Internet Explorer 6 Beta

Vi har nå brukt den siste betaversjonen av Microsofts nettleser i noen dager. Les her om våre erfaringer og inntrykk.

Gutta i Redmond gir seg ikke, men fortsetter å spy ut nye versjoner av sine programmer. Nå er det Internet Explorers tur, den har nå (nesten) nådd versjon 6. Programmet kan lastes ned fra sidene til Microsoft, men er kun en betaversjon - den siste offisielle versjonen heter fremdeles 5.5.

Tidligere i år dukket en svært tidlig betaversjon opp på nettet, men den ble raskt fjernet av Microsoft. Den versjonen du kan laste ned i dag er imidlertid stabil nok til å kunne brukes av de fleste.

Få endringer

Personal Bar til venstre, og Media Player i et separat vindu.
Personal Bar til venstre, og Media Player i et separat vindu. Vis mer

For den gjennomsnittlige brukeren er det imidlertid liten vits å skaffe seg betaen. Den inneholder rett og slett alttfor få nyheter til at det er verdt å risikere eventuell ustabilitet i systemet.

Den største nyheten er noe som kalles "Personal Bar", som aktiviseres ved å trykke på en knapp i menyen øverst i vinduet. Da dukker det opp en del ekstrafunksjoneri venstremargen: søk, nyheter, kontakter og en enkel versjon av Windows Media Player. Vi ser at ideen er hentet fra Netscapes nyere løsninger, og for å være helt ærlig så fungerer den ikke like bra. Den er i alle fall ikke særlig tiltalende rent estetisk.

Det er mulig å justere på en del variabler i Personal Bar, som plasseringen av de forskjellige menyene og innholdet, men mulighetene er små. I Media Player kan du ikke en gang skru opp bassen for å få litt ordentlig lyd. Dessuten opplevde vi en del feilmeldinger da vi fiklet med oppsettet, noe som antageligvis vil bli fikset i ferdigversjonen av nettleseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten og praktisk funksjon som er blitt lagt til, er en meny som dukker opp hver gang du beveger musepekeren over et bilde. Denne menyen lar deg lagre, skrive ut eller sende bildet med ett klikk. Du kan også åpne "Mine Bilder"-mappen fra denne menyen. Vi har også sett en zoom-funksjon, som dukker opp av og til. Dersom du åpner et bilde i et nytt vindu, får du det opp først i en mindre versjon, som du da kan zoome inn for å få full størrelse.

Chatprogrammet MSN Messenger er også blitt tettere integrert i nettleseren, og dine Messenger-kontakter dukker opp i Personal Bar sammen med alle dine epost-kontakter. Du får da enkel tilgang til både epost og chat, noe som er en grei løsning for de som kommuniserer mye mens de surfer.

Vent til fullversjonen

Undertegnede har nå brukt Internet Explorer 6 i noen dager, og har enda til gode å oppleve ustabiliteter eller krasj. Det er jo et lovende tegn, i og med at dette kun er en betaversjon. Likevel, det er liten vits i å laste ned programmet hvis du ikke absolutt ha den nyeste programvaren. Forbedringene i forhold til 5.5-versjonen er kosmetiske, og utgjør egentlig ingen stor fordel. Derfor er det kanskje like greit å vente til fullversjonen blir sluppet senere i år, og kanskje få med seg noen mer spennende nyheter.

Uansett kan du laste ned programmet fra denne adressen. Nettleseren er på 25 MB.