Internet Explorer 6 sluppet på nettet

En tidlig betaversjon av Microsofts kommende nettleser ble tidligere denne uken lagt ut på flere steder på nettet. DinSide fikk tak i et eksemplar, og her er våre inntrykk så langt!

Allerede i november i fjor sendte Microsoft ut en betaversjon av Internet Explorer 6 til en liten gruppe utviklere, for å få nødvendige kommentarer og innspill i utviklingsprosessen. Nå har Microsoft kommet med en ny "hemmelig" versjon, som av ukjente årsaker dukket opp for nedlasting fra flere forskjellige kommersielle nettsteder tidligere denne uken.

Feiltakelse

Da nyheten om tilgjengeligheten ble spredt på nettet av nyhetstjenesten CNET, ble alle seriøse nettstedene som tilbød nettleseren til nedlasting, bedt om å fjerne programmet med umiddelbar virkning. I følge nettstedet The-Ctrl-Alt-Del.com ble programmet fjernet fra deres servere for at de ikke ønsket å få problemer med Microsoft, men også fordi trafikken ble så stor at det holdt på å knekke serverne til selskapet.

En integrert versjon av Media Player er sikrer multimediastøtten
En integrert versjon av Media Player er sikrer multimediastøtten Vis mer
Både epost og MSN Messenger har fått plass i Internet Explorer 6, og representerer en nyttig forbedring
Både epost og MSN Messenger har fått plass i Internet Explorer 6, og representerer en nyttig forbedring Vis mer
Personal Bar lar deg samle flere elementer på samme liste
Personal Bar lar deg samle flere elementer på samme liste Vis mer

Microsoft sier i en kommentar at de etterforsker saken, og vil gjøre alt de kan for å finne ut hvem som står bak lekkasjen. Alle betatestere har nemlig skrevet under på en såkalt "nondisclosure"-avtale, som forhindrer dem i å videreformidle opplysninger om beta-programvare. Det utelukkes heller ikke at betaen har blitt distribuert av en medarbeider hos Microsoft, eller en hacker som har vært innenfor firmaets nettverk.

Våre inntrykk

Men før programmet ble "tatt av luften", fikk vi lastet ned et eksemplar. Dette eksemplaret kan kun kjøres på Windows 2000, og hele pakken er på rundt 10 MB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hadde egentlig forventet større forandringer i brukergrensesnittet. Det mest oppsiktsvekkende er den nye menylinjen som legger seg til venstre i skjermbildet i beste Lotus Notes-stil. Denne inneholder lenker til sider og tjenester hos Microsoft. Du kan til en viss grad skreddersy hvilke ikoner som skal være tilgjengelig, men det hele virker noe forvirrende og slettes ikke alltid like logisk. Her er det rom for store forbedringer.

For øvrig integreres epost-funksjoner, adresseliste og chat-klienten MSN Messenger tett med den nye utgaven av nettleseren. Blant annet kan du få listet alle kontaktene dine, og sortere personer som er on-line (dvs pålogget MSN Messenger-nettverket) øverst. Dobbelklikker du på en person som er on-line, får du opp chatvinduet. Hvis personen du dobbelklikker på ikke er on-line, lages en epostmelding til vedkommende. Du kan også høyreklikke på navnene og velge hvilken meldingstype som skal sendes.

Som i MSN Explorer er multimedia en viktig bestanddel, men vi er ikke videre imponert over måten Windows Media Player er blitt integrert i denne versjonen. Først og fremst er den ustabil, og ikke tilgjengelig hele tiden, i motsetning til i MSN Explorer.

Ved å bevege musepekeren over et bilde, får du frem denne kjekke menyen
Ved å bevege musepekeren over et bilde, får du frem denne kjekke menyen Vis mer

En annen nyhet er det Microsoft har kalt "Personal Bar" - som lar deg vise flere elementer samtidig i listevinduet til venstre, for eksempel en miks av Favoritter, Søk og Historie. Tanken er god, men det blir lett uoversiktlig. Vi fant heller ikke ut hvordan vi skulle fjerne elementene.

Da likte vi bedre den nye funksjonen for å håndtere bilder på nettsider. Hvis du beveger musepekeren over et bilde, får du fram en liten hurtigmeny som lar deg sende bildet via epost, lagre det på disk eller skrive det ut. Riktignok hadde du disse valgene før også fra høyreklikkmenyen, men dog.

Konklusjon

Alt i alt er vi ikke særlig imponert over endringene. Hastighetsmessig er det heller ikke noen store forbedringer i forhold til tidligere.

Nå skal det legges til at Internet Explorer 6 sannsynligvis ikke vil foreligge i endelig versjon før mot slutten av året.