Iomega Zip 250

Vi har testet ytelsen på Iomegas nyeste Zip-stasjon. Nye Zip 250 gir deg over dobbel kapasitet og bedre ytelse sammenlignet med de gamle Zip 100-stasjonene. Samtidig kan du fortsette å lese dine gamle 100 MB-plater.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Iomega har tatt tilbake teten blant "superdiskettene". Det så lenge ut som om Sony skulle overta med HiFD, men Sony har problemer og lanseringen utsettes stadig. Mens vin venter på Sony har Iomega kommet med en ny Zip-stasjon som er både raskere og kraftigere enn før. Eneste ulempen med Zip er at du må ha en vanlig diskettstasjon i tillegg. Zip-stasjoner kan ikke lese vanlige disketter.

LES OGSÅ:

Både for Mac og PC

Enheten vi mottok til test er en ekstern SCSI-enhet som egentlig er beregnet på Macintosh. SCSI er uansett SCSI så det var ingen problemer med å teste den på PC. Eneste forskjellen mellom PC og Mac-utgaven er formatet på den medfølgende Zip-platen. Etter at vi hadde formatert platen for PC, var alt som det skulle. Du trenger nemlig ingen spesiell programvare for å ta stasjonen i bruk. Den fungerer akkurat som en standard SCSI-harddisk.

Mye smartere strømforsyning

Hvis du syns at strømforsyningen til Zip 100 var stor og klumpete, er den nye strømforsyningen til Zip 250 en gledelig overraskelse. Den er meget liten og kompakt og bruker en tynn ujordet strømkabel mellom trafoen og stikkontakten. Likevel hadde det vært praktisk om Iomega hadde bygget den inn i kassen siden den likevel er så liten.

Dobbelt så rask

Vi testet Zip-platen med det samme egenutviklede testverktøyet, som vi bruker til å teste harddisker og CD-ROM-lesere. Trykk her for å se detaljerte testresultater og en sammenligning med Zip 100. Du kan også se lese og skriveytelsen plottet som en egen graf.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlignet med Zip 100 er den over dobbelt så rask til å lese og en halv gang raskere til å skrive. Aksesstiden er identisk. På kombinasjonstesten er den mellom 20 og 30 prosent raskere. I tillegg er nøyaktig kapasitet ikke 250, men 238 MB. For Zip 100 er kapasiteten 95 MB. Akkurat som harddiskprodusentene, oppgir Iomega en megabyte som 1 000 000 bytes og ikke 1 048 576 bytes som er det nøyaktige tallet.

Gunstig pris

Prisen på Zip 250 er bare en halv gang mer enn Zip 100. De fleste forhandlere kan selge deg en ekstern Zip 250 for kr 1.800,- + mva (kr 2.214,- inkl. mva). Zip 250-platene koster ca. kr 160,- + mva (kr 197,- + mva). Du får altså flere MB pr. krone enn med Zip 100.

For informasjon om nærmeste forhandler, ta kontakt med distributøren. (CHS Electronics, tlf. 33 44 95 00)