Iomega USB 2.0 CD-brenner

Eksterne lagringsmedia er Iomegas kjerneområde. Der hvor egen teknologi ikke er relevant, satser de på gjeldende standarder og formater. En USB 2.0 brenner er siste skudd på stammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Iomega USB 2.0 CD-brenner
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Iomega USB 2.0 CD-brenner
image: Iomega USB 2.0 CD-brenner
image: Iomega USB 2.0 CD-brenner

Brenneren ligner i det ytre svært på USB 1.0-modellen vi testet for to år siden. Denne testen finner du her. Men der stopper også all likhet, den nye USB 2.0-brenneren er mange ganger raskere. Den spesifiseres som 16x10x40 når den er koblet til USB 2.0, men faller ned til forgjengerens beskjedne 4x4x6 når den kobles til USB 1.1.

LES OGSÅ:

Designet er typisk for Iomega, med myke kurver i gjennomskinnelig blå plast kombinert med tett, koksgrå plast.

De myke linjene gjør at brenneren blir større enn andre eksterne brennere, som også er basert på en vanlig full-størrelse brennermekanisme.

Sammenlignet med de slanke USB 2.0 enhetene fra Yamaha og Plextor virker den diger. Men den er umiskjennelig Iomega, og det er kanskje det viktigste?

Helt komplett

Men hva skal man med en USB 2.0-brenner hvis man ikke har USB 2.0 i PCen? Iomega har en svært enkel løsning på dette: Det ligger et USB 2.0 kort fra Adaptec i pakken!

Dette er et PCI-kort med 2 stk USB 2.0 porter, som du må betale flere hundre kroner for hvis du skulle kjøpe det separat.

I tillegg følger det med programvare og verktøy for etiketter og et lite futteral med lommer til 12 CDer.

Brenneren leveres også uten USB 2.0 PCI-kort, for de som har dette fra før eller ønsker å bruke brenneren sammen med en bærbar PC. Prisen vil da selvsagt bli lavere, sjekk med forhandleren.

Installasjon av maskinvaren

Først installerte vi USB 2.0-kortet, som gikk helt smertefritt i Windows 2000. Drivere fra Adaptec lå vedlagt på CD.

Brenneren ble koblet til og alt var såre vel. Strømforsyningen er ekstern med separat nettledning av barbermaskintype, og det fulgte med en USB-kabel på ca 50 cm lengde.

Det er phono-utganger for lyd på baksiden, og minijack for hodetelefon på fronten, med volumkontroll.

Men så var det programvaren...

Nebbete masakråke...

Installasjonen av programvaren fikk derimot en dårlig start. Det første siden som kom opp var produktregistrering, med fullt skjema med felter for navn, adresse osv.

Det var ikke mulig å hoppe over denne siden, den MÅTTE fylles ut. Sånt er vi helt i mot.

De eneste landene som var mulige å bo i, i følge skjema, var USA og Canada. Da vi prøvde å skrive inn noe annet, begynte Iomega-logoen å vri på seg og sende ut kvikke lydmeldinger på jive: "I'm gettin' ol'ere..." "don 'preciate..." og mye annet skval.

Vi skrev inn tullenavn og adresse og måtte velge en stat og korrekt Zip-kode (typisk Iomega...), og kom oss endelig videre.

Da var det plutselig mulig å droppe eller utsette registreringen. Irriterende. Ikke morsomt.

Programvaren for brenning er Iomegas Hotburn, som vi har skrevet om tidligere i denne artikkelen.

image: Iomega USB 2.0 CD-brenner

Andre programmer på installasjonsmenyen var Music Match og Adobe Active Share.

I bruk

Når alt var vel installert var det overhodet ingen problemer eller nykker fra brenneren. Alt vi testet gikk som smurt, raskt og greit etter spesifikasjonene.

Brenningen av våre testfiler var unnagjort på 5 minutter og 19 sekunder, og lesingen økte jevnt og trutt til opp til 6000 KB/sekund. Gjennomsnitt på lesing var 4249 KB/sekund.

Aksesstiden var på 102.76 ms.

Ripping av vår musikk-CD var unnagjort på 2 minutter og 48 sekunder.

Konklusjon

Brenneren er helt utmerket i bruk, programvaren som følger med er enkel, brukervennlig og dekker de fleste ordinære behov. Trenger du noe mer avansert, er brenneren også støttet i de siste versjonene av Nero.

Prisen vi har fått oppgitt fra Iomega er 3 195 kroner inkl mva, men vi har sett langt lavere priser i nettbutikkene. Sjekk som vanlig med din favorittforhandler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!