Iomega lanserer ny ZIP-drive

ZIP-driven fra Iomega var revolusjonerende da den kom på markedet for 7 år siden. Nå lanserer Iomega en ny versjon, og kapasiteten er mer enn sjudoblet siden den gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første ZIP-driven brukte disketter med en kapasitet på 100 MB. Det var uhorvelig mye mer enn datidens eneste konkurrent, floppyen, med sine 1,4 MB. PCer fra kjente leverandører ble etter hvert utstyrt med ZIP-drive som standard, og det var en stund mange som anså ZIP-driven som en naturlig arvtaker til den gamle floppystasjonen.

Ingen arvtaker til floppyen

Slik gikk det derimot ikke. Konkurrenter kom også på banen, blant annet Superdisk LS-120 fra Panasonic (120 MB kapasitet). Selv om sistnevnte var bakoverkompatibel med den gamle floppydisketten, ble heller ikke denne noen formidabel suksess. Iomega prøvde seg riktig nok med en arvtaker til den gamle 100 MB-ZIP'en mot slutten av nittitallet, da en 250 MB-utgave ble lansert. Suksessen ble derimot relativt begrenset, selv om et totalt salg på 48 millioner enheter (totalt 100 MB og 250 MB ZIP-Drives) nok har holdt til salt i grøten for lagringsgiganten.

Skylden ligger selvsagt hos CD-brennerteknologien som bare ble billigere og billigere. Mens du i dag må betale godt over hundrelappen for en 250 MB ZIP-disk, får du en CDR-plate med plass til 700 MB til to kroner og femti øre, som i tillegg er kompatibel med 99,99% av alle PCer på markedet i dag.

Bakoverkompatibel nyhet

Men det skremmer ikke Iomega fra å prøve igjen. Den tredje generasjonen ZIP-drive lanseres allerede nå i august, denne gang med en kapasitet på 750 MB. Den nye ZIP-driven vil i tillegg være bakoverkompatibel med 250 MB-disketter (lese/skrive) og 100 MB-disketter (kun lese).

I første omgang er det en USB2.0-kompatibel ekstern utgave som lanseres, som også kan brukes mot en standard USB-port, men da med lavere overføringshastighet. Senere i år vil det komme en FireWire-utgave av den nye ZIP-driven.

Overføringshastighetene ved bruk av USB2.0-grensesnittet vil i følge Iomega være 7,5 MB pr sekund. Selskapet garanterer at diskettene vil kunne leses og skrives til minst 10.000 ganger, og bedyrer at de aldri har fått rapporter om "oppbrukte" disketter.

DinSide Data venter et eksemplar av den nye ZIP-driven, og du vil kunne lese mer om våre erfaringer og betraktninger så snart vi har testet den.

Kilde:
Iomega

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!