Intels referanse-PC

Både Intel og Microsoft har i mange år ønsket å gjøre brukerne ”arveløse” når det gjelder grensesnitt og tilkoblinger. Her er den seneste varianten av Den Neste PCen – Hannacroix Concept PC.

De gamle portene som ble innført i 1981 da ur-PCen fra IBM ble lansert, lever vi med den dag i dag. De blir nesten ikke brukt, men finnes både på praktisk talt alle PCer som selges og alle hovedkort for systembyggere og selvbyggere. Til og med på bærbare er disse nissene med på lasset.

Intels visjon av fremtidens plattform inkluderer ikke noen av de opprinnelige grensesnittene fra IBM PC. Både interne og eksterne grensesnitt er erstattet med moderne utgaver. Det gjør PCen enklere både for utviklere og brukere.

Hannacroix Concept PC – en oversikt

Demonstrasjonsutgaven er utstyrt med Pentium 4 prosessor og Intels 850 brikkesett.
For trådløs kommunikasjon brukes både Bluetooth og 802.11b. Dermed brukes ingen kabler til tastatur og mus, og kommunikasjon med annet nettverksutstyr kan også gjøres uten bruk av ledninger.

Eksternt tilleggsutstyr som krever rask dataoverføring, støttes både med USB 2.0 og IEEE1394a (FireWire).

Konsept-PCen har hele 11 USB-kontakter, plassert på forskjellige steder, og tre FireWire-kontakter.

Dessuten er den utstyrt med standard nettverksporter for tilkobling til Internet via bredbånd og høyhastighets lokalnett.

På toppen av det hele er det støtte for HPNA – Home Phone Line Networking – for nettverk i hjemmet via eksisterende telefonkabler.

Serial ATA brukes for interne lagringsenheter som harddisk og DVD-spiller. Dette grensesnittet gir både et nettere design og høyere overføringshastigheter.

Lyd håndteres både i form av flerkanals analoge tilkoblinger og en digital utgang av type S/PDIF.

Ikke så langt unna

Egentlig er hele dette konseptet ikke så langt unna det som er mulig å komponere ut fra tilleggsutstyr som er tilgjengelig i dag.

Vi har brukt trådløst tastatur og mus i lang tid, FireWire og USB 2.0 er tilgjengelig på de nyeste hovedkortene, eller på tilleggskort som kombinerer begge standardene. Bluetooth-utstyr er også tilgjengelig i begrenset omfang, likeledes trådløst nettverk og lydkort som kombinerer flere utganger og S/PDIF.

Det eneste som ikke er lett tilgjengelig i dag er utstyr som støtter Serial ATA.

Men det blir en stor fordel å få alle disse tilkoblingene integrert på et hovedkort.

Det er interessant å merke seg at ideen om en Device Bay, som var høyst tilstedet på tidligere konsept-PeC, ikke lenger er aktuell. Dette var tenkt både som en modernisert utgave av dagens brønner for lagringsmedia og en plass for tilleggskort. Begge enhetstyper skulle opptre som moduler som ble plassert i dertil egnede brønner, med standardiserte kontakter for både strøm og data.

Device Bay-konseptet var tenkt som en storebror av CardBus/PCMCIA på bærbare, men ideen har tydeligvis avgått ved døden.

Det blir spennende å se hvilken PC-leverandør som tør å lansere en slik PC.

Apple har allerede gjort jobben

Apple har jo forlengst kvittet seg med mye av arven fra sine tidligere modeller. Det har resultert i at det kom tilleggskort for gammelt utstyr på markedet, for å lette overgangen. I tillegg kom det også tilleggsutstyr for å modernisere eldre Macer. Her må vi vel si at Apple sin politikk var mer progressiv, men det er selvsagt lettere når det hele styres av én produsent.

Mer informasjon finner du på Intels nettsted