger > Generelt. Her kan du for eksempel velge hvilken rulleretning du vil bruke. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Andre nyheter

Blant de øvrige nyhetene i iOS og iPadOS 13.4 finner vi mappedeling i iCloud Drive, som lar deg dele mapper med andre med en lenke, likt som Dropbox-brukere kan gjøre. Denne funksjonen skulle egentlig komme med iOS 13 i fjor, men har latt vente på seg.

Ellers har Apple fikset knappene i verktøylinjen i Mail-appen slik at du ikke lenger skal slette e-post ved en feiltakelse.

Også på plass er ni nye Memoji-klistremerker - om du er blant dem som faktisk bruker det (vil du skjule dem fra emoji-tastaturet, sjekk hvordan her).

Apple har også sluppet tilhørende oppdateringer til Apple TV, Mac og Apple Watch-brukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer