Iomega Zip 100 USB

Zip var en revolusjon i sin tid, et enkelt raskt og billig langringsmedium med stor kapasitet. Har denne teknologien fremdeles noe for seg? Vi har testet den nyeste modellen av Zip 100 for USB.

Iomega har nylig lansert oppdaterte utgaver av sine lagringsenheter, og det er i første omgang designet som har blitt fornyet.

Fasongen har blitt mindre kantete, og det kan virke som om designerne har fått ganske fritt spillerom. Hovedfargen er stadig blå, komplettert med grått, men fargen er dypere, og materialet er delvis gjennomsiktig.

Enkel installasjon

Det er latterlig enkelt å installere en Zip-drive på en PC med USB og Windows Me eller 2000. Det er ikke snakk om å installere noe som helst, men å koble til.

Det er innebygd støtte i begge operativsystemene, så her er det virkelig snakk om plug & play.

Stor enhet

Selve drevet for 100 MB-versjonen er ganske stort, mye større enn den nye 250 MB-utgaven. Den har også separat strømforsyning, som er en ”klump” med fastmontert ledning til drevet. Tilkobling til strømnettet skjer med en vanlig barbermaskinledning.

Selve drevet veier 540 gram uten plate og strømforsyning, det er ganske mye.

Delvis begrenset ytelse med USB

Som vi har erfart med CD-brennere er USB en flaskehals når det gjelder lagringsmedier. Likevel oppleves det ikke alltid slik i praktisk bruk. Hvis du skal kopiere over en del dokumenter, på for eksempel et par megabyte, så skjer dette uten opplevd ventetid. Dette skyldes at Windows håndterer dette på en svært brukervennlig måte, med smart bruk av mellomlagring i minnet (bufring)og forsinket skriving og lesing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der du merker at det tar tid, er under kopiering av så store eller mange filer at mellomlagringen ikke er tilstrekkelig til å inneholde alle dataene.

Da merker du USB sin begrensning, siden selve Zip-mekanismen er langt raskere. Dette er i praksis det samme som vi opplevde med første generasjon Zip-drev. SCSI-utgaven var rask og fin, mens parallellportutgaven var langt tregere.

Målingene

Her måler vi egentlig USB sin hastighet på lesing, drevet og media kan håndtere høyere hastigheter. Skrivingen er ytterligere begrenset av verifiseringen av dataene, som gir halve ytelsen.

Dette er en sikkerhetsforanstaltning som er vanlig på flyttbare lagringsmedier. Unntaket er direkte skriving til CD-RW, som mange advarer mot å bruke nettopp på grunn av dette.

Gjennomsnittsmålinger over hele platen:

Skrivetest: 227 KB/s; 7.83 %CPU
Lesetest: 900 KB/s; 4.80 %CPU
Søketid: 49.07 ms

Konklusjon

Zip 100 er ikke lenger raskt, kapasiteten er ikke lenger stor i forhold til CD-R og CD-RW, og prisen er heller ikke spesielt lav i forhold til kapasiteten.

Bruksområdet er derfor begrenset til de miljøene hvor det allerede er etablert en standard for filutveksling via Zip, som det faktisk er i en del bransjer.

I tillegg er det en del spesialutstyr, særlig innen lyd/musikk, som bruker Zip-plater. Da er det greit å kunne overføre dataene til sin PC eller Mac for videre redigering eller distribusjon over Internett.

Pris: 1 290 kroner inkl mva

Norske distributører:

SMG 67 11 87 70 og Optical Storage 67 10 44 10