<strong>VERSJON 1:</strong> Internet Explorer 1 ble lansert for 15 år siden, og kunne ikke en gang vise bilder.
VERSJON 1: Internet Explorer 1 ble lansert for 15 år siden, og kunne ikke en gang vise bilder.Vis mer

Internet Explorer fyller 15 år

Verdens mest populære nettleser har bursdag.

I dag, 16. august 2010 er det nøyaktig 15 år siden Internet Explorer v1.0 så dagens lys. Den gangen var nettleseren basert på Spyglass Mosaic og fulgte med i Plus!-pakken for Windows 95.

Skulle du fortsatt ha en gammel PC stående og kjøre med Windows 95, kan du faktisk laste ned versjon 1.0 herfra.

Den gangen var det ikke mye funksjonalitet som fantes i nettleserne. Internet Explorer 1 kunne blant annet ikke en gang vise bilder eller tabeller; ei heller kjøre javascript, og installasjonsfila var bare på 1MB.

Senere samme år kom versjon 2, som støttet JavaScript og kunne vise tabeller. I tillegg kunne IE2 brukes for å lese nyhetsgrupper og støttet frames, der flere nettsider kan vises i forskjellige rammer på én og samme side. Dessuten støttet IE2 kryptering via SSL.

Ett år etter versjon 1 kom Internet Explorer 3, som nå så litt penere ut enn sine to forgjengere. Den fulgte med Windows 95 OSR2 (som mange sverget til i mange år etterpå). IE3 støttet CSS (stilark), hadde epost og nyhetsgruppeprogram (Internet mail and news), og endelig var den blå E-logoen på plass:

Lekrere kunne det vel nesten ikke bli?
Lekrere kunne det vel nesten ikke bli? Vis mer


Men...fortsatt var det ikke mulig å vise bilder.

Endelig!

I 1997 kom Internet Explorer 4, og ta-da - endelig kunne du se bilder i nettleseren! IE4 fulgte med Windows 98 og hadde mange forbedringer fra den forrige versjonen. Blant annet støttet den Active Desktop slik at du kunne bruke en nettside som skrivebordsbakgrunn og hadde channels med nettsider som var relaterte innenfor et tema. Dessuten kunne du lage egne nettsider via FrontPage express, du kunne chatte med andre (bill.mrk: "WOW!") og IE4 støttet RealPlayer-videoavspilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Windows 98SE kom Internet Explorer 5, der det meste av oppgraderingen foregikk under panseret. Ny funksjonalitet innebar blant annet støtte for høyre-mot-venstre-skrift (som er vanlig i enkelte asiatiske land). Nettleseren støttet også XML og XSL.

Versjon 5.5 kom med Windows Millennium (ME), Microsofts til nå kanskje mest utskjelte operativsystem. Igjen var nyhetene få.

Versjon 6

Internet Explorer 6 brukes fortsatt av mange i dag, men innholder mange sikkerhetshull og visningsfeil og er absolutt ikke en anbefalt nettleser. Faktisk gikk det så langt at flere norske nettsteder ble med på en kampanje startet av Finn.no for å bli kvitt denne versjonen (DinSide inkludert). Brukere som åpnet nettsiden med IE6, ble møtt med en advarselboks om å oppgradere nettleseren:

Finn.no og en rekke andre nettsteder advarte i fjor mot Internet Explorer 6 på grunn av sikkerhetshull og kompatibilitetsproblemer. Foto: Finn.no
Finn.no og en rekke andre nettsteder advarte i fjor mot Internet Explorer 6 på grunn av sikkerhetshull og kompatibilitetsproblemer. Foto: Finn.no Vis mer


Nyhetene var imidlertid flere fra versjon 5.5. Blant annet hadde IE nå fått innebygd støtte for ikke å tillate sprettoppvinduer (som var svært populært på den tiden), en ny nedlastingshåndterer, en mediaverktøylinje, automatisk skalering av store bilder og mer til. IE6 fulgte med Windows XP da det ble lansert i 2001.

Det var først i versjon 7 at Internet Explorer fikk støtte for faner i nettleservinduet. IE7 så dagens lys i 2006, altså fem år etter versjon 6. IE7 støttet også RSS, beskyttelse mot phishing (nettsvindel) og tilpasning av nettsider for utskrift på en skriver.

I fjor kom Internet Explorer 8 og er den gjeldende versjonen for de som bruker Internet Explorer i dag. Det er forventet at Internet Explorer 9 lanseres i offentlig betaversjon 15. september (altså om en måned), og tidlige tester tyder på at Microsoft har noe bra på lur i IE9; blant annet med støtte for maskinvareaksellerering. Bare se hvordan den knuser Google Chrome i en akvarietest her:


Gratulerer med dagen, Internet Explorer!

Kilder: Microsoft, Wikipedia, Mashable (2)