Internet Explorer 9 kan bli en flopp

KOMMENTAR: Flesteparten av Windows-brukerne får ikke engang mulighet til å installere nettleseren.

«I hovedtrekk er konklusjonen min denne: Om jeg har Windows 7 eller Windows XP på PC-en påvirker ikke datahverdagen min det spøtt. »


At Microsoft står foran store utfordringer i tiden som kommer, er et uomtvistelig faktum. Selskapet som først og fremst kan operativsystemer og programvare, kan få problemer i en verden der stadig mer av aktivitetene vår flyttes til nettskyen, tror mange analytikere.

Og om ikke konkurransen fra andre selskaper er en utfordring, er det kanskje en enda større utfordring at nesten 61% av Windows-brukerne fortsatt sverger til Windows XP, et 9 år gammelt operativsystem.

Forut for denne artikkelen har jeg brukt Windows XP på min hjemme-PC i noen uker, etter rundt ett år med Windows 7, for å se hvordan det ville påvirke min datahverdag.

I hovedtrekk er konklusjonen min denne: Om jeg har Windows 7 eller Windows XP påvirker ikke hverdagen min det spøtt. XP kjører alle programmene jeg bruker minst like godt som Windows 7, alt av tilkoblede dingser fungerer problemfritt, spesialfunksjoner som finnes kun i Windows 7 brukes sjelden, og det aldrende operativsystemet oppleves i all hovedsak som minst like raskt som barnebarnet.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSides dataredaksjon. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSides dataredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Brukergrensesnittet og effektene er kanskje ikke like fancy som i Windows 7, men det er funksjonelt, gjennomprøvd og dønn stabilt. Enkelte ting opplever jeg dessuten som mer logisk i XP, for eksempel Windows Utforsker, og de oppgaveorienterte snarveiene knyttet til denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er med andre ord kanskje ikke så rart at verdens desidert mest brukte operativsystem, med overveldende margin, fortsatt heter Windows XP.

For Microsoft har dette blitt et aldri så lite problem. Etterfølgeren Vista nådde aldri mer enn rundt 20% markedsandel, og selv om Windows 7 har solgt meget bra, har ikke Vista og 7 til sammen for mer enn 30% av markedet, i skrivende stund rundt 15% hver.

Microsoft har selvfølgelig aller mest lyst til å begrave XP én gang for alle, og se framover. Istedet må de hele tiden ta hensyn til at flesteparten av kundene deres bruker det gamle operativsystemet.

Men nå prøver de seg med noen begrensninger her og der. Beslutningen om at nettleseren Internet Explorer 9, som kom i første betaversjon i forrige uke, ikke kommer til å fungere i Windows XP, er muligens et forsøk på å skape nok et argument for å oppgradere. Faren er imidlertid stor for at den i stedet vil bety at enda flere vil foretrekke konkurrenter som Chrome og Firefox.

En nettleser som kun fungerer på Vista og 7 betyr at kun 30% av markedet vil kunne installere den. Og hvor mange av disse vil velge Internet Explorer 9 som standard? Litt over halvparten kanskje, dersom fordelingen er den samme som i nettlesermarkedet forøvrig. Jeg har testet den første betaversjonen, og foreløpig er det lite eller ingenting ved den som gjør den overlegen konkurrentene, mener jeg.

Nå vil nok XP sin markedsandel naturligvis synke noe fremover, og Windows 7-andelen øke, slik at flere vil få sjansen til å installere IE9 etter hvert. Men XP-andelen har holdt seg oppsiktsvekkende stabil de siste månedene. Siden nyttår har den kun sunket med fem prosentpoeng. Hvis den trenden fortsetter, og det er det mye som tyder på, vil det bli nærmest umulig for Microsoft å gjøre Internet Explorer 9 til markedsleder. Til det vil konkurransen bli for tøff, ikke bare fra Mozilla og Google - men også i største grad verdens mest brukte nettleser Internet Explorer 8.

Nok en gang konkurrerer altså selskapet mot seg selv.

- En moderne nettleser krever et moderne operativsystem, prøvde Microsofts IE-markedssjef Ryan Gavin seg overfor The Register i forrige uke.

Verken Mozilla eller Google ser den samme avhengigheten, og skal ikke ha noen som helst planer om å kutte ut Windows XP-støtte for sine nettlesere. Det er godt nytt for XP-brukerne, men ikke fullt så godt nytt for Microsoft.

Les også: Firefox blir bedre og bedre