Introduksjon til overklokking

Hva er egentlig overklokking? Og hva er vitsen med det? I denne artikkelen lærer du det grunnleggende du trenger å vite om overklokking av prosessor og skjermkort.


Av: André Kristoffer Dahl

Når du kjøper visse komponenter til maskinen (prosessor, minne, grafikkort) har disse oppgitt en viss klokkefrekvens. Denne frekvensen er fastsatt av leverandøren av komponenten. Jo høyere klokkefrekvens, jo bedre ytelse. En del personer ønsker imidlertid å øke disse frekvensene, for dermed å få høyere ytelse. Her kommer overklokkingen inn.

Overklokking går kort og godt ut på å presse komponentene til å yte bedre enn de gjør i utgangspunktet. Dette kan være ved å øke klokkefrekvensene på prosessor (CPU), grafikkort (GPU) og minne (RAM). I denne guiden vil vi ta for oss de to førstnevnte, da overklokking av minne generelt er en mye mer komplisert sak.

Introduksjon til overklokking


Overklokking kan føre med seg en rekke fordeler. Siden ytelsen blir forbedret kan du gjerne kjøpe en billig komponent i stedet for en dyrere, og slipper dermed unødige utgifter. Mange gjør nettopp dette, de gjør små endringer for å få bedre grafikk, raskere prosessering av data (informasjon) i prosessoren og raskere behandling av data i minnet.

Overklokking er imidlertid ikke risikofritt. Det viktigste å merke seg er at det sekundet du overklokker en komponent, bortfaller vanligvis garantien.

Jo høyere klokkefrekvens en komponent har, jo mer varme utvikler den. Hvis du derfor ikke har gode nok kjøleløsninger til å kjøle ned maskinvaren, kan du risikere å sitte igjen med en eller flere ødelagte komponenter. Vi vil komme tilbake til hvordan man kan kjøle ned maskinen sin straks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PS: Overklokking gjøres på eget ansvar. DinSide tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter eller bortfall av garanti forårsaket av overklokking.

Hvem passer overklokking for?

En dårlig nyhet er at de fleste ferdigbygde PC-er fra leverandører som Compaq, Dell og HP ikke har noen mulighet for overklokking. Bygger du PCen selv, eller ber en nettbutikk bygge den for deg etter dine krav og behov, skal du normalt kunne øke klokkefrekvensene, altså overklokke. Mer om dette litt senere i artikkelen.

Neste: kjøling er viktig -->