Internett uten HTML

Nylig mottok Pepsi Gullblyanten for beste norske reklameløsning på Internett. Hjemmesidene deres er ikke laget i HTML, men i Flash.

Mediafront, som har laget Pepsis hjemmesider, sier til DinSide at de regner med å kvitte seg med de siste restene av HTML i løpet av seks til tolv måneder. Inntil videre må de finne seg i at enkeltsider fortsatt blir skrevet i HTML.

Fordelene ved å bruke Flash til Pepsis hjemmesider er åpenbare: Ingen annen teknologi gir i dag like avansert multimedia med samme stabilitet og hurtighet.

Kult med Pepsi

Pepsis hjemmesider er laget for ungdom. Ingen tvil! Heftig musikk, svart bakgrunnsfarge og mye grafikk i konstant bevegelse blir kanskje i meste laget for en 31 år gammel mann som meg. Men imponerende og fascinerende er det likevel.

Midt inne i trommehvirvlene, spør jeg meg selv: Hvorfor er det ikke flere som gjør noe slikt som dette?

Selv om vanvittig mye arbeid har blitt lagt ned i denne løsningen, blir resultatet av en helt annen klasse enn de mange statiske hjemmesidene, som ellers er en nokså kjedelig affære.

Dynamisk Flash

Utfordringen som Mediafront og Pepsi sier at de nå står overfor, er å gjøre innholdet på sidene mer levende og dynamisk. Det må endres ofte, og det bør tilpasses hver enkelt bruker i større grad enn i dag. Standard Flash mangler støtte for akkurat dette.

Macromedia Generator, som er et serverprogram som bl.a. kan skreddersy Flash-løsninger, vil trolig være løsningen. Bak Generator finnes det et multimediabibliotek, og sammen med informasjon som sendes fra den enkelte nettbruker, blir det laget nye Flash-sider for hver bruker.

For den vanlige webutvikler, vil Generator være utenfor rekkevidde, ettersom bare svært få servere vil ha dette installert.

Mer enn multimedia

Flash er ikke bare morsomme menyer, bevegelse og synkronisert multimedia. Flash inneholder også teknologi som gjør mye av det samme som HTML: Innsetting av ren tekst og bilder, og utforming av tekstens utseende og organisering. Dessuten har Flash full løsning for lenker.

Flash gir deg mange fordeler ved ikke å være underlagt de utallige variasjonene som finnes mellom ulike nettlesere. Flash finnes nemlig bare i tre varianter, FutureSplash, og versjon 2 og 3. Mellom de ulike operativsystemene vil det ikke være noen ulikheter for Flash.

Flash er heller ikke et system som bare et fåtall nettbrukere kan benytte. DinSide skrev for kort tid om at Flash er i ferd med å etablere seg som ny multimediestandard på Internett, og at det allerede er mer utbredt enn Java. Dessuten ser vi i vår statistikk her i DinSide at hele 85% av våre leserne har støtte for Flash.

Forsvinner HTML?

Ikke med det første. For å være sikker på at folk får se dine presentasjoner i Flash, blir det best resultat hvis hele presentasjonen styres av et HTML-dokument. HTML er dessuten uunngåelig hvis du ønsker å vise erstatningsløsninger for nettbrukere som mangler støtte for Flash.

Men du behøver faktisk ikke å bruke HTML i det hele tatt. Flash-filer kan nemlig åpnes direkte i nettleseren din – med utmerket resultat. Velger du en slik løsning, vil Flash-filen fylle hele vinduet, og vises akkurat slik du som utvikler har bestemt.

Flash i versjon 3 mangler fortsatt noe av funksjonaliteten som hjemmesider ofte trenger, slik som skjemaer. Denne mangelen illustreres særlig bra i Pepsis hjemmesider: Alle sidene som inneholder skjemaer, er nemlig laget i ren HTML.

Andre artikler om Flash:
Slik virker multimedia med Flash 3
Test: Multimedia med Flash 3
Flash mer utbredt enn Java

Har du installert Flash på maskinen din, kan du besøke Pepsis hjemmesider her.