Iomega lanserer Peerless - opptil 20 GB kompakt, flyttbar lagring

Iomega, mest kjent for sine Zip-drev, lanserer nå en løsning for flyttbar lagring med større kapasitet enn noen andre konkurrerende løsning.

Iomega var i sin tid en pioner, med sine flyttbare disker basert på Bernoulli-prinsippet, som genererte en beskyttende luftpute mellom platen og lesehodet. Kapasiteten var til å begynne med på 20 MB, som var enormt store datamengder i 80-årene.

Etter å ha blitt nærmest utkonkurrert av SyQuest, kom Iomega kraftig tilbake med 100 MB Zip-drevet, som ble en stor suksess. Etterfølgeren Jaz på først 1 GB, siden 2 GB, ble ikke på langt nær den samme suksessen. Dette skyldes både pris, markedets behov, og ikke minst stabilitetsproblemer. De hendte at de to platene inne i kassetten forskjøv seg ørlite grann i forhold til hverandre på akslingen. Da var dataene i praksis borte.

I mellomtiden har CD-R, og etter hvert CD-RW, dekket det meste av behovet for flyttbar lagring, men for store datamengder er det ingen andre løsninger enn flyttbare harddisker i kassetter.

Peerless - ny rekord

Med en lagringskapasitet på opptil 20 GB parkerer Iomega alle andre løsninger for flyttbar lagring. Den nærmeste konkurrenten er Orb, men her er kapasiteten bare på 5,7 GB.

Peerless ser ut som en liten håndholdt datamaskin - PDA - med en krybbe for selve kassetten med lagringsmediet. Det kommer både 5 GB og 10 GB versjoner av kassetten i tillegg til 20 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt tett

De nye kassettene er helt tette, i motsetning til tidligere løsninger som har hatt åpninger til skrive/lesemekanismen. Dette gjør at lesehastigheten vil bli opptil 15 MB/sekund, som er mange ganger raskere enn tidligere løsninger og de fleste optiske media. Den høye hastigheten er selvfølgelig avhengig av grensesnittet.

Flere grensesnitt

Peerless vil leveres med FireWire og USB 1.1 i første omgang. Senere vil den også leveres med USB 2.0 og SCSI.

Med USB 1.1 vil overføringshastigheten bli sterkt redusert, og vi ville ikke en gang ha vurdert denne løsningen på harddiskbasert lagring.

Med USB 2.0 som standard i en senere generasjon PCer, vil vi få full utnyttelse av hastigheten, uten å måtte kjøpe tilleggskort. Dette vil ikke skje før til høsten, men det vil sammenfalle med levering av Peerless i det internasjonale markedet.

Priser og levering

Selve drevet med grensesnittet vil i USA koste 249 dollar, mens diskene ventes å ligge på 129 dollar (5GB), 159 dollar (10GB) and 199 dollar (20GB).

Levering i USA vil skje i løpet av sommeren, i resten av verden må vi vente til ut på høsten.