Internettbruk og PC-funksjoner

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ut på nett

Selv om DVD-spillere er en genial oppfinnelse, er noe av det mest spennende med Multitainer at den har innebygget PC. Her får du alle fordelene og gledene en DVD-spiller i stua kan gi deg, men også mye mer. Med det trådløse tastaturet går det som en lek å skrive epost fra sofakroken, eller lete opp filmanmeldelser på Internett som er litt mer utfyllende enn de tre linjene vi vanligvis får i dagsavisene.

Ut på nett kommer du enten via telefonlinja eller bredbånd. Multitainer leveres i to modeller, en med ISDN-kort og en med analogt modem innebygget. 10/100 mbit nettverksport er standard. Vi koblet Multitainer til en ADSL-linje levert av NextGenTel, og siden de baserer seg på TCP/IP-protokollen var det så godt som plug and play, bortsett fra et par små nettverksinnstillinger.

Inngangene i front for mikrofoner, USB, joystick og lyd.
Inngangene i front for mikrofoner, USB, joystick og lyd. Vis mer

Internet Explorer og Outlook Express kommer ferdig installert, og selv om det var litt uvant å bruke museløsningen på tastaturet i begynnelsen, fungerte alt bra. Du styrer pekeren med en rund gummiknott, og presser i den retningen pekeren skal flytte seg.


Mange muligheter

Har du et web-kamera med USB-plugg, kan du koble til dette i en av de to USB-portene i fronten. Fra menyen kan du starte et program for å spille inn og sende video-mail, men vi fikk ikke testet dette fordi vi ikke hadde et kamera tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Multitainer kan brukes til å sende faks, og kan settes opp til å automatisk ta imot faks og lagre disse på harddisken slik at du kan bla igjennom dem på skjermen. Denne funksjonen kjenner vi igjen som en tilnærmet standardfunskjon for alle modem som har vært i handelen de siste fem-seks årene.

Internettbruk og PC-funksjoner

Du finner også et program for å sette opp Multitainer som telefonsvarer, og bruker enkle, grafiske menyer for innspilling av svarbeskjed og avspilling av mottatte beskjeder. For å spille inn en melding til dem som ringer deg, trenger du en mikrofon som du plugger inn i en av de to inngangene i fronten.


Ingen erstatning for Playstation

Vi var selvsagt spent på hvordan Multitainer fungerer som spillemaskin. Med 64 MB PC100-minne, Celeron 366 MHz, og en 10 GB harddisk er det klart at det er visse begrensninger. Grafikken styres av en MM99C288A-grafikkprosessor, som vi er usikre på opphavet til. Det viste seg fort at den ikke er det optimale når det gjelder 3D-grafikk. Heftige bilspill ble redusert til en treg suppe, men det var slett ikke uventet. Da er Multitainer heller bygd for spill som appellerer mer til tenkeren enn til actionfantasten, og forskjellige typer strategispill hvor grafikken ikke er intens, fungerte prima.

Ved hjelp av det sindige menysystemet kan du lage dine egne snarveier for kjapt å starte opp spill fra fjernkontrollen eller det trådløse tastaturet. Dette er en ypperlig løsning hvis du installerer barnevennlige spill som oftest ikke krever den store ytelsen, og gjør at barna lett kan finne fram på egen hånd med de fargeglade menyikonene.

Oppløsningen ved bruk på TV er på 640x480 punkter med 16 biters fargedybe. Kobler du den til en monitor kan du rykke opp til 800x600 punkter, også med 16 biters fargedybe.

Oppsummering

Multitainer er absolutt et svært spennende produkt, som har lykkes godt med å blande det beste fra flere forskjellige apparater. Vi kommer garantert til å se flere lignende løsninger framover, og Fujitsu Siemens er godt på vei her. Noe av utfordringen blir å tilby innmat som er oppdatert og fristende, og hvis de i neste omgang for eksempel bygger rundt en raskere prosessor og en integrert GeForce2 MX grafikkbrikke, øker også appellen til de som vil bruke den mer til spill enn det som er mulig i dag.

Ser vi bort fra den labre spillytelsen og en noe støyende kjølevifte montert bak, er det lite vi har å utsette på Multitainer som en familievennlig alt-i-ett underholdningsmaskin for musikkglade, filmglade, og de som gjerne vil surfe på nettet fra sofakroken.

Norsk importør er HiFi-Klubben, tlf. 815 00 090, og utsalgspris er 12.998,- kroner.

Les mer på HiFi-klubbens sider eller hos Fujitsu Siemens.