Internet Explorer 5

Microsoft gjorde siste versjon av sin nettleser tilgjengelig for nedlastning i går. DinSide har tatt en titt på programmet, og konklusjonen er at leseren er en klar forbedring fra forgjengeren.

Vi lastet ned den femte utgaven av IE fra serveren til Tucows. Størrelsen på programmet er mindre enn ventet, og for modem-brukere er det mulig å velge hvilke komponenter man vil lagre på harddisken. Under installasjonen er det også mulig å velge om man vil beholde den eksisterende IE4 på harddisken. Ellers var verken nedlastningen eller installasjonen noe problem, og etter en omstart kunne vi ta den nye nettleseren i bruk.

Enklere for nybegynnere

Det er på dette punktet Microsoft har satset mest: å gjøre nett-surfingen så enkel og behagelig som mulig for folk som tar sine første steg ut i internett-verdenen. Programmererne har forsøkt å erstatte tekniske begreper som ikke alle vil forstå, med enkle forklaringer. For eksempel: hvis en eldre nettleser kom over en side som ikke lenger eksisterte på serveren, ville det resultere i en vanlig 404-melding. Slik er det ikke lenger: i dag får du en forklaring på problemet, mulige årsaker og forslag til hva du kan gjøre.

Enkelt virker å være stikkordet også på andre områder, for eksempel søking og organisering av favoritter. Særlig søkefunksjonene imponerer: ett klikk på søkeikonet på skjermen åpner et sidevindu, hvor det er mulig å foreta et søk gjennom en valgfri søkemotor. Du kan også legge inn en rekke begrensninger og bestemme søkekriterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft har, i likhet med Netscape også satset på søkeverktøyet Alexa, og bygget det inn i nettleseren. Alexa gir deg en oversikt over relaterte nettsteder på en enkel og oversiktlig måte.

Det er også mulig å bruke adressevinduet til søkefunksjoner, og hvis du taster inn de første par bokstavene fra en adresse, åpnes det en liste med forslag til nettsteder du har besøkt som begynner med de samme bokstavene. Programmet retter også på enkle skrivefeil nybegynnere kan finne på å gjøre, så fra nå av får du ingen feilmelding hvis du glemmer en ”/”.

Raskest noensinne

Microsoft har tydeligvis lagt inn mye arbeid i å forbedre hastigheten på sidetegningen. Forskjellen mellom versjonene 4 og 5 av Internet Explorer er dramatisk – sidene tegnes virkelig raskt. Også cachen er forbedret slik at både teksten og grafikken lagres – trykker du på ”Back” knappen dukker forrige side opp fortere enn før.

Flere små forbedringer

Microsoft har lagt til mange små justeringer og programmer, flere av dem konsentrerer seg ikke uventet rundt Microsofts andre tjenester og produkter. For eksempel, det er nå mulig å bruke Hotmail som ditt hovedprogram for e-post. Det er mulig å enkelt koble seg til radiostasjoner som sender sine programmer over nettet, og flere funksjoner for å skreddersy utseendet har også blitt inkludert. Hvis du kobler deg til en FTP-server gjennom Internet Explorer ser det ut som mer forståelige foldere og filer i stedet for kun tekst.

Bør du oppgradere?

Etter våre erfaringer vil de fleste brukere få god nytte av å oppgradere til denne nye nettleseren. Microsoft har særlig rettet seg mot nybegynnere, så er du ny på nettet kan vi anbefale programmet på det varmeste. Hvis du er en erfaren bruker, vil du likevel få nytte av den økte hastigheten på sidelesningen. Derfor er versjon 5 essensiell nedlastning for deg som er vant til Microsofts Explorer. Bruker du Netscape derimot, er ikke forbedringen så dramatisk. Netscape har inkorporert flere av IE5s funksjoner allerede, så det er opp til deg om hastighetsøkningen alene er verdt et nettleserskifte.

Internet Explorer 5 finnes foreløpig kun i engelsk versjon, og kan lastes ned fra Microsoft, eller Tucows.