Internet Explorer 5.5 er klar - bør du oppgradere?

Nå har Microsoft sluppet versjon 5.5 av Internet Explorer, og vi har selvsagt lastet ned og prøvekjørt. Her kan du lese om hva som er nytt, og vurdere om det er noe poeng for deg å oppgradere.

IE 5.5 har vært i beta lenge, men nå er altså den endelige versjonen sluppet. På denne siden kan du laste ned programmet. Selve installasjonen foregår i to etapper. Først laster du ned et lite installasjonsprogram på 500 KB. Når du kjører dette, kan du velge flere installasjoner: én strippet på ca. 8 MB, en normal på ca. 16 MB eller du kan ta helt av med alle verdens tillegg, og da kommer du raskt opp i 80-90 MB. Du kan også oppgradere på windowsupdate.microsoft.com.

Raskere og mer stabil

For den vanlige bruker er det faktisk ikke så mange nye funksjoner. Men Internet Explorer inneholder alle fikser og sikkerhetsoppgraderinger fra og med versjon 5, og dette skal, i følge Microsoft, gjøre 5.5 både sikrere, raskere og mer stabil. Spesielt stabiliteten er viktig, og vil være god nok grunn for mange til å oppgradere.

Hvis du ikke har installert sikkerhetstillegg fortløpende, kan også dette være en faktor som kan gjøre det fornuftig å oppgradere. Versjon 5.5 bruker 128-bits kryptering for å beskytte deg mot hacking når du bruker sikre tjenester som betaling via nettet, Internett-bank osv.

Internet Explorer 5.5 er blitt raskere ved at metoden for å håndtere rammer (eng. frames) er forbedret. Tidligere ble det faktisk startet en ny utgave av kjernekomponenten i Internet Explorer for hver ramme, og dette er nå endret. Alle nettsteder som bruker rammer (f.eks. DinSide) kan derfor lastes raskere. I følge Microsoft skal hastighetsøkningen være på mellom 30% og 70% (!) på sider som bruker rammer. Dette høres ut til å være litt for godt til å være sant...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpner for et mer avansert Internett

Støtten for DHTML (Dynamisk HTML), CSS (Cascading Style Sheets) og XML er også forbedret. Disse litt kryptiske begrepene er metoder for å kontrollere avansert formatering, interaktivitet og organisering av innhold på en web-side. I første omgang er dette gode nyheter for utviklere som vil lage avanserte Intranett-løsninger (informasjonsløsninger internt i bedrifter), men etter hvert som flere oppgraderer til den nye versjonen, kan det også åpne for å lage enda mer elegante løsninger på Internett.

Kommer du til et avansert nettsted som bruker slike metoder, bør du derfor ha den nye versjonen for å få fullt utbytte. Men spørsmålet er selvsagt hvor mange utviklere som tør å ta i bruk de nye funksjonene før alle har oppgradert, og da blir det en "hønen og egget"-diskusjon.

I tillegg er det også kommet en rekke funksjoner for utviklere som gjør bruken av Internet Explorer som støtteverktøy i selve utviklingen bedre.

Forhåndsvisning

Forhåndsvisning av sider før utskrift er en av de få nye funksjonsjonene i IE 5.5.
Forhåndsvisning av sider før utskrift er en av de få nye funksjonsjonene i IE 5.5. Vis mer

Blant de få nye funksjonene for oss vanlige dødelige, er muligheten til å forhåndsvise og formatere sider du skal skrive ut. Dette kan være praktisk, men er definitivt ikke grunn nok i seg selv til å oppgradere.

Verdt å oppgradere?

Microsoft har brukt 250 utviklere, produktsjefer, testere og dokumentasjons-forfattere i 17 måneder på å oppgradere fra 5 til 5.5. Det er tydelig at de har prioritert å forbedre ting ”under panseret”, for oppgraderingen er ikke spesielt imponerende med tanke på nye funksjoner.

Men siden stabiliteten og hastigheten er forbedret, er dette nok til at undertegnede vil oppgradere. I redaksjonene i DinSide bruker vi nettleseren svært mye, og alt som gjør den mer stabil og raskere mottas med takk. Det er imidlertid ikke lett å teste dette uten å bruke programmet over tid, så vi kan ikke trekke noen konklusjoner om dette virker enda.

Hva tror du? Vil du oppgradere, eller vil du vente? Delta i debatten under.